Australia are grijă de „dreptul la deconectare” al angajaţilor

Australia a adoptat o lege prin care angajaţii au dreptul să nu răspundă la apelurile sau mesajele angajatorilor în afara orarului de muncă.

Urmărește
717 afișări
Imaginea articolului Australia are grijă de „dreptul la deconectare” al angajaţilor

Sursa foto: Pexels

Noua lege privind „dreptul la deconectare”,  intrată în vigoare în Australia, este menită să protejeze angajaţii care se simt obligaţi să răspundă la apeluri sau mesaje din partea angajatorului chiar şi în timpul liber, scrie BBC

Noua prevedere nu interzice angajatorilor să contacteze angajaţii după orele de lucru, însă le oferă libertatea de a nu răspunde cu excepţia cazului în care refuzul lor este considerat nerezonabil. 

Cele două părţi trebuie să incerce să rezolve disputele împreună, dar în cazul în care nu ajung la o soluţie, Comisia Australiană pentru Muncă Echitabilă (FWC) poate interveni. Astfel, poate ordona angajatorului să nu mai contacteze angajatul în afara programului sau, în cazul în care consideră că refuzul angajatului de a răspunde este nerezonabil, îi poate ordona acestuia să răspundă.

Nerespectarea ordinelor FWC este urmată de o amendă de 19 000 A$ (12 897 $; 9 762 £) pentru un angajat sau de până la 94 000 A$ pentru o companie.
 
Conform unui studiu, australienii lucrau în medie 281 de ore suplimentare neplătite pe an.
 
Peste 20 de ţări, în principal din Europa şi America Latină, au norme similare, mai scrie BBC.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici