AVAS: Angajaţii instituţiei nu sunt implicaţi în dosarul fraudelor bancare

Angajaţii AVAS nu sunt implicaţi în acte şi fapte de corupţie în "dosarul fraudelor bancare", a anunţat autoritatea, ca reacţie la informaţiile dintr-un referat DIICOT potrivit cărora funcţionari cu rang înalt din AVAS şi alte instituţii formau cercul relaţional al grupării de fraude bancare.

Urmărește
135 afișări
Imaginea articolului AVAS: Angajaţii instituţiei nu sunt implicaţi în dosarul fraudelor bancare

AVAS: Angajaţii instituţiei nu sunt implicaţi în dosarul fraudelor bancare (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Angajaţii AVAS nu sunt implicaţi în acte şi fapte de coruptie în «dosarul fraudelor bancare», aşa cum în mod eronat s-a vehiculat în mass-media. Conducerea AVAS nu are informaţii din care să reiasă o eventuală implicare a angajaţilor autorităţii în cercul infractional, fiind fermă în privinţa pedepsirii actelor de corupţie, conform prevederilor legale în vigoare. Dacă referirea este făcută la dl. Aurel Şaramet, dânsul a fost director general executiv al FPS în perioada 1992 - 1993, instituţie care a precedat AVAS, adică acum 20 de ani", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Funcţionari cu rang înalt din Senat, ministerele Economiei şi al Agriculturii sau din ANAF, AVAS şi Fondurile Naţionale de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri sau a Creditului Rural formau cercul relaţional al grupării de fraude bancare, arată DIICOT în referatul cu propunerea de arestare a 33 de persoane din gruparea carea se ocupa cu fraude bancare, obţinut de MEDIAFAX.

"Liderul grupării, Mihai Stan, a reuşit să-şi creeze un cerc relaţional extrem de important, cerc relaţional din care fac parte funcţionari cu rang înalt din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ministerului Agriculturii, Senatul României, AVAS, Fondului de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, ANAF, Fondul Naţional de Garantare a Creditului Rural şi alte structuri ale statului", notează anchetatorii în documentul citat.

În acest dosar procurorii au cerut arestarea preventivă a 33 de persoane, iar judecătorii au emis 17 mandate de încarcerare, printre cei ajunşi în detenţie numărându-se liderul grupării infracţionale, Daniel Ruse, Stan Mihai, fratele acestuia, Toma Mihai, şi fostul general DIE Dragoş Diaconescu.

În acelaşi caz sunt cercetaţi în stare de libertate vicepreşedintele Băncii Române de Dezvoltare (BRD) Alexandru Claudiu Cercel-Duca şi directorul suspendat al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Şaramet.

Potrivit DIICOT, în perioada 2010-2012 membrii grupului infracţional organizat au realizat beneficii financiare substanţiale prin fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine 40 de credite de la 16 unităţi bancare, prin utilizarea unor documente falsificate. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici