Autorităţile din Dâmboviţa nu sunt dispuse să sprijine financiar construirea Catedralei Neamului

Autorităţile judeţului Dâmboviţa, care au primit solicitări din partea Patriarhiei Române să sprijine financiar construirea Catedralei Neamului, nu sunt dispuse să participe la această colectă, primarul din Târgovişte spunând că fondurile municipalităţii "abia ajung" pentru proiectele în derulare.

Urmărește
550 afișări
Imaginea articolului Autorităţile din Dâmboviţa nu sunt dispuse să sprijine financiar construirea Catedralei Neamului

Autorităţile din Dâmboviţa nu sunt dispuse să sprijine financiar construirea Catedralei Neamului (Imagine: Andreea Campeanu/ Mediafax Foto)

Primarul oraşului Târgovişte, Gabriel Boriga, a declarat că solicitarea venită din partea Patriarhiei Române nu a fost discutată la nivel local deoarece nu este cazul să se aloce bani pentru ridicarea Catedralei Mânturii Neamului, de la Bucureşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"La nivelul administraţiei publice a municipiului Târgovişte nu s-a luat în discuţie această solicitare deoarece nu aveam de ce să discutăm. Fondurile pe care noi le avem, atât resursele proprii cât şi cele atrase, abia ne ajung pentru a duce la bun sfârşit proiectele pe care municipalitatea le are în derulare şi pentru a porni altele care sunt stringente dezvoltării oraşului", a declarat primarul din Târgovişte.

Gabriel Boriga a spus că nici nu se pune problema ca în viitorul apropiat să se aloce vreo sumă de bani în sensul solicitării făcute de Patriarhie.

"Nu s-a pus şi, din punctul meu de vedere, nu se va pune problema în viitorul apropiat asupra unei astfel de finanţări. Nu avem aceşti bani şi nu se pune această problemă, cel puţin deocamdată", a adăugat primarul.

Edilul din Târgovişte a ţinut să precizeze că autorităţile locale sprijină biserica, dar pe plan local.

"Am sprijinit cu o sumă destul de consistentă continuarea proiectelor de restaurare a unor biserici aflate pe teritoriul municipiului Târgovişte, precum şi a unor evenimente importante pe care Arhiepiscopia Târgoviştei le desfăşoară în municipiu. Să nu uităm că în acest an va fi inaugurarea mănăstirii Stelea, una dintre cele mai importante mănăstiri de pe teritoriul României şi avem alocate sume pentru acest obiectiv, însă nu s-a pus, nu se pune şi nici nu se va pune problema unei alocări de fonduri pentru Catedrala Mântuirii Neamului deoarece nu avem aceşti bani", a spus Boriga.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, afirmă că Patriarhia Română a solicitat alocarea unei "sume importante" dar că instituţia pe care o conduce nu va aloca bani catedralei de la Bucureşti.

"Am comunicat că sprijinim cultele la nivel local şi că alocările vor fi făcute numai în măsura în care avem resurse suficiente şi cum nu avem alte resurse, nu putem să răspundem afirmativ solicitării", a spus Ţuţuianu.

Patriarhia Română a adresat o scrisoare reprezentanţilor autorităţilor locale pentru sprijin financiar la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, precizând, într-un comunicat transmis marţi, că a fost vorba despre un demers în conformitate cu Legea construirii Catedralei Mântuirii Neamului, care prevede că, la solicitarea Administraţiei patriarhale, autorităţile de stat centrale şi locale pot sprijini financiar edificarea viitoarei Catedrale patriarhale.

"Această prevedere a fost inclusă în lege deoarece construirea Catedralei Mântuirii Neamului este un proiect bisericesc naţional reprezentativ pentru poporul român majoritar ortodox, contribuabil în proporţie de 86% la bugetul de stat central şi la cele locale. Ca atare, recent, mai multe consilii judeţene au răspuns pozitiv la solicitarea Patriarhiei de a sprijini construirea acestei Catedrale", preciza Patriarhia Română.

Banii ceruţi autorităţilor locale pentru Catedrala Mântuirii Neamului au generat o dispută publică între primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, şi Patriarhie, edilul reclamând "partizanatul" cu iz politic al Bisericii, oficialii BOR replicând că declaraţiile edilului sunt nefondate şi ofensatoare.

Construcţia Catedralei Mântuirii Neamului a început în decembrie 2010. Viitoarea catedrală, de pe Dealul Arsenalului, va avea 120 de metri lungime, 70 de metri lăţime şi 120 metri înălţime, iar la slujbe vor putea participa 5.000 de credincioşi. Costul lucrărilor pentru construcţia la roşu a fost estimat la 100 de milioane de euro.

La începutul anului 2011, Sfântul Sinod a aprobat o procedură de colectă naţională pentru construirea Catedralei. În februarie 2011, Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru acest proiect. Primăria Capitalei şi primării de sector au donat la rândul lor pentru construcţie.

Reprezentanţi ai societăţii civile au criticat însă alocarea de bani publici pentru construirea Catedralei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici