- Home
- Social
- ARAD, (07.10.2016, 19:54)
- Dragos Suciu
Au început evenimentele dedicate Zilei Holocaustului
Mai multe evenimente dedicate comemorării Holocaustului în România au început, încă de vineri, la Complexul Muzeal Arad şi continuă în cursul săptămânii viitoare, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
283 afișări
Au început evenimentele dedicate Zilei Holocaustului
Temele propuse în acest an sunt “Donaţii şi donatori. Colecţia Comunitatea evreiască din Arad a Complexului Muzeal Arad” (Adelina Stoenescu – muzeograf) şi „Dreptul la memorie. Poveştile de viaţă ale unor deţinuţi politici în perioada regimului comunist (Bogdan Ivaşcu – muzeograf)".
În fiecare an, cu prilejul Zilei Naţionale de Comemorare a Holocaustului în România, Complexul Muzeal Arad, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeşean Arad, cu sprijinul Comunităţii Evreieşti din Arad şi al Departamentului pentru Europa Centrală a Şcolii Internaţionale pentru Studierea Holocaustului, Institutul Yad Vashem din Israel, organizează activităţi pentru elevi, pe tema istoriei Comunităţii evreieşti din Arad.
În total sunt 5 atelierele interactive, prezentări multimedia şi filme documentare la care participă zeci de elevi de la mai multe şcoli şi licee din Arad.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
"Colecţia de obiecte, legate de istoria unor familii evreieşti din Arad, s-a constituit în urmă cu un sfert de secol prin strădania istoricului arădean Gheorghe Lanveschi. Documente, scrisori şi fotografii/tablouri de familie, obiecte folosite în secolul trecut reconstituie viaţa evreiască aşa cum a fost înainte de al doilea război mondial, în timpul războiului şi până astăzi. De-a lungul secolelor, cei mai de seamă membrii ai comunităţii evreieşti din Arad au influenţat viaţa oraşului Arad şi a localităţilor în care au trăit. Aceştia, prin statutul deţinut, au avut prilejul să se implice atât în viaţa comunităţii evreişti din care făceau parte, dar şi în cea a localităţii, remarcându-se în politică, pe plan economic şi cultural", se arată într-un comunicat al Complexului Muzeal Arad.
Fie că au fost industriaşi, comercianţi, bancheri, rabini, avocaţi, medici, cadre didactice, artişti sau mici meseriaşi, evreii au lăsat o amprentă asupra locului în care au trăit.
"Până la cel de-al Doilea Război Mondial, Comunitatea evreilor din România număra 850.000 de suflete. Anii 1940-1944, au schimbat destinul acestora: măsurile discriminatorii, pogromurile de la Bucureşti, Iaşi, Dorohoi, deportările în Transnistria, în timpul regimului Antonescu, cele din Transilvania de Nord, ocupată de UngariaArdealul de Nord, urmate de emigrarea în Palestina, au făcut ca, după terminarea războiului, pe teritoriul Romaniei, să rămână circa 400.000 de evrei. Procesul emigrării în Israel a continuat şi în anii regimului comunist, încât 97% dintre evreii rămaşi în ţară după război au plecat", potrivit comunicatului.
În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 672 / 5 mai 2004, a fost aprobată data de 9 octombrie, dată ce marchează începutului deportărilor evreilor în Transnistria, în anul 1942, pentru comemorarea oficială, în plan naţional, a Zilei Holocaustului.
România a preluat la data de 8 martie 2016 preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) de la Ungaria, în cadrul unei ceremonii solemne desfăşurate la sediul Ambasadei României de la Berlin. România va exercita această înaltă responsabilitate în perioada martie 2016 – martie 2017, funcţia de preşedinte urmând a fi exercitată de ambasadorul Mihnea Constantinescu din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe