Video Audieri la DNA în dosarul Hexi Pharma: Flori Dinu şi soţia lui Dan Condrea sunt urmărite penal în dosarul Hexi Pharma - FOTO/VIDEO

Flori Dinu, directorul Hexi Pharma, Uliana Ochinciuc, soţia lui Dan Condrea şi Miron Panaitescu, fost director al companiei Hexi Med au fost audiaţi joi dimineaţa la sediul DNA. Flori Dinu, directorul firmei Hexi Pharma, este urmărită penal pentru complicitate la evaziune fiscală iar soţia lui Dan Condrea dar şi fratele acesteia sunt urmăriţi penal pentru spălare de bani, informează, joi, DNA.

Urmărește
4443 afișări

UPDATE 14:57 - Flori Dinu, directorul firmei Hexi Pharma, este urmărită penal pentru complicitate la evaziune fiscală iar soţia lui Dan Condrea dar şi fratele acesteia sunt urmăriţi penal pentru spălare de bani, informează, joi, DNA.

Potrivit unui comunicat, procurorii DNA au început urmăriea penală faţă de "S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor, CPS CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS LTD şi HATOM LIMITED LTD, ambele din Cipru, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi spălare a banilor".

De asemenea, Flori Dinu, "director general al S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L este urmărită penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală".

În acelaşi dosar s-a început umărirea penală faţă de soţia lui Dan Condrea, Uliana Ochinciuc dar şi a fratelui acesteia, anagajat al firmei Hexi Pharma, pentru spălare de bani faţă de care a fost luată măsura controlului judiciar pe o perioadă 60 de zile începând cu data de 2 iunie 2016.

Urmărit penal este şi Victor- Miron Panaitescu "administrator la mai multe societăţi comerciale, OCHINCIUC ULIANA şi OCHINCIUC RADU, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor".

Procurorii au suspiciunea că "în perioada 2008 – 2016, societatea S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a evidenţiat în actele contabile operaţiuni fictive de intermediere a achiziţiilor de bunuri, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi diminuării obligaţiilor de plată către bugetul de stat cu o sumă estimată în această etapă a cercetărilor la 7.816.485 lei (echivalentul a 1.737.417 euro)".

Astfel, "societatea înregistra achiziţii de la două societăţi înregistrate în Cipru, având ca obiect substanţe active folosite în procesul de producţie a biocidelor".

"În realitate, achiziţiile erau realizate de către HEXI PHARMA CO S.R.L. direct de la firmele producătoare din Germania, aşa cum rezultă din documentele obţinute din această ţară în cursul urmăririi penale. Comenzile erau realizate în România de către angajaţii HEXI PHARMA, care se ocupau şi de realizarea plăţilor către producători, iar produsele erau livrate din Germania direct în România. Prin operaţiunile menţionate, societatea a înregistrat cheltuieli în cuantum de 53.548.657,58 lei (echivalentul a 11.939.114,5 euro), în condiţiile în care valoarea reală a bunurilor achiziţionate a fost de 4.695.626 lei (echivalentul a 1.080.256,7 euro)", se mai spune în comunicat.

"Având în vedere caracterul fictiv al operaţiunii de intermediere, diferenţa de preţ înregistrată în contabilitate ca urmare a acestor fapte, în sumă de 48.853.031,58 lei (echivalentul a 10.858.857,8 euro) a fost sustrasă de la impozitare în mod nelegal, pentru ca societatea să nu plătească impozitul pe profit datorat", mai informează DNA.

"Suspecta S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a fost ajutată la săvârşirea acestor fapte de către persoanele juridice înregistrate în Cipru, respectiv CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS şi HATOM LIMITED, societăţi afiliate companiei din România care figurau în aceste tranzacţii ca intermediari cu rolul exclusiv de a diminua profitul real al societăţii române.
Din extrasele bancare ale acestor societăţi rezultă că activitatea lor nu avea un scop comercial real, singura raţiune pentru care au fost înfiinţate fiind realizarea circuitelor comerciale fictive. Societăţile nu au angajaţi, nu au alţi parteneri de afaceri şi nu au nici un fel de activitate pe teritoriul Ciprului, toate actele îndeplinite în numele lor aparţinând în realitate reprezentanţilor HEXI PHARMA CO S.R.L.", mai spune DNA.

Potrivit procurorilor "având în vedere că dispoziţiile codului fiscal referitoare la preţurile de transfer interzic în mod expres ca tranzacţiile dintre societăţi afiliate să se realizeze la preţuri mai mari decât cele de piaţă, în înscrisurile întocmite a fost ascunsă împrejurarea că toate aceste societăţi erau controlate de aceeaşi persoană. Astfel, în registrele publice din Cipru societăţile figurează cu acţionari şi directori nominali cetăţeni ciprioţi, însă din documentele de înfiinţare obţinute în cursul urmăririi penale rezultă că beneficiarul real al HATOM LIMITED şi CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS este Condrea Dan Alexandru, asociatul majoritar al HEXI PHARMA CO S.R.L".

Anchetatorii susţin că "la săvârşirea faptelor a participat şi Dinu Flori, directorul general al HEXI PHARMA CO SRL, care a semnat un contract şi acte adiţionale cu societatea Hatom Limited, prin care compania cipriotă a fost interpusă în mod fictiv în relaţia comercială cu furnizorii externi din Germania, în scopul majorării în mod nejustificat a preţului bunurilor achiziţionate şi a diminuării impozitului pe profit datorat".

Sumele obţinute din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală au fost transferate în conturile bancare deschise în Cipru şi în România de către suspectele HATOM LIMITED şi CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS.

Aceste sume au revenit în România, fie în conturile bancare personale ale lui Condrea Dan Alexandru şi ale tatălui acestuia (suma totală de 1.239.900 euro), fie în conturile unei reţele formate din 9 societăţi comerciale controlate de suspectul Panaitescu Miron Victor, în baza unor operaţiuni de consultanţă fictive prin care se urmărea să se ascundă originea infracţională a banilor (suma totală de 2.768.050 euro).

Plăţile se realizau prin internet banking sau cu ajutorul unui token, iar o parte din aceşti bani au fost retraşi în numerar şi au fost folosiţi pentru achiziţia de bunuri imobile atât de persoanele implicate în săvârşirea de infracţiuni, cât şi de persoane apropiate acestora.

Din probele administrate în cauză a mai rezultat că în perioada 29 aprilie 2016 – 13 mai 2016, după ce au fost relatate în presă aspecte privind faptele săvârşite de către reprezentanţii HEXI PHARMA CO S.R.L., Condrea Dan Alexandru a transferat o parte din aceste sume din conturile personale în conturile suspecţilor OCHINCIUC ULIANA (229.024 euro) şi OCHINCIUC RADU (320.000 euro) în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite.

În cauză, procurorii au dispus "măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile, imobile şi conturilor bancare dobândite prin infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani, bunuri supuse confiscării speciale indiferent de identitatea proprietarului actual, după cum urmează: 23 de imobile situate în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, 32 de autoturisme, utilaje, echipamente şi instalaţii destinate procesului de producţie,conturi bancare deschise în România, Cipru, Elveţia şi Germania de către persoanele care au participat la săvârşirea infracţiunilor sau care au obţinut beneficii în urma acestora".

UPDATE 10:20 -Soţia lui Dan Condrea, Uliana Ochinciuc, a ajuns la sediul DNA pentru a fi audiată

Soţia lui Dan Condrea, Uliana Ochinciuc, a ajuns, joi dimineaţa, la sediul DNA pentru a fi audiată în dosarul în care mai sunt audiaţi şi directorul Hexi Pharma Flori Dinu şi fostul director Hexi Med Miron Panaitescu.

Uliana Ochinciuc a ajuns joi dimineaşa la sediul DNA însoţită de avocat pentru a fi audiată de procuri. Aceasta nu a făcut nicio declaraţie în faţa jurnaliştilor la momentul sosirii la sediul DNA.

În acelaşi dosar este audiat şi fratele acesteia, angajat al companiei Hexi Pharma care a ajuns la DNA însoţit de avocatul său.

Avocatul firmei este audiat şi el de procuroii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în noul dosar care vizează activitatea companiei Hexi Pharma.

Flori Dinu a ajuns şi ea din arestul la domiciliu pentru a da explicaţii în dosar. Aceasta se află în arest la domiciliu începând de sâmbătă, fiind acuzată de 99 de infracţiuni de înşelăciune în formă continuată, 29 de infracţiuni de înşelăciune şi participaţie improprie la zădărnicirea combaterii bolilor.

Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Flori Dinu, "în calitate de director general al Hexi Pharma, având atribuţii în special pe partea de vânzări desfăsurată de societate, la instigarea numitului Dan Alexandru Condrea şi cunoscând că produsele comercializate nu respectă specificaţiile din etichete, a coordonat întreg personalul care a promovat produsele şi a intermediat activitatea de negociere şi încheiere de contracte de furnizare, inducând în eroare reprezentanţii unităţilor medicale care au achiziţionat produsele".

UPDATE 10:06 - Miron Panaitescu, fost director al companiei Hexi Med, adus din arest la DNA 

Miron Panaitescu, fost director al companiei Hexi Med, a fost adus din arest, joi, pentru a fi audiat în dosarul în care este audiată şi Flori Dinu.

Miron Panaitescu fostul director al firmei Hexi Med şi prieten cu Dan Condrea a ajuns joi dimineaţa la sediul DNA pentru a fi audiat într-un nou dosar care vizează compania Hexi Pharma.

Acesta a fost adus direct din închisoare, de la Penitenciarul Rahova acolo unde se află din decembrie 2015, pentru a executa o pedeapsă contopită pentru delapidare şi ucidere din culpă.

Mai multe persoane sunt audiate în acelaşi dosar de procurorii DNA, printre care şi Flori Dinu directorul Hexi Pharma care de sâmbătă se află în arest la domiciu fiind acuzată de 99 de infracţiuni de înşelăciune în formă continuată, 29 de infracţiuni de înşelăciune şi participaţie improprie la zădărnicirea combaterii bolilor.

Flori Dinu, directorul Hexi Pharma, audiată la sediul DNA

Flori Dinu, directorul Hexi Pharma, este audiată joi dimineaţa la sediul DNA într-un nou dosar care vizează fapte de corupţie, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Potrivit surselor judiciare, Flori Dinu este audiată într-o anchetă deschisă de procurorii DNA care vizează activitatea Hexi Pharma.

Directorul general al firmei a ajuns joi dimineaţa la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie alături de avocat, fără a face însă declaraţii la intrarea la audieri.

Judecătoria Sectorului 5 a decis, sâmbătă, ca Flori Dinu, directorul general Hexi Pharma, să fie plasată în arest la domiciliu. Aceasta a fost reţinută vineri seara, procurorii cerând arestarea ei preventivă, fiind acuzată de 99 de infracţiuni de înşelăciune în formă continuată, 29 de infracţiuni de înşelăciune şi participaţie improprie la zădărnicirea combaterii bolilor.

Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Flori Dinu, "în calitate de director general al Hexi Pharma, având atribuţii în special pe partea de vânzări desfăsurată de societate, la instigarea numitului Dan Alexandru Condrea şi cunoscând că produsele comercializate nu respectă specificaţiile din etichete, a coordonat întreg personalul care a promovat produsele şi a intermediat activitatea de negociere şi încheiere de contracte de furnizare, inducând în eroare reprezentanţii unităţilor medicale care au achiziţionat produsele".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici