- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.11.2018, 17:45)
- Ionut Muresan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Audieri în Dosarul Colectiv. Martor: Nu era nevoie de autorizaţii PSI de la Primărie
Înainte de tragedia Colectiv din octombrie 2015, societăţile comerciale cu obiect de activitate alimentaţie publică nu aveau nevoie de autorizaţie de Prevenire şi Stingere a Incendiilor (PSI) emisă de la Primărie, a declarat un funcţionar de la Serviciul Autorizări, audiat ca martor în dosar.
Urmărește
1117 afișări
Audieri în Dosarul Colectiv. Martor: Nu era nevoie de autorizaţii PSI de la Primărie
Tribunalul Bucureşti a început, vineri, audierea primilor martori în dosarul Colectiv.
Printre ei s-a numărat şi directorul Serviciului de Autorizări din cadrul Primăriei Sectorului 4, Doru Adrian Ghitcuţă, care a declarat că obligativitatea existenţei autorizaţiei PSI a fost introdusă abia după tragedia din Colectiv. Martorul a dat mai multe detalii despre modul în care firmele obţineau documentele de funcţionare în Sectorul 4, în mandatul lui Cristian Popescu Piedone.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
„Din ceea ce am văzut, la primar ajungeau autorizaţiile fără documentaţie, primarul putea solicita documentaţia aleatoriu pentru a vedea modul în care a fost emis avizul. Nu am văzut vreo cerere de funcţionare pentru acord sau autorizaţie respinse de primar. El controla legalitatea la final”, a declarat martorul Doru Adrian Ghitcuţă.
„Dacă un funcţionar greşea? În afară de funcţionarul care făcea (n.r. - autorizaţia) cine o mai vedea?”, a întrebat judecătorul.
„Doar el şi şeful serviciului, că în afară de persoana de la autorizări comerciale şi şeful serviciului nu mai vedea nimeni documentele, nici serviciul juridic”, a declarat martorul.
În ceea ce îl priveşte pe fostul edil al Sectorlui 4, Cristian Popescu Piedone, martorul a spus că acesta semna autorizaţii de funcţionare fără a mai verifica documentele din dosare.
„Nu cunosc ca primarul să fi solicitat documente de la Serviciul de Autorizări. În diverse rânduri, cân mergeam la şedinţe, vedeam pe masa lui (n.r. - a lui Piedone) mape cu acorduri şi autorizaţii de funcţionare fără documentaţia respectivă. Documentaţia era foarte mare pentru un astfel de acord”, a declarat Doru Adrian Ghitcuţă.
Funcţionarul a explicat că anumiţi agenţi comerciali precum băncile, farmaciile sau cazinourile puteau funcţiona şi fără autorizaţie de la Primărie, cu condiţia să fie înregistrate la Registrul Comerţului. Societăţile comerciale care aveau ca obiect de activitate alimentaţia publică sau cele care aveau un spaţiu aglomerat aveau însă nevoie de autorizaţie de la Primărie.
„Dar autorizaţie PSI (n.r. - Prevenirea şi Stingerea Incendiilor)?”, a întrebat procurorul de şedinţ.
„În opinia mea - şi pot spune care era practica Serviciului de Autorizări Comerciale - se cereau doar acele autorizări prevăzute în anexa Horărârilor de Consiliu Local nr. 20 şi 22 din 2012. Acolo nu era prevăzută autorizarea PSI.”, a răspuns martorul.
Întrebat cine din Primărie avea atribuţii de verificare la faţa locului, martorul a răspuns: „Poliţia Locală avea atribuţii. Nu se deplasa nimeni (n.r. - de la Primărie) la faţa locului după depunerea documentaţiei. Atribuţii de control avea Poliţia Locală, dar după emiterea autorizaţiei”.
Doru Ghitcuţă a fost întrebat ce se întâmpla în cazul unei societăţi comerciale care avea un spaţiu mai mare, caz în care era necesară autorizaţia PSI. „Poliţia Locală nu avea atribuţii de control a unei suprafeţe mai mari sau mai mici, nici a existenţei autorizaţiei PSI. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă avea un departament de verificare şi control pentru asta”, a mai spus directorul Serviciului Autorizări.
„Acum se solicită autorizaţie PSI?”, a întrebat procurorul.
„În prezent se solicită autorizaţie PSI la Primăria Sectorului 4. După momentul Colectiv, nimeni din Primărie nu mai voia să semneze autorizaţii. S-au modificat HCL (n.r. - hotărâri ale consiliului local) şi s-a introdus cerinţa autorizaţiei PSI. Inclusiv ISU a dat o perioadă de graţie de un an pentru cei care funcţionau fără autorizaţie PSI”, a mai spus martorul.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe