- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.11.2017, 09:03)
- Adrian Ilie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Audieri în comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 | Videanu: Dacă cineva a fraudat alegerile în 2009, acelea sunt partidele. Candidatul PSD a obţinut 137%
Fostul prim-vicepreşedinte al PDL Adriean Videanu a declarat, miercuri, că dacă alegerile prezidenţiale din anul 2009 au fost fraudate, frauda a fost făcută de către partidele politice, nu de instituţii, afirmând că doar candidatul PSD a obţinut peste 100% din voturi în anumite secţii de votare.
Urmărește
314 afișări
Fostul prim-vicepreşedinte PDL, Adriean Videanu, audiat în comisia de anchetă a alegerilor din 2009
„Da, absolut. Prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu, atâta timp cât Guvernul nu mai era format dintr-o coaliţie care asuma guvernarea, Guvernul este îndrituit să solicite schimbarea oricărui reprezentant al lui în teritoriu care la un moment dat nu susţine sau nu corespunde programului de guvernare”, a declarat fostul lider PDL Adriean Videanu, întrebat dacă este normal ca Guvernul să schimbe prefecţii în prag de alegeri, la şedinţei Comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din anul 2009, unde a fost audiat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Solicitat să comenteze una dintre concluziile comisiei de anchetă, potrivit căreia, astfel de schimbări ar putea duce la fraudarea alegerilor, Videanu a spus că este „exclus”.
„Exclus. Din punctul meu de vedere procesul electoral ţine de partidele politice şi mai puţin de instituţii. Dacă cineva a fraudat alegerile, acelea sunt partidele politice, nu instituţiile. Cu alte cuvinte ar trebui ca noi partidele politice să ne asumăm acest lucru şi fiecare să răspundă”, a răspuns Videanu.
Adriean Videanu a afirmat că singurul care a obţinut 137% din voturi a fost candidatul PSD – Mircea Geoană.
„Eu vă pot da câteva exemple, nu vreau să dau nume, în care candidatul PSD a luat 137%. Vă las pe dumneavoatră să analizaţi cine a frauda alegerile. (...) peste 100% numai candidatul PSD a luat”, adăugat Videanu.
Întrebat dacă se impune înfiinţarea unei comisii de anchetă care să analizeze astfel de cazuri, Videanu a răspuns că este „tardiv”.
„Este tardiv, atât timp cât s-au finalizat procesele electorale (...) Este tardiv sub aspectul efectelor ceea ce se întâmplă în momentul de faţă cu comisia de anchetă, dar sub aspectul corectării anumitor lucruri este binevenită înfiinţarea acestei comisii din care să învăţăm cu toţii”, a spus Videanu.
Adriean Videanu a susţinut la audieri că declaraţia pe care a făcut-o în 2009, potrivit căreia PDL va schimba „imediat” secretarii de stat, prefecţii şi subprefecţii susţinuţi de PSD este una „politică”.
„Sincer, cataloghez această declaraţie ca pe o declaraţie politică, face parte din arsenalul competiţiei politice. (...) nu mai îmi amintesc exact contextul în care am făcut această declaraţie, chiar am fost surprins în momentul în care mi-aţi citit-o, sincer nici nu mă identific cu această declaraţie. Deci, vă rog, să reţineţi cred că dacă a fost făcută, a fost făcută în contextul unei competiţii politice, ştim foarte bine cu toţii că în timpul campnaiei electorale fiecare dintre noi încercăm să ne poziţionăm în funcţie de obiectivele fiecărui partid în parte”, a declarat Videanu, după ce i s-a adus la cunoştină că a fost invitat pentru a oferi informaţii pornind de la o declaraţie pe care a făcut-o în anul 2009.
Întrebat de unde a pornit decizia schimbării prefecţilor, Videanu pledat pentru lăsarea de-o parte a „ipocriziei”.
„Lăsând ipocrizia la o parte toţi am făcut la fel, şi dumneavoastră şi noi. Trebuie să vedem realitatea aşa cum a fost la fiecare ciclu electoral. Fiecare partid ajuns la guvernare într-o formă sau alta, cu toţii din păcate ,am făcut la fel şi cred că ar trebui să învăţăm cu toţii din ceea ce s-a întâmplat. Nu cred că este relevant că aceste schimbări s-au făcut înainte de nişte alegeri, ci fenomenul în sine şi anume schimbarea oamenilor care aveau anumite funcţii în serviciile deconcentrate”, a spus Videanu.
Videanu a spus că perioadele electorale sunt „apanajele confruntărilor partidelor politice” şi nu ar trebui să aibă nimic în comun cu administraţia, „dar a fost o cutumă, cu toţii o ştim, nu fost făcută numai în 2009, a fost făcută la fiecare ciclu electoral”.
Comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 îl audiază, miercuri, pe fostul prim-vicepreşedinte PDL Adriean Videanu, în timp ce audierea Codruţei Kovesi rămâne sub semnul întrebării după ce aceasta a transmis comisiei că nu are informaţii legate de obiectul de activitate al comisiei.
Audierea lui Adriean Videanu a fost programată să înceapă la ora 9.
Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, a răspuns, marţi, invitaţiei comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, spunând că nu deţine date sau documente care să ajute la clarificarea situaţiei şi lăsând de înţeles că prezenţa sa la comisie nu are obiect.
"În legătură cu adresa dumneavoastră nr. 4c-30/139 din data de 13 noiembrie 2017, reiterez convingerea că obiectul de activitate al comisiei speciale de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezindenţial constată în <<analiza şi clarificarea unor situaţii de fapt, a unor aspecte sau fenomene sociale relevante, justificat de interesul public de cunoaşte anumite realităţi cu reverberaţii în plan social juridic sau politic>>. Sens în care vă aduc la cunoştinţă că nu deţin <<informaţii şi sau documente necesare clarificării împrejurărilor şi cauzelor în care s-au produs evenimentele supuse cercetării parlamentare>>" se arată în adresa transmisă comisiei de Laura Codruţa Kovesi.
Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a decis, luni, prin vot, să o reinvite pe Laura Codruţa Kovesi, procuror şef DNA, la audieri, ca urmare a deciziei CCR şi a publicării motivării acestei decizii în Monitorul Oficial.
Decizia CCR statuează obligativitatea oricărei persoane care deţine o funcţie publică de a veni la Parlament în virtutea principiului colaborării loiale şi în virtutea bunei credinţe pentru a lămuri aspecte şi evenimente semnificative din viaţa societăţii.
Laura Codruţa Kovesi a fost invitată de mai multe ori în faţa comisiei de anchetă, dar a refuzat să onoreze invitaţiile.
Citeşte şi: Accident de circulaţie
Citeşte şi: Grav accident de circulaţie în urma căruia un tânăr de 16 ani a murit. Alte două persoane au fost rănite
Citeşte şi: Vremea continuă să se răcească. Miercuri, temperaturile maxime vor fi în jurul valorii de 14 grade
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe