Averea lui Marin Anton, unul dintre cei mai bogaţi membri ai Cabinetului, verificată de ANI

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) îi verifică averea lui Marin Anton, secretar de stat în Ministerul Mediului şi unul dintre cei mai bogaţi membri ai Cabinetului, cu o avuţie estimată de presă, conform declaraţiilor sale de avere, la opt-nouă milioane de euro.

Urmărește
149 afișări

Surse din ANI au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că instituţia s-a autosesizat din presă în legătură cu averea lui Marin Anton, astfel că un inspector de integritate a preluat cazul şi-i va verifica averea.

Conform unei estimări a revistei Forbes din 2010, Marin Anton, care a ajuns, în acelaşi an, secretar de stat la Ministerul Mediului şi Pădurilor după ce ocupase o funcţie similară în Ministerul Transporturilor, are o avere de opt-nouă milioane de euro.

Marin Anton avea, în octombrie 2010, potrivit cotidianului "Gândul", 2,2 milioane de metri pătraţi de pământ.

"Afacerea sa constă în tranzacţii cu terenuri, din 2005, democrat-liberalul tranzacţionând în principal bunuri imobiliare (terenuri şi păduri). Anton deţine în acest moment 2,2 milioane de metri pătraţi de teren", scriau cei de la "Gândul", într-o analiză publicată în 12 octombrie 2010.

Conform celei mai recente declaraţii de avere, datând din iunie 2010, când încă se afla la Transporturi, Marin Anton a încasat în 2009 şi 2010 dividende de 810.000 de lei, a primit 2,3 milioane de lei de la trei firme la care este acţionar şi pe care le-a împrumutat şi a depus în bănci 1,11 milioane de lei.

Dividendele au fost încasate de la firmele V&V Trading Company şi VVTC Euro-Construct, iar împrumuturile au fost restituite de aceste două firme şi societatea VVTC Euroglass.

El a cumpărat, de la numirea sa în funcţie în Ministerul Transporturilor, la finele lunii ianuarie 2009, un teren intravilan de 2.400 metri pătraţi în Sectorul 2 din Bucureşti şi un teren cu destinaţie agricolă de 87.500 metri pătraţi în Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova, care se adaugă celor 220 de hectare deţinute anterior, în judeţele Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Prahova şi Buzău.

Secretarul de stat este proprietarul a 170 de hectare de teren extravilan, 33 de hectare de teren forestier, un hectar intravilan şi 8,7 hectare cu destinaţia teren agricol.

Toate suprafeţele sunt deţinute de secretarul de stat ori împreună cu soţia acestuia şi sunt amplasate în judeţele Ilfov, Călăraşi, Giurgiu, Prahova şi Buzău, dar şi în sectoarele 2 şi 6 ale Capitalei.

Demnitarul are un depozit de 590.000 de lei la BCR (în februarie 2009 valoarea soldului era de un milion lei), două conturi la Raiffeisen Bank, de 1.000 de euro (faţă de 7.600 de euro din prima declaraţie) şi de 12.423 de dolari (faţă de 11.300 dolari). În plus, Anton are alte două depozite, unul deschis la Raiffeisen Bank în 2009 (595.000 lei) şi un altul la Volksbank, de 524.000 de lei, deschis în 2010.

Totodată, familia Anton deţine trei apartamente în Bucureşti, cu o valoare impozabilă totală de 340.000 de lei, şi o casă aflată în construcţie, cu o valoare de aproape 1,5 milioane de lei.

Alte clădiri sunt în Bălăneşti, în judeţul Buzău, unde Anton are o casă de vacanţă. O altă casă de vacanţă a lui Anton se află în localitatea Grădinari, judeţul Giurgiu.

Secretarul de stat a donat soţiei o casă amplasată în Domneşti, judeţul Ilfov, cu o suprafaţă de 173 metri pătraţi, aflată în construcţie.

Anton are două maşini BMW, un X5 şi un M6, dar este şi proprietarul unei remorci cumpărate în 2006. Colecţia de tablouri, toate achiziţionate în perioada 1997-2008, are o valoare de "peste 160.000 de euro, iar ceasurile şi bijuteriile însumează 90.000 de euro.

Marin Anton a împrumutat mai multe firme la care este acţionar, cu suma totală de 1,42 milioane de lei şi deţine acţiuni la 11 firme. Soţia lui a împrumutat cu 72.000 de lei firma Maragro, la care deţine 50% din capital. Ea mai are participaţii de 50% la firmele Romsem şi Totagro.

Soţia lui, Elena, a câştigat 4.900 de lei ca director financiar cu jumătate de normă la firma Maragro şi 10.912 lei ca director la firma Totagro.

Alte venituri au fost realizate din închirierea a două apartamente în Bucureşti firmei V&V Trading Company (în total 12.000 de lei) şi a unui alt apartament în Capitală către o persoană fizică (3.000 de lei).

Pe site-ul Ministerului Mediului şi Pădurilor apare o declaraţie de avere a lui Marin Anton, cu aproximativ acelaşi conţinut, care însă nu este datată.

În octombrie anul trecut, Marin Anton declara, pentru "Gândul", că "dacă ai bani, nu mai eşti tentat de banii statului". Demnitarul PDL spunea că de mult nu mai ştie ce-i fac afacerile. "De o parte se ocupă nevastă-mea, de alta cumnaţii. Eu îmi petrec o mare parte din timp la minister şi vă spun că am ajuns până aici din pasiune", afirma Anton.

El susţinea că, deşi propria soţie "îl pisează" să renunţe, el insistă, pentru că are un proiect de dus la bun sfârşit. "Am promis unor oameni de la PDL Ilfov că-l voi duce la bun sfârşit, le-am promis, iar eu, pe unde am fost, m-am implicat foarte mult, să ştiţi", a precizat Anton, care s-a declarat totodată convins de faptul că, dacă în administraţie ar veni mai mulţi oameni de afaceri, ar fi mult mai bine.

"De ce să ne ascundem după deget? Se poate spune că, dacă ai bani, nu mai eşti tentat de banii statului", afirma Anton.

Cu mai puţin de două luni înainte de a ajunge de la Transporturi la Mediu, Anton acuza Ministerul Mediului că a stopat unele proiecte de dezvoltare a infrastructurii navigabile pe Dunăre "pentru protejarea peştilor".

"Prin administraţia fluvială de la Galaţi dezvoltăm proiecte de îmbunătăţire a navigaţiei pe Dunăre pe sectorul între Călăraşi şi Brăila, proiecte care au o valoare de 1,64 de milioane de euro. Proiectul în sine are 56 de milioane de euro, am semnat proiectul, suntem în curs de promovare a lui. Suntem opriţi din lucru de Ministerul Mediului şi de dezvoltarea peştilor în zonă. Poate găsim o soluţie, pentru că nu putem opri proiecte atât de mari pentru infrastructură şi dezvoltarea traficului pe Dunăre. Înţeleg că este de importanţă deosebită creşterea şi dezvoltarea peştilor, dar şi proiectele de infrastructură sunt deosebit de importante", spunea Anton, în mai 2010, la o dezbatere privind regiunea Dunării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici