Austria va elimina treptat restricţiile impuse pe piaţa muncii, începând din 2009

Ministrul austriac al Finanţelor, Wilhelm Molterer, care este şi vicecancelar în Cabinetul austriac, a declarat, luni, la Bucureşti, că Austria va ridica treptat restricţiile impuse pe piaţa muncii, începând din anul 2009.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Austria va elimina treptat restricţiile impuse pe piaţa muncii, începând din 2009

Austria va elimina treptat restricţiile impuse pe piaţa muncii, începând din 2009

"Luăm în calcul nu eliminarea totală a restricţiilor în 2009, ci să ridicăm treptat restricţiile", a spus ministrul austriac, care a precizat că, potrivit legislaţiei europene, impunerea de restricţii se poate prelungi până în anul 2011. El a repetat că o decizie va fi luată abia în 2009, după discuţii cu Comisia Europeană, şi a apreciat că, probabil, Austria va elimina gradual restricţiile, începând cu domeniile în care există cerere.

Oficialul austriac a precizat că procesul a fost deja demarat şi a menţionat în acest sens domeniul cercetării, nu numai la nivelul universităţilor, ci şi al întreprinderilor.

"Dar din câte ştiu, România are o problemă diferită", a glumit ministrul referindu-se la aducerea înapoi în ţară a românilor plecaţi la muncă în străinătate.

Ministrul austriac are programate întrevederi, luni, cu ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, şi cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu. Molterer a precizat că în discuţia cu ministrul Economiei şi Finanţelor va aborda problema proiectului Nabucco, aspecte legate de domeniul energetic şi utilizarea de resurse alternative şi regenerabile.

Molterer a avut o întrevedere cu oamenii de afaceri austrieci din România, despre care a apreciat că sunt optimişti şi preocupaţi de subiecte precum educaţia, investiţiile în infrastructură şi implementarea optimă a legislaţiei europene. Vicecancelarul austriac a amintit că Austria a fost un susţinător al eforturilor României de aderare la UE, deoarece Austria doreşte o Europă stabilă şi este interesată de dezvoltarea economică a regiunii.

Întrebat cum comentează situaţia României la aproape un an de la aderarea la UE, Molterer a ţinut să transmită felicitări pentru ritmul creşterii economice şi pentru şomajul scăzut. El a precizat însă că aderarea este doar un pas, o etapă. El a subliniat că există o uşoară preocupare în ceea ce priveşte raportul dintre importuri şi exporturi, dar a adăugat că, în ansamblu, are impresia unei situaţii stabile. El a adăugat că anul 2008 va fi decisiv în ceea ce priveşte utilizarea potenţialului oferit de UE.

"UE oferă numeroase posibilităţi şi mulţi bani, dar modul în care acestea sunt utilizate depinde de puterea fiecăruia, de existenţa unor reguli clare, de transparenţă, de existenţa unui cadru juridic clar. Din punctul nostru de vedere, acesta nu este un sfat pe care îl oferim, este experienţa noastră, pentru că Austria a aderat la UE în urmă cu 12 ani", a comentat Molterer.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici