Augustin Lazăr, despre modificările legilor justiţiei: Nu putem lăsa să treacă prin faţa noastră o provocare la inteligenţa magistraturii / Daniel Horodniceanu, procurorul-şef DIICOT: Diavolul se ascunde în amănunte

Procurorul general al României, a declarat, marţi, după şedinţa cu şefii de parchete, că procurorii consideră propunerile de modificare a legilor justiţiei, prezentate de Tudorel Toader, sunt "o provocare la inteligenţa magistraturii", menţionând că e prima dată când comenteză un Power Point.

Urmărește
3625 afișări
Imaginea articolului Augustin Lazăr, despre modificările legilor justiţiei: Nu putem lăsa să treacă prin faţa noastră o provocare la inteligenţa magistraturii / Daniel Horodniceanu, procurorul-şef DIICOT: Diavolul se ascunde în amănunte

Augustin Lazăr, despre propunerile de modificare a legilor justiţiei: Nu putem lăsa să treacă prin faţa noastră o provocare la inteligenţa magistraturii

"Sunt evident nişte idei, principii, oferte. Chiar dacă n-am avut la îndemână un proiect de act normativ, noi trebuia să luăm atitudine. Nu puteam să lăsăm să treacă prin faţa noastră o provocare la inteligenţa magistraturii", a spus procurorul general.

Augustin Lazăr a precizat că, în unanimitate, procurorii nu au agreat crearea unei direcţii specializate pentru cercetarea magistraţilor, susţinând că există bănuială că propunerea este făcută pentru a lua atribuţiile DNA.

"Nu a mai auzit nimeni de acum 20-30 de ani când în România era un birou de anchete speciale la Procuratura Generală nereformată. (..) Lucrurile au evoluat. România, ca ţară europeană, şi-a făcut structuri specializate pe categorii de infracţiuni, nu pe categorii de persoane. (..) Bănuiesc că această propunere e făcută de cineva care nu aparţine sistemului nostru, ci este din exterior şi doreşte să-i ia DNA-ului, care tocmai are un birou specializat, care face o muncă cu rezultate, şi să o dea unei iluzorii să facă un experiment oarecare. Nu este în regulă. (..) DNA rămâne fără obiectul activităţii sale şi se înfiinţează o aşa-zisă direcţie contra magistraţilor care nu se ştie ce va face acolo", a declarat procurorul general al României.

În ceea ce priveşte răspunerea magistraţilor, Lazăr susţine că magistraţii au remarcat că deja există o reglementare, însă noile modificări ar trebui să fie foarte clare.

"Noi reglementări ar trebui făcute în condiţii foarte clar şi precise, să nu se lase impresia că este o revanşă contra magistraţilor care si-au făcut datoria, fiindcă atunci nu va fi bine. Va înseamna că discutăm în alte coordonate culturale decât cele europene", a precizat procurorul şef.

Procurorii susţin că trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei ar asigura controlul politic deplin asupra magistraţilor, ceea ce ar duce la o situaţie anterioară anului 2004.

"O astfel de situaţie a fost prin 2004, când au fost emise legile justiţiei, când noi ne pregăteam să avem standarde UE. Ne-am întoarce în timp cam mult şi nu este bine. (..) În Franţa, Inspecţia Judiciară funcţionează în subordinea Ministerul Justiţiei, nu înseamnă că şi la noi, într-o democraţie neconsolidată, ar trebui să facem la fel. La ei funcţionează din 1858 şi nu s-a gândit nimeni să influenţeze justiţia sau să pună pe cineva pe criterii politice. Noi trebuie să ne asigurăm că rămâne la CSM", a spus Augustin Lazăr.

În ceea ce priveşte numirea şefilor de parchete de către CSM la propunerea ministrului Justiţiei, magistraţii consideră că "limitează posibilitatea consiliului de a selecta din candidaţii propuşi de ministrul Justiţiei", a precizat procurorul general.

"Mă îndoiesc, orice om de bună credinţă se îndoieşte, că ministrul Justiţiei, om numit politic, va alege între mandatul său şi mandatul cuiva care nu ar vrea să fie propus în această funcţie. Trebuie să fim realişti. CSM va avea posibilitatea să se pronunţe strict asupra propunerilor prezentate de Ministrul Justiţiei. Ar fi o situaţie care nu ar favoriza independenţa magistraturii", a menţionat Lazăr.

Procurorul-şef DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, marţi, după întâlnirea cu şefii de parchete din ţară, că instituţia pe care o conduce va exprima un punct de vedere atunci când va vedea proiectele scrise pentru că  "diavolul se ascunde în amănunte". 

"S-a discutat la nivel principial. Cred că am învăţat să apreciem doar atât când avem ceva scris. Procurorii DIICOT şi-au exprimat opinia. Când vom vedea proiectele scrise pentru că ştiţi că diavolul se ascunde în amănunte. Trebuie să vedem nuanţele. Dacă aceste principii fac parte din legile justiţiei, considerăm că nu sunt binevenite", a declarat, marţi, procurorul şef DIICOT, Daniel Horodniceanu.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a convocat, marţi, Consiliul procurorilor generali, astfel că toţii şefii de parchete din ţară, inclusiv Laura Codruţa Kovesi şi Daniel Horodniceanu, au participat în Capitală, la şedinţă, pentru a discuta despre proiectul privind modificările aduse legilor justiţiei. Procurorii au transmis ulterior că nu sunt de acord cu cele mai multe dintre propunerile făcute de ministrul Justiţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici