- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.03.2018, 17:10)
- Petriana Condrut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Audierea „creierului” operaţiunilor SRI timp de 12 ani, după izbucnirea scandalului "Statul paralel". Cum a ajuns Coldea cel mai puternic om din SRI
Florian Coldea va fi audiat marţi, 6 martie, de către Comisia de Control al Serviciului Român de Informaţii, numele său fiind pomenit de cei audiaţi până acum ca fiind cel care coordona implicarea Serviciului în toate domeniile importante din stat, implicit Justiţia.
Urmărește
5173 afișări
Audierea „creierului” operaţiunilor SRI,timp de 12 ani, după izbucnirea scandalului "Statul paralel"
Florian Coldea va trebui să răspundă, în data de 6 martie, la o serie de întrebări, după acuzaţiile făcute de cei audiaţi până acum în comisia parlamentară.
Printre problemele ridicate se numără:
- Implicarea SRI în Justiţie
- Implicarea Serviciului în soluţionarea dosarelor penale şi influenţarea judecătorilor sau alegerea unor anumite complete de judecată pentru a obţine decizia dorită
- Relaţiile pe care le-a avut cu diverşi oameni de afaceri şi politicieni, pornind de la cazul Ghiţă
- Influenţarea scenei politice prin folosirea pârghiilor din Justiţie
- “Acoperiţii” din Justiţie, presă şi politică
- Controlul asupra unor instituţii media
- Constituirea unui sistem paralel care influenţa deciziile majore în instituţiile publice
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Cum a ajuns Coldea cel mai puternic om din SRI
Florian Coldea a fost numit prim-adjunct al directorului SRI în anul 2005, la scurt timp de la recuperarea jurnaliştilor români răpiţi în Irak. Era unul dintre cei care au coordonat operaţiunea, alături de echipa SIE, iar preşedintele de atunci, Traian Băsescu, susţinea că i-a atras atenţia.
Anterior numirii în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, Coldea a deţinut diferite funcţii de conducere în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului din Serviciul Român de Informaţii.
La doi ani de la numire, în 2007, la suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, Mircea Geoană a făcut publice două note informative despre situaţia a trei judecători ai Curţii Constituţionale a României de la vremea aceea. Era vorba despre un răspuns al CNSAS privind legături cu Securitatea ale judecătorilor. Geoană l-a acuzat pe Florian Coldea că voia să-i şantajeze pe magistraţi pentru o sentinţă favorabilă lui Traian Băsescu.
Ulterior, comisia parlamentară a desfăşurat o anchetă pe parcursul căreia Coldea a fost suspendat din funcţie. Concluziile au fost că SRI nu a efectuat poliţie politică, Coldea fiind repus în funcţie după câteva luni.
După terminarea celui de-al doilea mandat la Cotroceni, Băsescu a devenit un aprig contestatar al lui Florian Coldea şi al Codruţei Kovesi, acuzând intervenţii ale serviciilor secrete în Justiţie, după ce Alina Bica şi Elena Udrea au fost arestate în dosare ale DNA.
În 2015, Elena Udrea afirma că în spatele dosarelor în care este cercetată este Florian Coldea, spunând că şefa DNA face dosare la comanda serviciilor secrete. Udrea l-a şi denunţat pe Coldea la DNA, susţinând că fostul său soţ, Dorin Cocoş, i-ar fi spus că, la solicitarea lui Florian Coldea i-a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă, pentru a-şi finanţa televiziunea. Dosarul a fost clasat.
La finalul lui 2016, fosta şefă DIICOT, Alina Bica, a declarat că adjunctul Serviciului Român de Informaţii s-a interesat în 2013 de dosarul Tender, atrăgându-i atenţia că Ovidiu Tender este un pion important şi arătându-i o notă despre cine este acest personaj. "A spus că omul ăsta reprezintă nişte lucruri şi nu putem să îl scoatem din peisaj. La un moment dat s-a exprimat că aşa cum nu înţeleg cum e cu interesul naţional în 2005, aşa nu înţeleg nici acum şi că nu să sfârşesc bine", declara Alina Bica.
Florian Coldea a fost menţionat şi în scandalul tezelor de doctorat plagiate, coordonatorul lucrării sale fiind Gabriel Oprea, rămas fără titlul de doctor după o decizie a CNATDCU.
Cea mai grea lovitură primită de Coldea a venit însă la finalul lui 2016. La scurt timp după fuga lui Sebastian Ghiţă, postul România TV a difuzat înregistrări cu omul de afaceri în care acesta îl acuza pe Coldea că s-a implicat în numiri politice şi în Justiţie. Totodată, Ghiţă a vorbit despre relaţia de prietenie care îl lega de adjunctul SRI şi a publicat fotografii şi înregistrări video în care erau cei doi şi familiile acestora. Ghiţă spunea că excursiile făcute în străinătate cu familia Coldea erau plătite de către firmele sale.
În urma dezvăluirilor, Florian Coldea este suspendat din nou şi verificat de către colegii săi.
În 17 ianuarie 2017, Serviciul Român de Informaţii anunţa că Florian Coldea nu a încălcat legea sau normele interne în vigoare, drept urmare se dispune “repunerea în funcţie”. În aceeaşi informare, însă, SRI transmitea că Florian Coldea a cerut, din motive care ţin de demnitate, eliberarea din funcţie.
În spaţiul public s-a vehiculat că a fost metoda cea mai bună pentru ca acesta să iasă din “peisaj”.
În prezent, Coldea este conferenţiar universitar la Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul" (ANIMV) a SRI, predă două ore pe săptămână la Universitatea”Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj, cursul de masterat ”Intelligence şi decizie politică” şi are ore şi la Universitatea de Vest din Timişoara.
Mărturii din sistem. Daniel Dragomir şi cum şi-a făcut SRI “culoar” în Justiţie
După ce timp de 12 ani Florian Coldea a ocupat locul doi în SRI, fiind considerat “creierul” instituţiei, în ianuarie 2017 a fost trecut în rezervă de către preşedintele Klaus Iohannis. Acuzaţiile la adresa sa nu s-au oprit însă.
Un om din sistem, ofiţerul SRI Daniel Dragomir, anchetat în dosarul Black Cube şi demisionat din Serviciul de Informaţii în anul 2013, a ieşit public şi a vorbit despre ceea ce a numit culoarele justiţiei şi ale presei.
Mai precis, implicarea Serviciului Român de Informaţii în actul de justiţie, urmărirea dosarelor penale până la o sentinţă dorită şi alegerea completelor de judecată în acest sens. Dragomir spunea că aceste acţiuni sunt susţinute în media, "ţintele" fiind “condamnate public” înainte de a primi o sentinţă finală în instanţă.
Creierul operaţiunilor în SRI a fost arătat tot Florian Coldea, iar în domeniul judiciar Laura Codruţa Kovesi, doi şefi pe care Dragomir i-a acuzat că şi-au aservit instituţiile în interes personal.
“Ţintele erau stabilite în comun. Cunosc doi oameni care erau atât de apropiaţi în uneltirea acestor lucruri. Este vorba despre PFA Kovesi şi SRL Coldea care erau implicaţi. Pe lista aceea vor trebui puşi toţi cei care au participat. În culoarul justiţei suntem noi, penalii, societatea civilă, media, penalii spun cei ţinuţi în arest 6 luni şi apoi achitaţi. Pe partea cealaltă trebuie să se afle judecătorii. Să înţeleagă că trebuie să se termine cu această mizerie, cum e cu cei care vin cu bileţele şi rugăminţi", spunea Daniel Dragomir.
În luna septembrie 2017, într-un interviu pentru ziare.com, Coldea i-a răspuns.
“Cei care îl folosesc azi pe Dragomir în jocurile lor josnice vor sfârsi prin a constata ca au fost ei înşişi folosiţi (...). Ceea ce am văzut public nu sunt nici dezvăluiri, nici informatii, ci dezinformari si minciuni ordinare, iar Serviciul a facut deja precizarile necesare. Am vazut un om disperat de anvergura problemelor penale cu care se confruntă. Dacă el avea cunoştinţă despre aşa-zise abuzuri sau ilegalităţi încă din perioada în care era ofiter activ, de ce nu le-a adus de atunci la cunoştinţă instituţiilor abilitate? De ce nu a făcut-o după plecarea din institutie, în ultimii patru ani, şi a aşteptat acest moment?”, a declarat Coldea.
Dragomir şi-a continuat dezvăluirile, vorbind despre cum erau şantajaţi magistraţii care nu răspundeau comenzilor.
"Ofiţerii SRI făceau rechizitoriile, iar bravii procurori DNA le luau, le contrasemnau şi le trimiteau în instanţă, în speranţa că onor câmpul tactic se va ocupa în continuare pentru a asigura culoarele necesare pentru asigurarea condamnării (…) Erau relaţii personale între judecători şi ofiţeri care erau implicaţi în câmpul tactic, relaţii dezvoltate în timp, spre exemplu generalul Dumbravă sprijinea judecătorii să ajungă în poziţii. Al doilea caz, pe bază de şantaj, cum ar fi fost arhiva SIPA şi în al treilea rând al ofiţerilor acoperiţi în Justiţie", spunea Dragomir.
Răspunsul lui Florian Coldea: “Colaborarea dintre cele două instituţii (SRI şi DNA) s-a desfăşurat strict în limite legale. Nu există rechizitorii scrise de vreun ofiter SRI. Sunt minciuni sfruntate, cu atat mai periculoase cu cât au aparenţa unei credibilităţi când provin de la un om care a fost in interiorul institutiei si despre care se acrediteaza ideea falsa ca ar fi fost adjunctul meu si ar fi lucrat direct cu mine. As vrea sa reamintesc ca, in 2005, prin hotarare CSAT, fenomenul coruptiei a fost inclus in seria amenintarilor la securitatea natională (...) Am fost implicat in activitati de cooperare cu procurori ai Ministerului Public, deci inclusiv cu DNA, in limita atributiilor noastre legale”
Coldea a negat că ar fi acoperiţi în Justiţie, aşa cum spunea Daniel Dragomir, dar nu a putut să nege că există între jurnalişti astfel de colaboratori.
Întrebat de vacanţele cu Ghiţă, cele care i-au şi adus finalul carierei, Coldea a afirmat că toate relaţiile sale s-au desfăşurat în limitele legii şi “nu am avut niciun beneficiu financiar sau material din partea vreunei persoane”, fără a spune însă clar dacă a fost în concedii cu Sebastian Ghiţă.
Lista celor 65: Dosare fabricate, metoda "Coperta" şi controlul asupra unor instituţii media
Acuzaţiile lui Daniel Dragomir au dus la o verificare amănunţită în cadrul Comisiei de Control al Serviciului Român de Informaţii din Parlament. Dragomir a oferit şi o listă cu 65 de nume, oameni care puteau să confirme spusele sale, printre aceştia fiind ofiţeri din SRI, politicieni, angajaţi din sistemul judiciar şi din media sau oameni de afaceri.
Audierile maraton au început în octombrie 2017.
4 octombrie 2017- Sorin Strutinsky, om de afaceri- a relatat membrilor Comisiei SRI faptul că a fost interceptat pe Legea de siguranţă naţională, dar nu a fost acuzat niciodată de infracţiuni de siguranţă naţională. În dosarul său, la beneficiari ai interceptărilor erau trecute două unităţi ale SRI
12 octombrie 2017- Ioan Tarnu, fost şef al SRI Alba- a vorbit despre sute de numere de telefon ascultate abuziv, judecători apropiaţi de şefa DNA şi despre încălcarea regulamentelor interne.
19 octombrie 2017- Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării- a vorbit despre dosarele sale, spunând că sunt un rezultat al răzbunării lui Florian Coldea şi a dat detalii despre întâlnirile la care participau oameni din Serviciu, Justiţie şi mediul politic şi cum se punea la cale anchetarea baronilor PSD.
24 octombrie 2017- Ovidiu Puţura, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei- a dat detalii despre metoda «Coperta» prin care dosarele erau transmise completelor de judecată unde se dorea să ajungă şi a prezentat o listă de judecători apropiaţi de sistem. A susţinut că ofiţerul SRI din conducerea Serviciului care se ocupă cu „câmpul tactic” s-a întâlnit cu judecătorul cazului său, în momentul în care a fost judecat.
1 noiembrie 2017- Adrian Sârbu, patronul Mediafax Group- a dat detalii despre implicarea SRI în coordonarea editorială a instituţiilor media, despre prezenţa perturbatoare, uneori distrugătoare, a SRI în câmpul mass-media în perioada 2010-2016 şi despre interesul SRI pentru Realitatea TV. Patronul Mediafax a relatat şi un moment în care fostul prim-adjunct Florian Coldea a spus, în prezenţa sa, că are soluţie pentru Dan Voiculescu, înainte să se pronunţe instanţa în dosarul patronului Intact.
9 noiembrie 2017- Dumitru Iliescu, fost şef SPP- a spus că Serviciul Român de Informaţii a fost implicat în construirea mai multor dosare penale, menţionând dosarul Belina, dosarele lui Cătălin Voicu, Dan Voiculescu, Olguţa Vasilescu şi Toni Greblă. A declarat şi că 300 de ofiţeri din alte structuri au fost monitorizaţi în perioada lui Coldea.
15 noiembrie 2017, Horia Georgescu, fost şef al Agenţiei Naţionale de Integritate- a relatat faptul că George Maior şi Florian Coldea îşi ţineau zilele de naştere la sediul SRI K2, unde participau politicieni de la PSD, PDL, PNL, dar şi persoane din zona justiţiei. A susţinut că în 2011 s-a semnat un protocol între ANI şi SRI. Tototdată, a spus că dosarul de incompatibilitate pe care directorul SRI Eduard Hellvig l-a avut, în 2012, la ANI, a pornit de la o informare transmisă de Serviciu.
21 noiembrie 2017- Mircea Drăghici, trezorierul PSD- a vorbit Comisiei de control al SRI despre încercarea de destructurare a PSD Argeş
22 noiembrie 2017 – generalul Dumitru Dumbravă, secretar general al SRI- a vorbit despre mandatele pe siguranţă naţională şi cum acestea erau cerute chiar şi atunci când nu existau indicii despre comiterea unor infracţiuni, despre echipele mixte Parchet-SRI şi faptul că discuta cu Laura Codruţa Kovesi despre mandatele pe siguranţă naţională. După audiere, comisia SRI a cerut demiterea acestuia, însă SRI nu a onorat cererea.
28 noiembrie 2017- Florin Ghiulbenghian, preşedintele Fundaţiei EurHonest- a dat detalii despre implicarea unor ofiţeri SRI în dosarul prostituatelor, la serviciile cărora ar fi recurs lideri ai TSD în anul 2008.
20 februarie 2018- Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului- a vorbit despre binomul SRI-DNA, extinderea câmpului tactic în instanţă şi despre faptul că a fost interceptat în anii 2012 şi 2014 şi se întreba dacă mai sunt şi alţi beneficiari în afară de DNA.
27 februarie 2018- George Maior, fost şef SRI- audiat timp de şase ore, a confirmat petrecerile din sediile SRI unde au participat şefi de parchete şi politiceni, printre care Laura Codruţa Kovesi şi Liviu Dragnea. Nici Maior şi nici şeful Comisiei, Claudiu Manda, nu au spus nimic despre acuzaţiile de implicare a SRI în Justiţie, presă şi politică.
Florian Coldea este aşteptat în comisie marţi, 6 martie, urmând ca pe 13 martie să fie audiat fostul preşedinte Traian Băsescu.
Dacă va fi invitat, Liviu Dragnea a anunţat că se va prezenta în faţa Comisiei SRI, acuzându-l pe George Maior că a ascuns multe lucruri. „Domnul George Maior a ascuns foarte multe lucruri ieri, din păcate şi cred că nu a făcut bine. Când o să am şi eu loc la comisie, o să spun multe lucruri. (...) Când o să ajung la comisie o să spun. Eu nu ameninţ pe nimeni, tot îi dau semnale domnului Manda, şi poate îi dau un mărţişor”, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, în urmă cu câteva zile.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: CRIMA de la Psihiatria din Slatina. Colegii infirmierului care a omorât o asistentă, iar apoi s-a sinucis, vor fi consiliaţi. FOTOGRAFIILE criminalului şi ale victimei, publice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe