Aurelia Vişinescu: Am reinventat Feteasca Neagră, soiul nostru românesc

Aurelia Vişinescu - cel mai cunoscut oenolog femeie - se declară doar un om mulţumit, recunoscând că a reinventat Feteasca Neagră, "soiul nostru românesc", că i se spune "Doamna Fetească Neagră", că face vinuri ce îi poartă numele, care se vând în toată lumea.

Urmărește
650 afișări
Imaginea articolului Aurelia Vişinescu: Am reinventat Feteasca Neagră, soiul nostru românesc

Aurelia Vişinescu: Am reinventat Feteasca Neagră, soiul nostru românesc

"Sunt născută la ţară, crescută la ţară, dintr-o familie simplă. Visam să mă plimb cu caleaşca prin comună - acesta îmi era visul", a povestit Aurelia Vişinescu, la conferinţa de lansare a cărţii "Cariera - substantiv feminin", care cuprinde 32 de interviuri ale unor femei de succes.

Deşi în interviul din carte spune că nu s-a simţit niciodată discriminată, la conferinţa de miercuri şi-a "dat seama" că i s-a întâmplat şi ei.

La Facultatea de Horticultură din Bucureşti, ale cărei cursuri le-a urmat Vişinescu, în 1993 fusese postat un anunţ: "Anagajăm bărbaţi". Era al unei societăţi private. De anunţ Vişinescu aflase după ce avuseseră loc interviurile, însă la îndemnul viitorului soţ a bătut la uşa angajatorului, care mai târziu avea s-o recruteze pentru crama de la Domeniile Săhăteni.

"Am descoperit ştiinţa din spatele vinului", spune cu mândrie Aurelia Vişinescu.

Pe parcursul carierei, Aurelia Vişinescu spune că n-a observat, nu s-a gândit că lucrează într-o lume a bărbaţilor.

"Am avut un atu, am fost femeie. Am fost remarcată mai uşor, pe vremea aceea eram mai tânără, lumea era mai entuziasmată când mă descoperea. Poate asta m-a promovat mai mult. Nu ştiu dacă sunt un om de succes. Ce mă bucură mai mult ? Că fac vinuri bune, am luat multe medalii internaţionale, că am reinventat Feteasca Neagră, soiul nostru românesc - mi se spune «doamna Fetească Neagră» - că am o fetiţă de doi ani", a spus Vişinescu.

Unul dintre cei mai cunoscuţi oenologi români susţine că luptă pentru tot ceea ce are. "Încerc să ajung la cer, ştiu că nu o să ajung niciodată. Important e să ne dorim, să punem suflet, să credem. Fac vinuri care îmi poartă numele, care se vând în toată lumea, am propria afacere de şase ani. Sunt un om mulţumit", a declarat Aurelia Vişinescu.

Miercuri, a fost lansată cartea "Cariera - substantiv feminin" care prezintă poveştile de succes a 32 de femei care au reuşit să îmbine cariera cu viaţa profesională.

Adriana Săftoiu - fost purtător de cuvânt la Guvern şi Preşedinţie şi fost deputat, Uca Marinescu - prima româncă în Antarctica şi prima femeie din România care a ajuns la ambii Poli, Laura Codruţa Kovesi - prima femeia care a ocupă funcţia de procuror general al Romaniei, Aurelia Vişinescu - cel mai cunoscut oeonolog femeie, Aida Catană - consilier fonduri europene, Andreea Paul - doctor în economie şi fost consilier economic al primului ministru, Magda Matache - director executiv al Romani Cris şi cea mai cunoscută militantă pentru drepturile femeilor rome, Doina Banciu - directorul ICI şi cea mai cunoscută femeie din domeniul informaticii care a inovat acest domeniu în România sunt doar câteva dintre femeile care îşi spun povestea în carte şi care au participat la conferinţa şi dezbaterea organizate în Bucureşti.

Temele abordate în cadrul dezbaterii au fost: şansele de afirmare profesională a femeilor, modalităţi concrete de asigurare a egalităţii de şanse şi modalităţi de reconciliere a carierei cu viaţa de familie.

Cartea, lansată în cadrul proiectului "Şanse egale pentru cariere de succes", cofinanţat din Fondul Social European, a fost tipărită într-un tiraj de 4.000 de exemplare, din care 3.500 distribuite direct şi 500 vor fi date în cadrul conferinţelor regionale.

În cadrul proiectului a fost lansat şi un spot TV cu trei femei dintre cele 32 intervievate, mesajul transmis urmând să ajungă la un public ţintă de 300.000 de femei din mediul rural şi urban.

Proiectul "Şanse egale pentru cariere de cucces" este derulat de SIVECO România S.A., Agenţia de presă Mediafax şi Academia de Studii Economice Bucureşti şi finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici