Autorizaţiile de desfiinţare pentru două imobile interbelice de pe Kiseleff, anulate definitiv

Curtea de Apel Bucureşti a anulat definitiv şi irevocabil autorizaţiile de desfiinţare pentru imobilele din Şoseaua Kiseleff nr. 45 A şi B, două case interbelice pe locul cărora proprietara dorea construirea unui complex imobiliar, în urma unei acţiuni introduse de Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul".

Urmărește
235 afișări
Imaginea articolului Autorizaţiile de desfiinţare pentru două imobile interbelice de pe Kiseleff, anulate definitiv

Autorizaţiile de desfiinţare pentru două imobile interbelice de pe Kiseleff, anulate definitiv (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui comunicat al asociaţiei, Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat pe 18 iunie 2012 în dosarul 36904/3/2011 şi a anulat definitiv şi irevocabil autorizaţiile de desfiinţare pentru imobilele din Şos. Kiseleff 45 A şi B.

Tribunalul Bucureşti se pronunţase în acelaşi sens pe 24 ianuarie, anul acesta.

Imobilele din Kiseleff 45 A şi B sunt construite între 1920 şi 1927 şi se află pe un teren pe care se găseşte o copie în miniatură a grădinilor din Versailles.

Proprietara lor (în urma cumpărării drepturilor litigioase), avocata Lucia Cherecheş, a dorit demolarea întregului ansamblu şi construirea în locul acestuia a unui complex imobiliar. Aceasta l-a obligat prin hotărâre judecătorească pe primarul Sectorului 1 să emită autorizaţii de desfiinţare pentru cele două imobile, pe 15 februarie 2011.

Prin sentinţa pronunţată pe 20 aprilie 2011 în dosarul 21773/3/2011, Tribunalul Bucureşti a suspendat executarea autorizaţiilor, la cererea Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul". Sentinţa de suspendare a executării autorizaţiilor a fost menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, prin decizia pronunţată pe 15 septembrie 2011.

Pe de altă parte, prin dosarul 73151/3/2011 deschis la Tribunalul Bucureşti, Lucia Cherecheş a solicitat în solidar Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul" şi membrilor fondatori Nicuşor Dan, Mirabela Grădinaru şi Diana Culescu suma de 600.000 de euro, pentru că i-ar fi afectat dreptul la proprietate. Pentru aceasta, ea a plătit atunci o taxă de timbru de 30.000 lei.

Reprezentanţii asociaţiei mai spun că au atacat în instanţă două autorizaţii de desfiinţare ilegale, conform obiectului de activitate al organizaţiei, care militează pentru apărarea patrimoniului.

Asociaţia "mulţumeşte doamnei Lucia Cherecheş care a plătit la bugetul statului taxa de timbru de 30.000 lei pentru dosarul 73151/3/2011", se mai spune în comunicat. Următorul termen în acest dosar este vineri, 22 iunie.

La începutul lunii iunie, un incendiu a izbucnit într-una din casele de pe Şoseaua Kiseleff nr. 45, anchetatorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) constatând că acesta a fost provocat intenţionat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici