Avertisment ONU. Conflictul dintre Ucraina şi Rusia ar putea duce la o creştere a preţurilor la alimente cu 20%

  • Preţurile internaţionale la alimente şi furaje ar putea creşte cu până la 20% ca urmare a conflictului din Ucraina, ceea ce ar putea duce la o creştere a malnutriţiei la nivel mondial, a declarat vineri agenţia pentru alimentaţie a Naţiunilor Unite.
  • Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), cu sediul la Roma, a declarat că nu este clar dacă Ucraina va putea să culeagă recoltele dacă războiul se prelungeşte, în timp ce incertitudinea a înconjurat, de asemenea, perspectivele exporturilor ruseşti în anul următor.
Urmărește
1180 afișări
Imaginea articolului Avertisment ONU. Conflictul dintre Ucraina şi Rusia ar putea duce la o creştere a preţurilor la alimente cu 20%

FAO a precizat că Rusia este cel mai mare exportator de grâu din lume, iar Ucraina este al cincilea. Împreună, acestea asigură 19% din oferta mondială de orz, 14% din cea de grâu şi 4% din cea de porumb, reprezentând mai mult de o treime din exporturile mondiale de cereale. Rusia este, de asemenea, lider mondial în ceea ce priveşte exporturile de îngrăşăminte.

"Perturbările activităţilor agricole ale acestor doi mari exportatori ar putea agrava grav insecuritatea alimentară la nivel mondial", a declarat directorul general al FAO, Qu Dongyu, într-un comunicat, potrivit Reuters

Indicele FAO al preţurilor la alimente a atins un nivel record în februarie şi se pare că va creşte şi mai mult în lunile următoare, pe măsură ce consecinţele conflictului se vor răsfrânge în întreaga lume.

FAO a precizat că doar o parte din deficitul preconizat al exporturilor din Rusia şi Ucraina ar putea fi acoperit de alte ţări. "Îngrijorător este faptul că deficitul de aprovizionare la nivel mondial rezultat ar putea duce la creşterea preţurilor internaţionale la alimente şi furaje cu 8 până la 22% peste nivelurile deja ridicate", a transmis agenţia

Între 20% şi 30% din câmpurile folosite pentru cultivarea cerealelor de iarnă, a porumbului şi a florii-soarelui în Ucraina nu vor fi plantate sau vor rămâne nerecoltate în sezonul 2022/23, a prezis FAO.

FAO a precizat că 50 de ţări, inclusiv multe dintre cele mai puţin dezvoltate naţiuni, depind de Rusia şi Ucraina pentru 30% sau mai mult din livrările lor de grâu, ceea ce le face deosebit de vulnerabile.

"Numărul global al persoanelor subnutrite ar putea creşte cu 8 până la 13 milioane de persoane în 2022/23", a precizat FAO. Cele mai pronunţate creşteri ar urma să se înregistreze în regiunea Asia-Pacific, urmată de Africa Subsahariană, Orientul Apropiat şi Africa de Nord.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici