- Home
- Social
- BISTRIŢA, (28.02.2018, 18:42)
- Raluca Lazaroi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Augustin Zegrean, despre decizia CCR privind limitarea mandatelor de interceptare pe siguranţă naţională: Nu e o tragedie; Nu ştiu dacă s-au făcut abuzuri (...), dar, în general, Curtea dă decizii înţelepte
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, a declarat, pentru MEDIAFAX, că legea privind securitatea naţională a României este o lege veche, care nu a fost pusă în concordanţă cu Constituţia, iar declararea ca neconstituţional a articolului 3 “nu este o tragedie”.
Urmărește
1254 afișări
Augustin Zegrean, despre restricţionarea mandatelor de interceptare pe siguranţă naţională: Nu e o tragedie
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, a declarat pentru MEDIAFAX că Legea nr.51/1991 privind securitatea naţională a României este o lege veche, adoptată anterior adoptării Constituţiei şi care nu a fost pusă în concordanţă cu Constituţia din 1991. În plus, declararea ca neconstituţional a articolului 3 litera f) “nu este o tragedie”, SRI putând să ceară mandate şi pe alte articole.
“Această lege este o lege anterior adoptării Constituţiei, este o lege din iulie 1991 şi încă de multă vreme trebuia pusă de acord cu constituţia pentru că nu mai ţine pasul. Trebuia verificată de mult timp şi adaptată la noile rele relaţii sociale şi la noua Constituţie. Faptul că nu o să mai poată să ceară mandate de interceptare pe acest aliniat, f) din lege, nu înseamnă că ei nu mai pot să-şi facă audierile şi interceptările. Pot să le facă, pentru că vor cele pe alte aliniate din articol. Sigur, este o restrângere, dar acum legea urmează să fie pusă în acord cu decizia Curţii. Guvernul are suficient timp să reanalizeze textul şi să-l pună în acord cu decizia Curţii”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Augustin Zegrean.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Conform fostului preşedinte CCR, articolul de lege este încă în vigoare, până la publicarea deciziei Curţii în Monitorul Oficial.
“Până când apare decizia în Monitorul Oficial textul este încă în vigoare. După ce va apărea în Monitorul Oficial, Guvernul are 45 de zile la dispoziţie să pună de acord cu textul declarat neconstituţional cu decizia Curţii, timp în care textul declarat neconstituţional se suspendă. Până atunci au timp suficient să ia toată legea la puricat, să o pună în acord cu Constituţia. Nu este nicio tragedie ca acest alineat din a fost declarat neconstituţional”, a mai spus Zegrean.
Întrebat dacă el consideră că au fost făcute abuzuri, Augustin Zegrean a răspuns că nu are cunoştinţă.
„Nu ştiu dacă s-au făcut abuzuri pentru că nu la noi veneau să ceară mandate. Dar, puteţi avea încredere, Curtea Constituţională a analizat cu mare atenţie textul acesta, mai ales în zilele acestea când sunt cu toţi ochii pe ea, dar în general Curtea dă decizii înţelepte”, a mai declarat fostul preşedinte CCR.
Curtea Constituţională a României a admis parţial, miercuri, o excepţie de neconstituţionalitate care se referă la Legea nr.51/1991 privind securitatea naţională a României, potrivit unor surse oficiale, citate de MEDIAFAX.
A fost admisă excepţia de neconstituţionalitate cu privire la dispoziţiile art. 3 litera f) din actul normativ, potrivit căruia constituie ameninţări la adresa siguranţei naţionale a României „subminarea, sabotajul sau orice alte acţiuni care au ca scop înlăturarea prin forţă a instituţiilor democratice ale statului ori care aduc atingere gravă drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor români sau pot aduce atingere capacităţii de apărare ori altor asemenea interese ale ţării, precum şi actele de distrugere, degradare ori aducere în stare de neîntrebuinţare a structurilor necesare bunei desfăşurări a vieţii social-economice sau apărării naţionale”.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:10
-
astăzi, 11:01
WhatsApp introduce o funcţie de transcriere a mesajelor vocale