Aurel Udor: SMURD Bucureşti realizează jumătate din numărul de intervenţii din ţară

Echipajele SMURD Bucureşti realizează jumătate din intervenţiile din ţară, însă sunt situaţii în care sunt "date la o parte" de Serviciul de Ambulanţă al Capitalei, a declarat şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, Aurel Udor, într-un interviu acordat MEDIAFAX.

Urmărește
290 afișări
Imaginea articolului Aurel Udor: SMURD Bucureşti realizează jumătate din numărul de intervenţii din ţară

Aurel Udor: SMURD Bucureşti realizează jumătate din numărul de intervenţii din ţară (Imagine: Mediafax Foto)

Reporter: Ce se întâmplă atunci când echipajul SMURD ajunge la caz?

Aurel Udor: Am ajuns la caz, atunci trecem pe o altă frecvenţă decât cea care i-a dat prin radio alarma şi i-a dirijat. Pe parcursul deplasării, având GPS, apare pe harta noastră electronică cum se deplasează şi îl dirijăm. Are şi ghidul străzilor, iar echipajele au căpătat experienţă. Cunosc destul de bine Bucureştiul şi sunt în măsură să ajungă operativ la caz. Acolo, trec pe altă frecvenţă specifică medicală şi dialoghează cu medicul. După ce îi stabilizează, în funcţie de caz, majoritatea merg la spital, unde sunt preluaţi de unitatea de primiri urgenţe. Sunt situaţii când în urma primului ajutor refuză să meargă la spital. Omul s-a stabilizat şi, în baza unui acord semnat, nu mai merge la spital. Asta este opţiunea pacientului în cauză.

Reporter: La ce alte cazuri intervin echipajele SMURD?

Aurel Udor: O altă activitate în afara acestor tipuri de ajutor medical este intervenţia obligatorie la tot ce înseamnă accidentele de circulaţie sau la toate intervenţiile noastre de altă natură: incendii, inundaţii. În acest fel s-au cumulat aproape cele 11.000 de intervenţii.

Reporter: Când intervine Serviciul de Ambulanţă al Capitalei şi când se apelează la SMURD Bucureşti ?

Aurel Udor: Ei sunt "piua întâia", ei au prioritate. Ne comunică dacă mai este nevoie de ajutorul nostru sau nu. În marea majoritate a cazurilor colaborează, în altele, mai puţine, ne cam dau la o parte. E o chestie subiectivă, dar este atât de rară încât nu trebuie băgată în seamă. Noi credem că am cucerit încrederea populaţiei din acest punct de vedere. În situaţia dată, ne facem datoria, având în vedere şi timpul relativ scurt în care ajungem. Au căpătat un profesionalism adevărat şi pot fi puşi oricând la probe cu cei din categoria lor de paramedici, cu cei care acordă primul ajutor.

Reporter: De ce credeţi că sunt daţi la o parte?

Aurel Udor: Probabil că nu toţi medicii şi asistenţii de pe salvare au încredere în noi, dar în timp vom dovedi că suntem în măsură să ne îndeplinim misiunea aceasta. Suntem un sprijin, în definitiv cele 75-80 de cazuri pe zi ar fi trebuit să le ia ei. Suntem de folos în primul rând cetăţeanului, prin scurtarea distanţelor şi un sprijin pentru Ambulanţa Bucureşti, pentru colegii noştrii, că până la urmă o parte din misiune o realizăm împreună. Nu neapărat că le facem lor treaba, noi ne facem treaba noastră, însă efortul ar fi fost mult mai mare pentru dumnealor în condiţiilor în care nu am fi existat sau până să existăm. Poate aţi auzit că înainte reclamau cetăţenii că vin la o jumătate de oră, la o oră, poate că aceste reclamaţii s-au diminuat, eu nu zic că s-au anulat.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici