- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Avioanele F-16: Costuri de la 900 de mil. la 1,2 miliarde dolari, din care 400 de mil. antrenamentul
Avioanele second-hand de tip F-16 care vor intra în dotarea flotei aeriene militare a României vor presupune costuri cuprinse între 900 de milioane şi 1,2 miliarde de dolari, potrivit discuţiilor purtate între reprezentanţii MApN şi SUA, au declarat pentru MEDIAFAX surse participante la negocieri.
Avioanele F-16: Costuri de la 900 de mil. la 1,2 miliarde dolari, din care 400 de mil. antrenamentul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit surselor citate, avioanele propriu-zise sunt oferite gratuit, însă României îi revine sarcina de a plăti în jur de 900 de milioane de dolari pentru antrenarea piloţilor, mentenanţă şi upgradare, precum şi pentru adaptarea infrastructurii aeroportuare. O parte importantă a acestei sume, respectiv peste 400 de milioane de dolari vor fi alocaţi pentru pregătirea piloţilor români.
Sursele citate au declarat pentru MEDIAFAX că partea română intenţionează să trimită în Statele Unite, la pregătire, un număr de 48 de piloţi. Aceştia vor participa la programul de pregătire profesională care va dura mai mult de un an, în această perioadă ei urmând să se antreneze direct alături de omologii americani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
Pe de altă parte, România va mai trebui să plătească şi pentru achiziţionarea de armament care să fie instalat pe avioane, suma totală finală pentru achiziţionarea de avioane F-16 putând ajunge astfel la 1,1 - 1,2 miliarde de dolari, susţin sursele citate, precizând că acestea sunt sume care au fost discutate în timpul negocierilor bilaterale. Întregul pachet în forma sa finală urmează să se regăsească într-un acord care va fi încheiat între Guvernele român şi american.
Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Lockheed Martin în România nu au oferit detalii despre această achiziţie, ei precizând că nu au această competenţă din moment ce va fi vorba despre un contract încheiat între guvernele celor două ţări, firma fiind doar furnizoarea produselor.
Reprezentanţii companiei au precizat însă că va fi vorba despre 24 de avioane F-16 de tip C sau D, bloc 25. Ei nu au spus însă anul de fabricaţie şi nici numărul orelor de zbor efectuate de aceste avioane.
Cotidianul "Gândul" a scris, miercuri, citând surse militare, că România va cumpăra cele 24 F-16 cu 1 miliard de dolari - o ofertă specială, datorată parteneriatului strategic româno-american. Avioanele vor fi livrate anul viitor. Înlocuitoarele MIG-urilor sunt disponibile şi vor fi livrate chiar în cursul anului viitor, dacă Parlamentul va aproba propunerea CSAT, scrie "Gândul", citând surse din MApN.
"Este o decizie strategică a statului român în privinţa securităţii sale naţionale. Preţul de un miliard e foarte mic, dată fiind consecvenţa armatei române în teatrele de operaţii şi oferta americană cu scutul antirachetă. Această contribuţie a armatei a fost apreciată de SUA, cu care avem parteneriat strategic", au mai declarat, pentru "Gândul", surse din Ministerul Apărării.
CSAT a aprobat, marţi, propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F16 în uz, documentul urmând să fie trimis Parlamentului spre dezbatere şi decizie. În cadrul şedinţei CSAT, ministrul Apărării, Gabriel Oprea a prezentat o informare cu privire la Programul Avion Multirol al Forţelor Aeriene.
"Având în vedere că România nu dispune de resursele financiare necesare pentru achiziţionarea unor avioane multirol noi, CSAT a aprobat propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F16 în uz, propunere care va fi trimisă Parlamentului pentru dezbatere şi decizie. Ministrul s-a referit în expunerea sa la implicaţiile cauzate de terminarea, în următorii ani, a resursei avionului MIG 21 Lancer, aflat în dotarea Forţelor Aeriene Române", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.
MApN preciza, săptămâna trecută, răspunzând unei interpelări parlamentare, că varianta achiziţionării în cadrul programului multirol de avioane în uz disponibile în excedent la alte armate este în analiză la nivelul Ministerului, care susţine că acestea ar putea fi achiziţionate începând cu anul 2013, în urma parcurgerii unui program de revitalizare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO