Autorităţile au anunţat cum şi când vor decide carantinarea unor zone din ţară

  • Ordinul Ministrului Sănătăţii publicat astăzi în Monitorul Oficial stabileşte cum anume va fi instituită carantinarea unor zone
  • Carantinarea zonală se va face la o rată de infectare peste nivelul de alertă - 3 cazuri/1000 de locuitori
  • Carantinarea se va face într-o anumită zonă şi dacă acolo există un trend crescător al cazurilor pentru ultimele 14 zile
  • Măsura carantinării unei zone este luată prin ordin al şefului DSU sau al unei persoane desemnate de acesta, după ce DSP va analiza situaţia
Urmărește
1416 afișări
Imaginea articolului Autorităţile au anunţat cum şi când vor decide carantinarea unor zone din ţară

Sursă foto: Profimedia

Poate te întrebi de ce anume ţint cont autorităţile atunci când decid carantinarea unei zone. 

Iată care sunt criteriile în funcţie de care se face carantinarea zonală. 

Aceasta se va realiza în condiţiile unui trend crescător de cazuri pentru ultimele 14 zile, şi dacă ponderea cazurilor înregistrate în cadrul comunităţii este majoritară faţă de focarele din centrele rezidenţiale şi spitale. De asemenea, autorităţile vor ţine cont şi de ponderea celor în vârstă de 65 de ani şi peste, atât în localitate, cât şi în zonele rurale ale judeţului. 

Un factor important de care se va ţine cont este personalul insuficient pentru desfăşurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate, dar şi gradul în care personalul sanitar din spitalele care asigură asustenţa medicală pacienţilor suspecţi sau confirmaţi cu Covid este sau nu suficient, sau este infectat la rându-i cu Covid. 

Va fi luat în calcul şi gradul de ocupare al paturilor, atât pe secţiile Covid, cât şi pe cele de ATI. Un alt factor care contribuie la decizia de carantinare a unei zone este şi cel legat de gradul în care oamenii rămân izolaţi la domiciliu după ce au intrat în contact cu un caz sau cazuri confirmate. 

Cum este luată decizia? 

Cei de la INSP evaluează analiza de situaţie locală propusă de către DSP şi, în cazul avizării favorabile, o va transmite comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă (CJSU).

Carantina zonală se instituie prin ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta. Carantina zonală se face numai după ce DSP-ul analizează situaţia epidemiologică, la 14 zile de la instituirea acesteia. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici