Autoritatea pentru Protecţia Copilului vrea clarificări privind testarea vaccinului împotriva A/H1N1
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului a solicitat, luni, Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Institutului Cantacuzino să precizeze care sunt procedurile legale privind testarea virusului împotriva A/H1N1 pe copii şi cum sunt selectaţi minorii.
Autoritatea pentru Protecţia Copilului vrea clarificări privind testarea vaccinului împotriva A/H1N1 (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)
Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Izabela Popa, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că, iniţial, s-a adresat Ministerului Sănătăţii, care a explicat că solicitările trebuie trimise către cele două instituţii.
Izabela Popa a mai spus că o solicitare similară a fost trimisă şi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad, judeţ în care ar fi început testarea viruslui împotriva A/H1N1 pe copii.
"Am cerut să fim informaţi care sunt procedurile în astfel de cazuri, dacă părinţilor li se oferă compensaţii, cum se selectează copiii şi dacă firma care face acest lucru este autorizată", a declarat Izabela Popa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Purtătorul de cuvânt de la ANPFDC a declarat că solicitările au fost făcute în baza Convenţiei europene privind drepturile omului şi medicină, ratificată de România în 2001, care precizează că un minor nu are capacitatea de a consimţi la o intervenţie şi acest lucru nu poate fi făcut fără acordul al tutorelui legal, stabilit de către instanţă.
Potrivit Convenţiei, în astfel de cazuri trebuie specificat pentru ce se face testarea, iar persoana în cauză şi tutorele acesteia trebuie informate asupra drepturilor şi garanţiilor pe care le are copilul. De asemenea, opinia minorilor trebuie luată în considerare.
Romania Liberă a relatat, luni, că la Timişoara şi Arad au loc testări a vaccinului Cantgrip pe copii care provin din familii sărace şi ai căror părinţi ar primi în schimb sume de aproximativ 600 de euro. Cotidianul citat menţionează că această informaţie a fost obţinută neoficial de jurnalişti.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO