Augustin Zegrean, despre raportul MCV: Sancţiunile în cazul nerespectării pot merge până la excludere din UE

Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că sancţiunile în cazul nerespectării raportului MCV pot merge de la suspendarea dreptului de vot al României, până la excludere din UE. Zegrean avertizează că răstindu-se la Europa, politicienii nu vor rezolva nimic.

Urmărește
1991 afișări
Imaginea articolului Augustin Zegrean, despre raportul MCV: Sancţiunile în cazul nerespectării pot merge până la excludere din UE

Augustin Zegrean, despre raportul MCV: Sancţiunile în cazul nerespectării pot merge până la excludere din UE

Augustin Zegrean a declarat, pentru MEDIAFAX, că România şi-a asumat toate obligaţiile care decurg din tratatul de formare şi funcţionare a UE şi a acceptat MCV-ul încă de la aderare, ceea ce nu trebuie, acum, uitat.

“Prin aderarea la Uniunea Europeană, România şi-a asumat toate obligaţiile care decurg din tratatul de formare şi funcţionare al Uniunii Europene. Tratatul prevede şi sancţiuni pentru cei care nu respectă regulile, pentru că aderarea la Uniune înseamnă respectarea regulilor. Noi ne-am angajat că vom respecta regulile. Noi am acceptat MCV-ul de la început. Ni s-a spus: veţi fi primiţi, dar cu condiţia ca activitatea judecătorească, puterea judecătorească şi activitatea legislativă să fie supravegheată. Este un mecanism de cooperare şi verificare şi noi a fost de acord! Şi dacă am fost de acord să se întâmple acest lucru, trebuie să suportăm şi consecinţele lui pentru că este o întreagă maşinărie pusă în mişcare cu MCV-ul acesta. Ieri (marţi – n.r.) s-a deplasat la Strasbourg tot Parlamentul Europei ca să voteze acea rezoluţie, sigur că nu numai pentru aceasta, dar şi pentru aceasta s-a muncit. Oamenii aceia nu muncesc degeaba ca noi să râdem de ei – că uite ce zic ei şi pe noi să nu ne intereseze”, a declarat fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean.

Augustin Zegrean spune că în cazul nerespectării raportului MCV sancţiunile pot merge de la suspendarea dreptului de vot, până la excluderea României din UE.

“Consecinţa poate să fie una sau mai multe dintre cele prevăzute în tratatele Uniunii, acolo sunt şi sancţiuni pentru cei care nu respectă regulile, una dintre ele ar fi, de exemplu, suspendarea dreptului la vot, să nu mai putem vota în instituţiile Uniunii Europene. Poate să fie vorba şi de alte sancţiuni pentru că sunt multe sancţiuni prevăzute acolo şi merg chiar până în excludere (din UE - n.r.). Ca orice convenţie, că Uniunea Europeană este, până la urmă, o convenţie, noi nu am fost ocupaţi cu forţa armată de Uniunea Europeană, noi am semnat o convenţie de aderare la Uniune şi ne-am asumat toate drepturile şi obligaţiile care decurg din asta. Câtă vreme convenţia este semnată, trebuie să o respectăm”, a mai spus Zegrean.

Fostul preşedinte al CCR a mai spus că după ce a auzit intervenţia în Parlamentul României a lui Florin Iordache, preşedintele Comisiei speciale parlamentare pentru legile justiţiei, este convins că politicienii nu vor ţine cont de raport.

“Trebuie să ne conformăm, dar eu sunt convins că nu o să o facă. L-am auzit pe domnul Iordache spunând că România este supusă presiunilor internaţionale, că România nu vrea să îşi piardă independenţa. Nu este vorba de independenţă! Dictatura am vrut, şi de dictatură am vrut să scăpăm, de asta am aderat la Uniunea Europeană, că am stat 50 de ani sub dictatură şi am văzut ce a însemnat asta. Nu este cu nimic afectată independenţa României prin aceste recomandări făcute de Comisia Europeană, ei ne recomandă să respectăm statul de drept, legislaţia şi principiile dreptului. Asta înseamnă recomandările acestea: să ne încadrăm în regulile statului de drept pentru asta ne-am dorit prin aderarea la Uniunea Europeană. Dacă vrem să fim dictatură, sau o altă formă de organizare statală, atunci trebuie să părăsim Uniunea Europeană pentru că nu vor fi acceptate maniere din astea dictatoriale în Uninea Europeană. Să nu creadă cineva dintre politicienii noştri că strigând la Europa, răstindu-se la Europa, îi înspăimântă. Nici vorbă! Nu aşa se discută în Uniunea Europeană, răstindu-te” a mai spus Zegrean.

Comisia Europeană a recomandat României să elaboreze un cadru legal care să permită supravegherea eficientă a activităţilor serviciilor de informaţii şi a colaborării acestora cu instituţiile judiciare.

Referindu-se la protocoalele de colaborare între instituţiile judiciare şi serviciile de informaţii din România, Comisia Europeană subliniază că "activităţile agenţiilor de informaţii nu sunt o problemă de monitorizat de către UE", fiind "în afara exigenţelor stabilite în cadrul MCV".

"Este rolul instanţelor judiciare să stabilească dacă acuzaţiile specifice privind abuzuri sunt sau nu întemeiate şi ar fi nevoie de o investigaţie imparţială şi transparentă pentru a se stabili dacă au fost eşecuri sistematice de genul colectării ilegale de dovezi ori a unor acţiuni ilegale de influenţare a magistraţilor şi dacă actualele garanţii legale trebuie consolidate. În mod clar, este important să se asigure un cadru în care serviciile de informaţii să fie supravegheate corespunzător, astfel încât delictele să fie investigate şi sancţionate eficient, respectându-se în totalitate drepturile fundamentale, iar publicul să aibă încredere că este asigurată independenţa justiţiei", se arată în raportul Comisiei Europene elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici