Autocarul implicat în accidentul din Ungaria făcea o cursă ocazională, la cererea unor turişti unguri. Inspectorii români verifică dacă şoferul a respectat perioadele de conducere

Autocarul implicat în accidentul din Ungaria aparţine unei firme din localitatea Corund, care efectuează servicii regulate de transport persoane intern şi internaţional, a afirmat, sâmbătă, şeful ARR Harghita, menţionând că această cursă era ocazională, la cererea unui grup de turişti din Ungaria. Inspectorii ISCTR care au mers la locul accidentului verifică, împreună cu autorităţile maghiare, dacă şoferul a respectat perioadele de conducere şi de odihnă.

Urmărește
485 afișări
Imaginea articolului Autocarul implicat în accidentul din Ungaria făcea o cursă ocazională, la cererea unor turişti unguri. Inspectorii români verifică dacă şoferul a respectat perioadele de conducere

Autocarul implicat în accidentul din Ungaria făcea o cursă ocazională, la cererea unor turişti unguri (Imagine: Arhiva Mediafax)

Şeful Autorităţii Rutiere Române (ARR) Harghita, Gabriel Asandei, a declarat, sâmbătă, că autocarul respectiv aparţine firmei "Corund Trans Csavargo" din Harghita- un operator vechi, care execută servicii regulate de transport persoane intern şi internaţional din anul 1998.

Potrivit sursei citate, firma de transport este licenţiată şi autorizată de ARR, iar cursa pe care o efectua vineri era ocazională, la cererea unui grup de turişti din Ungaria.

"Operatorul de transport persoane execută curse regulate în traficul judeţean, inter-judeţean, internaţional, precum şi servicii ocazionale de transport persoane naţionale şi internaţionale încă din anul 1998", a precizat Asandei.

ISCTR verifică dacă şoferul autocarului răsturnat în Ungaria a respectat perioadele de conducere

Inspectorii ISCTR care au mers la locul accidentului din Ungaria verifică, împreună cu autorităţile maghiare, dacă şoferul autocarului a respectat perioadele de conducere şi de odihnă, dar şi dacă pe lista de pasageri raportată au fost trecute toate persoanele aflate în maşină, informează MT.

Echipa de experţi de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Arad, care a ajuns la locul accidentului petrecut în Ungaria, a constatat că autocarul plecase din România fără pasageri, iar cele 26 de persoane s-au urcat în localitatea Pecs, pe 7 februarie 2014, cu destinaţia Băile Homorod. Grupul ar fi trebuit să se întoarcă la Pecs în 17 februarie, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Transporturilor (MT) remis, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX.

"Inspectorii sosiţi la faţa locului verifică, împreună cu autorităţile maghiare, dacă lista de pasageri raportată corespunde cu persoanele aflate la momentul accidentului în autocar, precum şi activitatea conducătorului auto (daca au fost respectate perioadele de conducere şi de odihnă)", a precizat MT.

De asemenea, în zilele următoare, inspectorii ISCTR vor face un control la sediul firmei, pentru a verifica activitatea de transport persoane efectuată de aceasta.

Firma care deţine autocarul, înmatriculat în judeţul Harghita, are un parc de 42 de vehicule, dintre care 36 au eliberate copii conforme ale licenţei de transport, potrivit datelor centralizate de Autoritatea Rutiera Română (ARR).

"Autocarul implicat în accident are capacitatea de 49 de locuri, an de fabricaţie 1998 şi este clasificat la o stea. Frecvent operează pe teritoriul României, pe un traseu cuprins în programul de transport judeţean Harghita. Operatorul de transport are din anul 2011 licenţă de transport persoane şi un număr de 32 conducători auto angajaţi. Şoferul care se afla la volan este deţinător al unui certificat profesional pentru transportul rutier de persoane, valabil până la data de 15.09.2015", a precizat MT.

Accidentul a avut loc pe autostrada M6 din Ungaria, vineri, în jurul orei 20.14, după ce autocarul, înmatriculat în judeţul Harghita şi în care se aflau 26 de persoane, a căzut într-un canal adânc de zece metri de pe marginea drumului şi s-a răsturnat pe o parte. Autocarul plecase vineri de la Băile Homorod şi se îndrepta spre localitatea Pecs.

În urma accidentului, 22 de persoane au fost rănite, între care trei români.

"Potrivit datelor transmise recent la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă de echipa consulară aflată în Ungaria şi a verificărilor efectuate asupra cetăţeniei persoanelor implicate în accident, rezultă că, din cei 22 răniţi, doar trei au cetăţenia română", anunţa MAI, într-un comunicat transmis în noaptea de vineri spre sâmbătă.

După evaluarea făcută la cele două spitale din Pecs şi Mohacs unde au fost transportaţi răniţii, medicii au stabilit că cele trei persoane cu cetăţenie română, doi adulţi şi un minor, nu au leziuni grave, care să le pună viaţa în pericol, potrivit MAI.

Printr-o decizie comună a Ministerului Afacerilor Interne şi a Ministerului Sănătăţii, s-a dispus trimiterea de urgenţă în Ungaria a unei echipe medicale formate din doi medici şi un asistent, condusă de către medicul şef SMURD pe Regiunea Vest", iar, "în funcţie de evaluarea completă a situaţiei medicale" a persoanelor rănite, "se va lua hotărârea aducerii acestora în ţară sau continuarea tratamentului de specialitate în" ţara vecină, preciza MAI

De asemenea, Poliţia Arad a trimis o echipă pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români şi al autorităţilor maghiare pentru cercetarea la faţa locului.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a cerut unei echipe de experţi de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Arad şi Timişoara să meargă de urgenţă la locul unde s-a produs accidentul în care a fost implicat un autocar înmatriculat în judeţul Harghita, se arăta într-un comunicat de presă de sâmbătă al MT.

"Autobuzul implicat în accident are capacitatea de 49 de locuri, an de fabricaţie 1998 şi este clasificat la o stea. Firma operatoare are din anul 2011 licenţă de transport persoane, iar şoferul care se afla la volan este deţinător al unui certificat profesional pentru transportul rutier de persoane, valabil până la data de 15.09.2015", a precizat MT.

Reprezentantul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) în Harghita, Iulian Felician Croitor, a declarat, sâmbătă, că autocarul implicat în accidentul din Ungaria a plecat din Harghita fără pasageri, la bordul acestuia aflându-se doar doi şoferi şi copilul unui dintre ei.

El a precizat că autocarul urma "să aducă pasagerii din Ungaria la schi în judeţul Harghita".

Croitor a mai spus că cercetările la sediul firmei de transport căreia îi aparţine autocarul vor începe "cel mai probabil luni", după ce managerul acesteia se va întoarce din Ungaria, unde a plecat în noaptea de vineri spre sâmbătă.

"Vom verifica dacă şoferii au atestate valabile, contracte de muncă. În ceea ce priveşte autocarul, vom verifica ITP-ul, să aibă verificarea făcută, clasificările. De asemenea, trebuie să aibă asigurări pentru persoane, pentru bagaje. Va fi un control complex efectuat de ISCTR. De altfel, vom verifica actele tuturor maşinilor din dotarea societăţii de transport, nu numai pe cele ale autocarului acesta", a spus Iulian Felician Croitor.

De asemenea, şeful Autorităţii Rutiere Române (ARR) Harghita, Gabriel Asandei, a declarat sâmbătă, corespndentului MEDIAFAX că instituţia a fost solicitată să acorde sprijin pentru identificarea pasagerilor din autocar, menţionând că, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a furnizat toate informaţiile necesare Inspectoratului Judeţean de Poliţie Harghita, care le-a transmis Ministerului de Interne.

Conform sursei citate, cei doi şoferi şi copilul unuia dintre ei, născut în iulie 2013, sunt din Harghita, iar pasagerii aflaţi în autocar sunt din Ungaria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici