- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.03.2015, 17:02)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Avocat CJUE: Europenii care merg în alt stat pentru a se angaja pot rămâne fără prestaţii sociale
Cetăţenii Uniunii Europene care se deplasează într-un stat membru a cărui cetăţenie nu o au, pentru a căuta un loc de muncă, pot fi excluşi de la beneficiul anumitor prestaţii sociale, susţine avocatul general al CJUE, Melchior Wathelet.
Urmărește
198 afișări
Avocat CJUE: Europenii care merg în alt stat pentru a se angaja pot rămâne fără prestaţii sociale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Totuşi, atunci când persoana respectivă a desfăşurat deja o activitate salariată, nu i se poate refuza acordarea unor astfel de prestaţii în mod automat, fără o examinare individuală, potrivit unui comunicat al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).
Curtea de Justiţie a statutat recent că statele membre pot exclude de la beneficiul prestaţiilor de asistenţă socială cetăţenii UE care intră pe teritoriul lor fără intenţia de a găsi un loc de muncă. Această cauză a vizat prestaţiile germane ale asigurării de bază, numită "Grundsicherung”, care urmăresc în special să asigure subzistenţa beneficiarilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
În acest context, i s-a solicitat Curţii să decidă dacă astfel de prestaţii pot fi refuzate şi unui cetăţean al Uniunii care este în căutarea unui loc de muncă după ce a fost deja încadrat în muncă pe o anumită perioadă în statul membru gazdă.
Cazul se refera Nazifa Alimanovic şi cei trei copii ai săi, Sonita, Valentina şi Valentino, care au toţi cetăţenia suedeză. Cei trei copii sunt născuţi în Germania în 1994, în 1998 şi, respectiv, în 1999. După ce au locuit în străinătate, familia a revenit în Germania în iunie 2010. Între această dată şi luna mai 2011, adică timp de mai puţin de un an, Alimanovic şi fiica sa cea mare, Sonita, au fost active în Germania în posturi de scurtă durată sau ocazionale. De la acel moment, cele două femei nu au mai desfăşurat o activitate profesională.
De la 1 decembrie 2011 şi până la data de 31 mai 2012, ele au primit alocaţii de subzistenţă pentru beneficiarii apţi de muncă ("Arbeitslosengeld II"), iar Valentina şi Valentino au beneficiat de alocaţii sociale pentru beneficiarii inapţi de muncă.
Ulterior, autoritatea germană competentă, Jobcenter Berlin Neukölln, a încetat să plătească aceste alocaţii apreciind că, în calitate de solicitanţi de muncă străini, Nazifa Alimanovic şi fiica sa cea mare, Sonita, dar şi, pe cale de consecinţă, Valentina şi Valentino, erau excluşi de la beneficiul alocaţiilor în discuţie.
Astfel, potrivit legiuitorului german, străinii şi membrii familiilor acestora, al căror drept de şedere este justificat numai de căutarea unui loc de muncă nu pot pretinde astfel de prestaţii.
Sesizată cu acest litigiu, Curtea Federală de Contencios Social din Germania a cerut Curţii să stabilească dacă această excludere este compatibilă cu dreptul Uniunii.
Astfel, avocatul general Melchior Wathelet, în concluziile privind această speţă, pleacă de la ipoteza potrivit căreia prestaţiile în discuţie privesc, cel puţin în mod preponderent, să asigure mijloacele de existenţă necesare pentru a duce o viaţă conformă cu demnitatea umană, nu să faciliteze accesul pe piaţa muncii.
Rezultă, astfel, arată avocatul general, că aceste prestaţii trebuie calificate drept prestaţii de asistenţă socială în sensul directivei "cetăţeanul Uniunii".
Amintind că discriminarea unui cetăţean al Uniunii pe motiv de cetăţenie sau naţionalitate este interzisă, directiva prevede o derogare de la acest principiu în ceea ce priveşte prestaţiile de asistenţă socială. Astfel, un stat membru nu este obligat să acorde dreptul la prestaţii de asistenţă socială în timpul primelor trei luni de şedere sau, după caz, în timpul perioadei mai lungi de căutare a unui loc de muncă, pentru cetăţenii Uniunii care au intrat pe teritoriul său în acest scop.
Potrivit avocatului general, "această excepţie trebuie interpretată în mod strict şi limitările care decurg din aceasta trebuie să fie legitime".
Concluziile avocatului general nu sunt obligatorii pentru Curtea de Justiţie. Misiunea avocaţilor generali este de a propune Curţii, în deplină independenţă, o soluţie juridică în cauza care le este atribuită. Judecătorii Curţii urmează să delibereze în această cauză.
Citește pe alephnews.ro: Cu cât e plătit statul degeaba? Shoji Morimoto, cunoscut drept „omul care nu face nimic”, a transformat un concept inedit într-o carieră profitabilă
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește și: CJUE: Statele UE pot refuza să acorde ajutor social străinilor care vin doar pentru aceste prestaţii. Decizia vizează un caz în care sunt implicaţi doi români
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cauza medicală a morții lui Liam Payne a fost confirmată într-o anchetă în Marea Britanie. Ce i-a cauzat decesul artistului
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Despărțire la început de 2025?! Vedeta de la Neatza cu Răzvani și Dani ar fi pus capăt relației
CANCAN.RO
Care sunt numerele de înmatriculare interzise în România, în 2025. Aceasta este lista completă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe