Aurescu: Primele discuţii despre scut au vizat inclusiv cadrul juridic care va fi convenit

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a declarat că primele discuţii oficiale cu partea americană referitoare la scutul antirachetă au vizat cadrul juridic care va fi convenit dar şi evaluarea cadrului mai larg de politici de securitate care face necesar acest proiect.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Aurescu: Primele discuţii despre scut au vizat inclusiv cadrul juridic care va fi convenit

Ellen Tauscher, subsecretarul de stat american pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Aurescu i-a mulţumit oficialului american pentru "caracterul substanţial şi extrem de deschis" al schimbului de vederi care va continua şi vineri.

"Din punctul de vedere al părţii române, ne-am pregătit serios pentru acest început în cadrul unui grup interinstituţional care a avut aproape 20 de rueniuni de lucru în ultimele luni", a spus Aurescu.

Secretarul de stat a precizat că rundele de negocieri vor avea loc o dată la două luni.

Prima reuniune, care a început joi la MAE, s-a axat, potrivit lui Aurescu, şi pe o serie de probleme de fond "referitoare la cadrul juridic care va fi convenit dar şi referitoare la evaluarea cadrului mai larg de politici de securitate care face necesar acest proiect al sistemului gradual adaptiv antirachetă".

"Am discutat despre aspecte relevante legate de conexiunea dintre acest proiect şi obiectivul pe care cele două state îl susţin şi pe careşi l-au asumat în comun, de creare a unui sistem NATO de apărare antirachetă ca misiune a alianţei care să apere întregul teritoriu şi populaţia statelor aliate. Vom colabora strâns în perioada următoare pentru a facilita o decizie politică pozitivă în acest sens la summitul de la Lisabona", a spus Aurescu adãugând că o astfel de decizie este în deplină consonanţă cu principiul indivizibilităţii securităţii

"Este un proces care abia a început, vom gestiona împreună calendarul de negocieri care are mai multe componente - atât juridice cât şi tehnice -. Prin urmare nu avem un termen limită fixat pentru finalizarea acestui proces dar dorim să progresăm cât mai rapid", a mai spus el.

Ellen Tauscher, subsecretarul de stat american pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, a declarat că România este astăzi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Statelor Unite şi un partener valoros în abordarea provocărilor globale.

"Mă aflu aici, alături de o delegaţie americană, pentru a discuta cu omologii noştri români aspecte de securitate, de interes comun, inclusiv încheierea unui aord în vederea amplasării de elemente ale sistemului american de apărare antirachetă în România. Aşteptăm cu nerăbdare să colaborăm pentru a spori securitatea Europei şi să consolidăm puternicul parteneriat cu România. Alianţa noastră este una puternică şi sunt încrezătoare că va continua să se dezvolte pe măsură ce vom face eforturi pentru a ne realiza scopul comun, acela de a asigura libertatea şi prosperitate lumii", a spus Tauscher.

Ea a refuzat însă să răspundă vreunei întrebări.

La 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat acceptarea invitaţiei părţii americane, transmisă de preşedintele SUA, Barack Obama, privind participarea României la dezvoltarea abordării adaptive în etape a sistemului de apărare antirachetă din Europa.

Noua abordare garantează acoperirea integrală a teritoriului României împotriva posibilelor ameninţări reprezentate de rachetele cu rază scurtă sau medie de acţiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici