Autorităţile vor solicita creşterea importurilor de gaze din Rusia
„Vom discuta mâine (marţi – n.r.) cu ruşii despre creşterea importurilor. Ar fi bine să dublăm importurile de gaze, pentru a avea presiune. Dublarea importurilor este doar o posibilitate, trebuie să vedem şi cu ce costuri”, a spus Şerban.
România importă aproximativ 20% din necesarul de gaze din Rusia.
Comisia de coordonare pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale a declarat, luni, situaţie de urgenţă, din cauza temperaturilor scăzute, astfel că furnizarea de gaze către unele companii va fi oprită, iar producătorii de energie termică vor utiliza combustibili alternativi.
Declararea situaţiei de urgenţă presupune oprirea furnizării gazelor pentru consumatorii întreruptibili, precum şi trecerea centralelor electro-termice pe utilizarea combustibililor alternativi, astfel încât populaţia să fie alimentată cu prioritate cu gaze, energie termică şi apă caldă.
Măsura a fost solicitată de oficialii Transgaz, ca urmare a dificultăţilor în alimentarea cu gaze a consumatorilor.
Temperatura medie la nivel naţional a scăzut în dimineaţa zilei de luni, 25 ianuarie, la minus 17,9 grade Celsius.
Potrivit unui plan de acţiuni pentru situaţii de urgenţă în sectorul gazelor, valabil pentru perioada 2009-2010 şi aprobat de Guvern în luna decembrie a anului trecut, în cazul în care în această iarnă va apărea o situaţie de urgenţă în privinţa alimentării cu gaze, importurile vor derula conform prevederilor contractuale, dar vor putea fi suplimentate, cu condiţia ca situaţia de urgenţă să nu fie cauzată tocmai de scăderea importurilor.
Guvernul a cerut marilor consumatori industriali, în principal din industria chimică şi siderurgică, să reducă în această perioadă consumul de gaze naturale, iar termocentralele să utilizeze mai mult păcura, pentru a evita creşterea importului de gaze, livrate în prezent la preţuri ridicate.