Augustin Lazăr, reacţie după interviul MEDIAFAX cu Constantin Udrea: Opinii personale şi părtinitoare/ Constantin Udrea: Să spună dacă e normal să se scalde în piscina SPP

Augustin Lazăr reacţionează la declaraţiile judecătorului militar Constantin Udrea, despre care spune că acuză în contextul în care numele său a fost pe lista unor sesizări făcute de procurorul general la Inspecţia Judiciară, despre care recunoaşte totuşi că au fost clasate.

Urmărește
6006 afișări
Imaginea articolului Augustin Lazăr, reacţie după interviul MEDIAFAX cu Constantin Udrea: Opinii personale şi părtinitoare/ Constantin Udrea: Să spună dacă e normal să se scalde în piscina SPP

Augustin Lazăr, reacţie după interviul MEDIAFAX cu C. Udrea: Opinii personale şi părtinitoare

"Văzând interesul reprezentanţilor mass-media privind declaraţiile publice ale domnului Constantin Udrea, judecător militar la Curtea Militară de Apel Bucureşti, Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele: La data de 20 decembrie 2017, domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a sesizat Inspecţia Judiciară, în temeiul art. 45 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, în vederea efectuării de verificări prealabile cu privire la existenţa indiciilor săvârşirii abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. s) şi t) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor de către domnul colonel magistrat Udrea Constantin, sesizare respinsă de către Inspecţia Judiciară", se arată în comunicatul remis MEDIAFAX de către Parchetul General.

Constantin Udrea îi răspunde lui Augustin Lazăr: Să spună dacă e normal să se scalde în piscina SPP

Description: Judecătorul militar Constantin Udrea îi răspunde lui Augustin Lazăr, care a spus că cel dintâi a avut opinii personale şi părtinitoare, subliniind că şi procurorul general a fost părtinitor atunci când nu a constatat infracţiunea unui şef al SPP şi că a făcut baie în piscina unui ofiţer SPP.

„Nu sunt numai două, sunt mai multe. (sesizări la Inspecţia Judiciară, n.r) (...) Au mai fost două clasate. Una privea un accident de vânătoare în care era implicat un ofiţer SPP, cu moartea unui vânător pe raza unei localităţi din Prahova, vânătoare la care a participat şi un şef al unui serviciu secret. Niciunul dintre participanţi nu avea asigurare de răspundere civilă obligatorie ce se pedepseşte cu închisoarea, e infracţiune. În momentul când cauza a fost instrumentată de un procuror militar din raza judeţul Prahova, Toma îl cheamă - avea rang de procuror de judecătorie, dar a fost promovat odată cu cauza şi a ajuns procuror de Înaltă Curte, prin delegare, la secţia parchetelor militare de pe lângă Înalta Curte”, a declarat judecătorul Constantin Udrea, pentru MEDIAFAX.

Acesta a spus că respectivul caz a ajuns la el în contestaţie, prilej cu care a sesizat anumite nereguli pe care le-a remediat.

„Am dispus trimiterea cauzei la judecată, dar l-am sesizat şi pe procurorul general cu faptul că procurorul militar competent a refuzat să facă cercetări şi cu privire la infracţiunea de care vă vorbeam: niciunul dintre vânători nu avea asigurare obligatorie. M-au sâcâit în continuare şi au sesizat Inspecţia Judiciară. Bălăceala în piscină se referă la conducătorul acelui serviciu”, a mai precizat judecătorul.

Constantin Udrea a mai spus că generalul Gheorghe Coşneanu de la Secţia Parchetelor militare a Parchetului General a fost coleg de cămin cu Augustin Lazăr.

„Să spună dacă e normal să se scalde în piscina SPP şi să nu constate infracţiunea şefului SPP. Să spună dacă e normal şi dacă asta e părtinitor, să spună public: Aveam obligaţia să constat, n-am constatat”. Împreună cu Coşneanu (procurorul general s-a scăldat în piscină, n.r.)”, a mai spus Constantin Udrea.

Sursa citată face refreire apoi la o a doua sesizare la Inspecţia Judiciară şi de această dată fără folos.

"De asemenea, domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a sesizat Inspecţia Judiciară, în temeiul art. 45 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, în vederea efectuării de verificări prealabile cu privire la eventuala comitere de către judecătorul Udrea Constantin a abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. r) şi t) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, sesizare clasată de către Inspecţia Judiciară".

"Declaraţiile publice ale domnului judecător militar Udrea Constantin trebuie interpretate în contextul expus anterior, cel al existenţei unor sesizări adresate Inspecţiei Judiciare de către procurorul general al PÎCCJ referitoare la conduita acestuia. Conducerea PÎCCJ consideră că afirmaţiile domnului judecător reprezintă opinii personale, părtinitoare şi, totodată, atrage atenţia asupra unei posibile încălcări a obligaţiei de rezervă impusă magistratului, în condiţiile în care are spre soluţionare cauze în care pot fi incidente aspecte pe care le critică, iar abordările acestuia nu s-au situat la nivel de principiu, ci au constat în afirmaţii punctuale, pentru care nu a prezentat dovezi", menţionează sursa citată.

Afirmaţiile vin în contextul interviului difuzat vineri de către agenţia MEDIAFAX, în care judecătorul Constantin Udrea a făcut referire la aplicarea protocolului secret PG-SRI ca la un sistem de crimă organizată şi a vorbit direct despre procurul general al României.

"Pe de-o parte, fiecare magistrat are obligaţia asta, pe de altă parte, fiecare structură de informaţii a statului are obligaţia sub sancţiune penală să nu racoleze magistraţi. În decursul activităţii mele, am găsit documente - vă daţi seama, nu pot vorbi deocamdată, înseamnă să devoalez un secret de stat - am găsit nume de procurori acoperiţi, ofiţeri ai SRI. Am spus acest lucru în mijloace publice, media, la televiziunea naţională. Nimeni n-a vrut să intervină. Există (n.r procurori acoperiţi), sunt documente în sensul acesta. Şi acelaşi procuror general (n.r. Augustin Lazăr) a spus că nu există protocoale. Uitaţi-vă că unul dintre ele chiar el l-a semnat, din 2016. E declasificat acum. De aceea se zbat ca peştele pe uscat să nu se treacă la niciun demers"., a spus Constantin Udrea, pentru MEDIAFAX.

Totodată, într-o declaraţie televizată, recentă, Constantin Udrea l-a acuzat pe generalul Gheorghe Cosneanu ca şicanează diversi judecatori militari cu plângeri disciplinare la Inspectia Judiciara, prin intermediul Procurorului General Augustin Lazăr.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici