Oamenii de ştiinţă au păstrat, marţi, „Ceasul Apocalipsei” setat aproape de miezul nopţii, invocând activitatea Rusiei privind armele nucleare ca urmare a invaziei în Ucraina, un posibil război în Gaza cu arme nucleare şi agravarea schimbărilor climatice ca factori care determină riscul unei catastrofe globale.
Buletinul Oamenilor de Ştiinţă Atomişti, ca şi anul trecut, a stabilit ceasul la 90 de secunde de la miezul nopţii, punctul teoretic al anihilării. Oamenii de ştiinţă au setat ceasul mai aproape de apocalipsă pe baza riscurilor cu care se confruntă Pământul şi populaţia: ameninţarea nucleară, schimbările climatice şi tehnologiile perturbatoare, cum ar fi inteligenţa artificială şi noua biotehnologie.
Creat în 1947, în timpul Războiului Rece, Ceasul Apocalipsei marchează timpul pe care umanitatea îl are înainte pentru a evita o catastrofă din cauza armelor nucleare sau a schimbărilor climatice. Ceasul este actualizat în fiecare an.
În 2019 s-a stabilit că omenirii mai aveau doar două minute pentru a evita o catastrofă, aşa cum s-a întâmplat în 2018 şi 1953. În 2022, ceasul arăta 100 de secunde până la miezul nopţii.
Bulletin of the Atomic Scientists, fondat în 1945 de oameni de ştiinţă printre care Albert Einstein şi J. Robert Oppenheimer, stabileşte ceasul în fiecare an, bazându-se pe un comitet de experţi în tehnologie nucleară şi ştiinţe climatice.
Grupul a spus că ceasul ar putea fi dat înapoi, dacă liderii şi naţiunile ar lucra împreună, subliniind în special ţările puternice care au capacitatea de a face acest lucru, inclusiv Statele Unite, China şi Rusia.