- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Autorităţile nu vor mai putea aproba documentaţii de urbanism pentru construcţiile ilegale
Autorităţile nu vor mai putea aproba documentaţii de urbanism pentru intrarea în legalitate a construcţiilor realizate fără autorizaţii, prevedere inclusă într-o ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, aprobată miercuri de Guvern.
Autorităţile nu vor mai putea aproba documentaţii de urbanism pentru construcţiile ilegale (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Ţinând cont de numeroasele cazuri de abuzuri privind construirea fără încadrarea în regulamentele de urbanism aprobate, prin lucrări neautorizate integral sau care nu respectă autorizaţia, ordonanţa introduce dispoziţii privind imposibilitatea iniţierii şi/sau aprobării a unor documentaţii de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcţii edificate fără autorizaţie de construire sau care nu respectă prevederile autorizaţiei de construire", se arată într-un comunicat al MDRT.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PISA: Doar unul din cinci elevi se descurcă la matematică. Profesor: „Ar trebui îmbunătățite formarea inițială și continuă a profesorilor”
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
-
Marcel Boloş: termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, prelungit până la 20 decembrie 2024
-
Japonia egalează România la Billie Jean King Cup 2024. Soarta calificării e decisă de meciul de dublu
Guvernul a aprobat, miercuri, la propunerea MDRT, o ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul.
"Prevederile ordonanţei intenţionează să clarifice elementele legislative şi să stopeze practicile negative care au dus la situaţia actuală: difuzia problematicii planificării teritoriale între departamente diferite ale deciziei (lucrări publice, cultură, turism, urbanism, autorizare, integrare europeană, circulaţie, etc.), dificultatea relaţiei de coordonare, lipsa exerciţiului în promovarea interesului public, lipsa profesioniştilor sau lipsa de cultură de specialitate a personalului implicat. Prin această ordonanţă se urmăreşte corelarea cu legea administraţiei publice în privinţa atribuţiilor autorităţilor administraţiei publice privind domeniul urbanismului şi consolidarea procesului de planificare teritorială strategică şi integrată", se arată în comunicatul MDRT.
Astfel, sunt aduse clarificări privind responsabilităţile instituţiilor administraţiei publice şi altor organisme implicate în procesul de avizare şi aprobare a documentaţiilor de amenajarea teritoriului şi urbanism.
"O modificare importantă o constituie reducerea drastică a posibilităţilor privind modificarea documentaţiilor de urbanism aprobate şi introducerea explicită a tematicii protecţiei peisajelor naturale şi culturale pentru domeniile amenajării teritoriului şi urbanismului. Ordonanţa aduce precizări privind posibilitatea asigurării furnizării în comun a serviciilor publice privind planificarea urbană şi teritorială, eliberarea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire pentru comunele care nu îşi pot organiza structuri de specialitate în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului", conform sursei citate.
Întrucât din cauza lipsei resurselor financiare şi vechimii planurilor urbanistice generale nu se pot elimina complet posibilităţile de finanţare privată a planurilor de urbanism zonale, au fost reduse şi clarificate tipurile de zone pentru care pot fi făcute acestea, respectiv parcuri industriale, comerciale sau tehnologice, cartiere rezidenţiale sau infrastructura de transport.
"Ordonanţă tratează şi problematica acelor localităţi /comune care nu pot asigura organizarea structurii de specialitate în domeniul urbanismului şi amenajării teritoriului, prin prevederea posibilităţii asigurării furnizării în comun a serviciilor publice privind planificarea urbană şi teritorială, eliberarea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire în cadrul unor asociaţii de dezvoltare intercomunitară constituite în condiţiile legii. De asemenea, sunt aduse precizări şi clarificări atât asupra posibilităţilor de ocupare a funcţiei de arhitect-şef, cât şi asupra activităţii acestuia fiind de asemenea precizate şi atribuţiile principale ale structurii de specialitate conduse de arhitectul-şef", se mai precizează în comunicat.
Având în vedere obligaţiile asumate faţă de Comisia Europeană privind clarificarea şi reducerea termenelor privind realizarea unor investiţii, ordonanţa stabileşte termenul în care autoritatea publică locală este obligată să se pronunţe asupra aprobării sau respingerii unei documentaţii de amenajare a teritoriului sau de urbanism la maxim 30 de zile, prevederea având ca obiect simplificarea procedurilor birocratice şi a timpilor de aşteptare.
Ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, a explicat, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern, că, în prezent, din cauza lipsei mijloacelor financiare ale autorităţii publice locale, planurile urbanistice zonale au ajuns să fie subvenţionate de către investitori, ceea ce de foarte multe ori conduce la ignorarea interesului public şi la aprobarea planurilor de urbanism zonal aşa cum sunt dorite de către cei care le finanţează.
În consecinţă, actul normativ limitează această posibilitate doar la cazurile care reprezintă investiţii importante care generează dezvoltarea economică a localităţilor.
"Se acceptă ca PUZ-urile să fie finanţate de către investitori, de către dezvoltatori, în condiţiile în care se solicită planul de urbanism şi autorizaţie de construire pentru parcuri industriale, parcuri comerciale, noi cartiere rezidenţiale, infrastructură de transport şi numai pentru suprafeţe de teren foarte mari. Astăzi, oricine poate să facă un PUZ derogator de la planul de urbanism general pentru o suprafaţă de 1.000 metri", a spus Udrea.
Ministrul Dezvoltării a apreciat că intervenţia statului era necesară în acest domeniu.
"Putem vedea blocuri de 10 etaje lângă locuinţe de P+1, putem vedea în felul acesta că răsar întreprinderi economice sau clădiri cu destinaţie economică în zone rezidenţiale, lucruri care cu siguranţă că nu sunt de dorit şi pentru care oprirea lor era necesară intervenţia statului", a spus Udrea.
Ministrul a mai arătat că modificările permit prelungirea planului de urbanism general pentru o perioadă de doi ani, în contextul în care autoritatea publică locală nu îşi poate finanţa de foarte multe ori planurile de urbanism general, iar în peste 35% din situaţii în România PUG-urile sunt expirate.
"În lipsa unor planuri de urbanism generale valabile este foarte greu să poţi să ai o viziune de dezvoltare urbanistică, de dezvoltare a patrimoniului construit pe viitor. Atunci când este vorba de investiţii cu adevărat valoroase pentru comunitate, modificările pe care le-am făcut permit să fie prelungit planul de urbanism general pentru o perioadă de doi ani, în aşa fel încât aceste investiţii cu adevărat importante pentru comunităţii să nu fie blocate. Propunerea pe care o vom face este ca aceste construcţii edificate fără documente şi fără respectarea legislaţiei să fără să fie demolate, să nu existe posibilitatea ca prin avizul autorităţii publice locale, aşa cum se întâmplă astăzi, să fie recunoscute ca legale. În următoarea modificare pe care o vom face, şi anume la Legea construcţiilor, vom propune o singură variantă pentru cei care nu respectă legea şi construiesc fără să ţină cont de ea, varianta fiind demolarea acestor construcţii", a mai spus Udrea.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO