Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, despre Ditrău: Stimularea reacţiei xenofobe de către autorităţi mă întristează

Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, se declară întristat de stimularea reacţiei „umorale, instinctuale şi xenofobe” de către autorităţile laice şi religioase în scandalul de la Ditrău, susţinând că în acest caz este vorba şi de rasism.

Urmărește
1942 afișări
Imaginea articolului Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, despre Ditrău: Stimularea reacţiei xenofobe de către autorităţi mă întristează

Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, despre Ditrău: Stimularea reacţiei xenofobe de către autorităţi mă întristează

Potrivit unei postări scrise, duminică, de Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, pe pagina sa de Facebook, situaţia celor doi brutari din Sri Lanka este explicabilă, deoarece este vorba despre o comunitate închisă, provenită dintr-o lume mai arhaică.

„Aflu cu stupoare că peste patru mii de oameni dintr-o comunitate maghiară din secuime s-ar simţi ameninţaţi profund, în însăşi fiinţa lor, de doi muncitori din Sri Lanka. Până la un punct, frica celor 200-300 de locuitori care s-au strâns într-o sală din Ditrău, ca să protesteze contra a doi străini, poate să fie explicată: este vorba despre o comunitate închisă, provenită dintr-o lume mai arhaică, fără contacte directe, serioase şi intense cu lumea. Ceea ce mă întristează pe mine este stimularea acestei reacţii umorale, instinctuale şi xenofobe de către autorităţile laice şi religioase”, a arătat Pop.

Acesta s-a întrebat cum se poate ca un primar din anul 2020, dintr-o ţară a UE, un fruntaş al unui partid politic reprezentat la Bruxelles şi la Strasbourg şi, mai ales, un preot „să augmenteze melodrama, asezonată cu lacrimi, Tatăl Nostru, voci voalate de emoţie, cereri de expulzare, somaţii de angajamente ferme de închidere în sine a comunităţii, ca şi cum comuna ar fi ameninţată de un cataclism iminent”.

Ioan Aurel Pop a subliniat că cei doi muncitori ar fi trebuit să fie bineveniţi, pe fondul respectării legii, iar primarul şi omul de partid aveau obligaţia impusă de Constituţia României şi de legile UE să dezamorseze imediat atmosfera încordată, iar preotul să se gândească la menirea credinţei creştine şi a bisericii, care predică frăţia universală.

„Întâmplarea este, mă tem, cu rădăcini mult mai profunde şi conduce spre o anumită atmosferă de intoleranţă, de neacceptare a celuilalt, a aproapelui, de excludere şi de xenofobie. Aici, în cazul în speţă, este vorba şi de rasism”, a mai spus preşedintele Academiei Române.

Ioan Aurel Pop a menţionat că ştie că autorităţile statului ungar actual au o politică „restrictivă şi discriminatorie” faţă de străini, că au construit ziduri şi garduri la frontiere şi că localnicii din secuime nu urmăresc decât televiziunile de la Budapesta.

„Dar statul român are o cu totul altă politică şi o cu totul altă abordare a acestui subiect. Iar comuna cu pricina se află pe teritoriul României şi trebuie să se supună legislaţiei, moralei şi politicii din statul român”, a conchis Pop.

Peste 300 de persoane au participat, sâmbătă, la Căminul Cultural din Ditrău, la o adunare populară unde s-a discutat situaţia angajării celor doi cetăţeni din Sri Lanka la brutăria din comună. Oamenii au insistat că nu vor emigranţi în satul lor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici