Autorităţile din Alba vor să ecologizeze câmpul de sonde de la exploatarea de sare din Ocna Mureş

Autorităţile din judeţul Alba intenţionează să închidă şi să ecologizeze câmpul de sonde din Ocna Mureş, unde la sfârşitul anului trecut s-a produs o surpare de teren, în urma căreia un supermarket a fost distrus în toalitate, iar mai multe imobile din apropiere au fost avariate.

Urmărește
36 afișări

Prefectul judeţului Alba, Ştefan Bardan, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că reprezentanţii mai multor instituţii şi specialişti în domeniul mineritului şi protecţiei mediului s-au întâlnit, în această săptămână, pentru a dezbate problemele apărute în urma exploatării sării la Ocna Mureş.

Bardan a spus că, în urma discuţiilor, s-a stabilit ca, în acest an, să se realizeze studii ample în câmpul de sonde care au deservit mina de sare din localitate, urmând să se stabilească soluţiile pentru închiderea şi ecologizarea zonei.

Bardan a adăugat că studiile vor viza şi craterul format la sfârşitul anului trecut în urma surpării uneia din galeriile fostei mine de sare, urmând să se stabilească ce măsuri se impun pentru înlăturarea efectelor.

Prefectul de Alba a spus că, în primă fază, sunt efectuate măsurători cavernometrice la toate sondele, urmate de monitorizarea deformării suprafeţei în zona de influenţă a golurilor subterane de la sondele active, prin măsurători topografice.

El a afirmat că în aceasta perioadă este programată şi începerea efectuării de documentaţii tehnico-economice pentru închiderea şi ecologizarea câmpului de sonde, readucerea terenurilor în circuitul economic şi dezvoltarea durabilă a zonei şi elaborarea unui studiu de stabilitate a câmpului de sonde în noile condiţii create de evenimentul produs în luna decembrie 2010.

Potrivit sursei citate, tot în această perioadă a fost programată efectuarea unui studiu hidrogeologic privind circulaţia apelor subterane în zona masivului de sare şi execuţii de foraje de hidroobservaţie în jurul masivului şi măsurători de debite.

Bardan a spus că printre studiile şi cercetările care vor trebui finalizate până la sfârşitul acestui an se găsesc aflarea adâncimii pe toate lacurile existente şi determinarea concentraţiilor salinităţii pe nivelurile de adâncime, studiu de soluţii pentru valorificarea durabilă a rezervelor imobilizate în zăcământul de sare gemă şi studiu de stabilitate a construcţiilor din zona adiacentă perimetrului de exploatare.

"Toate aceste studii şi cercetări trebuie finalizate până cel târziu la sfârşitul acestui an. Important este ca factorii implicaţi să se mişte conform planului, bani sunt pentru toate aceste acţiuni. Eu sper ca anul viitor să asistăm efectiv la lucrări de închidere şi ecologizare a câmpului de sonde", a spus prefectul de Alba, Ştefan Bardan.

Craterul s-a format, în 22 decembrie 2010, pe un teren aflat în spatele unui supermarket din localitatea Ocna Mureş, iar potrivit autorităţilor fenomenul a fost cauzat de apa sub presiune provenită de la o sondă aparţinând societăţii Salina din Ocna Mureş, apă care a ajuns la suprafaţă, determinând prăbuşirea unei foste galerii. Craterul format în urma surpării de teren s-a transformat într-un lac cu apă sărată.

Potrivit raportului aprobat de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba, în urma surpării de teren produsă în Ocna Mureş supermarketul din localitate a fost distrus în totalitate, iar peste 80 la sută din parcarea acestuia a fost înghiţită de craterul format.

De asemenea, o casă s-a prăbuşit în proporţie de 50 la sută, două magazine, un depozit de haine şi un atelier de reparaţii frigidere au fost distruse, un atelier auto a fost grav avariat, iar casa parohială romano-catolică şi casa parohială ortodoxă au fisuri la fundaţie şi în structura de rezistenţă.

Potrivit sursei citate, în urma surpării de teren au apărut fisuri şi în pereţii clădirii Administraţiei Financiare Ocna Mureş, în clădirea vechiului dispensar medical, în timp ce strada Mihai Eminescu (DJ 107 D) s-a surpat pe o lungime de aproximativ 200 de metri, iar strada Nicolae Iorga are fisuri pe o lungime de aproximativ 15 metri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici