- Home
- Social
- BISTRIŢA , (09.01.2019, 14:16)
- Raluca Lazaroi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Augustin Zegrean: Respingerea Adinei Florea pentru şefia DNA respectă deciziile Curţii Constituţionale
Decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerea pentru şefia DNA a Adinei Florea respectă deciziile Curţii Constituţionale şi nu poate fi învinuit pentru hotărârea sa, spune fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean.
Urmărește
1411 afișări
Augustin Zegrean: Respingerea Adinei Florea pentru şefia DNA respectă deciziile Curţii Constituţionale
“Legea aceasta, care prevede posibilitatea preşedintelui de a respinge o singură dată o propunere, este luată după o decizie a Curţii Constituţionale din 2008, în care se spune că preşedintele poate să respingă o singură dată o propunere de ministru. Şi aici este o chestie similară, este cam acelaşi lucru… Între timp, Curtea Constituţională a mai dat o decizie, în 19 decembrie, prin care reia din motivarea deciziei din 2008 şi spune că a doua propunere nu poate să fie, în niciun caz, aceeaşi persoană care a fost o dată respinsă. Asta spune şi în 2008 în decizie şi în 2018 în decizie, când este vorba de numirea sau revocarea miniştrilor. Ori, fiind o situaţie similară, cea de la numirea procurorilor, şi practica Curţii este identică. Nu poate fi învinuit preşedintele că a respins-o! Singura motivare pe care ar fi trebuit preşedintele să o facă - era suficient să spună că persoana aceasta a fost a mai fost propusă încă o dată şi a fost respinsă, conform deciziei Curţii Constituţionale. Nu poate fi obligat în niciun caz, pentru că propunerea însăşi nu este în regulă, dacă a fost făcută aceeaşi propunere”, a spus Augustin Zegrean.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu nu a făcut un pas în spate, a ridicat probleme corecte privind candidatura sa
-
Lasconi afirmă că Ciolacu şi Iohannis se joacă cu democraţia din România: „Antonescu este o marionetă într-un joc pentru păstrarea puterii”
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
În plus, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României a afirmat că decizia de anul trecut a CCR specifică faptul că preşedintele poate respinge propunerile ori de câte ori constată că este un motiv de nelegalitate şi că în acest caz nu se poate vorbi nici de neîndeplinirea atribuţiilor de către preşedinte, nici de conflict juridic de natură instituţională.
“În decizia de anul trecut a Curţii se spune că preşedintele poate să respingă pentru motive de nelegalitate propunerile ori de câte ori constată că este un motiv de nelegalitate. Am înţeles acum că dosarul candidatei, a persoanei propuse, nu avea toate documentele solicitate de lege. Atunci să nu se mire nimeni că a fost respinsă. Nu suntem în situaţia de refuz de a îndeplini o atribuţie a preşedintelui şi nu mai putem vorbi nici de conflict juridic de natură instituţională câtă vreme se face aceeaşi propunere. Adică, o persoană care acum o lună nu se califica pentru a fi procuror general la DNA acum se califică?! Dar ce a făcut între timp?”, a adăugat Zegrean.
Preşedintele Klaus Iohannis a respins, miercuri, propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a o numi pe Adina Florea procuror şef al DNA. Propunerea a fost respinsă pentru a doua oară, iar motivul invocat este că documentaţia nu conţine dovada că Florea nu a colaborat cu Securitatea.
La rândul său, preşedintele Colegiului CNSAS, Constantin Buchet, a declarat, miercuri, la Antena 3, că în cazul Adinei Florea Consiliul a emis o adeverinţă din 2009 de necolaborare cu Securitatea, care a fost menţinută şi în 2017 şi care nu a suferit modificări.
Tudorel Toader a propus-o iniţial pe Adina Florea pentru şefia DNA în luna noiembrie, iar pe data de 21 noiembrie preşedintele a anunţat că o respinge pentru că documentaţia nu conţinea adeverinţa CNSAS care să arate că nu a existat o colaborare a candidatului cu fosta Securitate.
A doua propunere a Adinei Florea făcută de Tudorel Toader a fost pe data de 27 decembrie 2018.
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: CUTREMUR cu magnitudinea de 4,4, în zona Vrancea
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare a focului în 2025
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe