Autorităţile ucrainene vor sădi plante în apropiere de Cernobîl, pentru depoluarea solurilor

Autorităţile ucrainene vor sădi plante în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, într-o încercare de a depolua solurile iradiate şi de a produce energie în cadrul unui proiect referitor la crearea biomasei, derulat de guvernul ucrainean şi autorităţile belgiene, transmite AFP.

Urmărește
13 afișări

Proiectul vizează posibilitatea acoperirii unor părţi din necesităţile energetice ale teritoriului de 2.600 de kilometri pătraţi şi să contribuie la depoluarea solurilor iradiate, a declarat adjunctul şefului agenţiei ucrainene responsabile de gestionarea zonei, Mykola Proskoura.

O plantă erbacee va fi sădită în terenul din apropierea centralei, pe o suprafaţă de sub un hectar. Câteva luni mai târziu, plantele vor fi tăiate şi puse într-un incinerator special, evitându-se lansarea de materii radioactive în atmosferă.

Căldura astfel obţinută va putea fi transformată în electricitate, pentru că plantele vor absoarbe materii radioactive din sol, contribuind astfel şi la depoluarea acestuia.

În 26 aprilie 1986, la ora 1.23, reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat în cursul unui test, ca urmare a unei erori de manipulare, provocând emisii radioactive echivalente cu cel puţin 200 de bombe de la Hiroshima, care au contaminat o mare parte a Europei.

Puterea sovietică a încercat să ascundă accidentul, ulterior făcând tentative de a minimiza gravitatea acestuia. Evacuarea localităţii Pripiat, care avea 48.000 de locuitori şi se afla la numai trei kilometri de centrală, a avut loc abia în după-amiaza de 27 aprilie.

Uniunea Sovietică a recunoscut producerea exploziei abia după trei zile, când norul radioactiv a ajuns deasupra Suediei, care a alertat întreaga lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici