- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Avocat, despre "gruparea Mironescu": Este exagerat să credem că 30 de oameni au subjugat România
Avocatul Valeriu Mihai a declarat, miercuri, după decizia instanţei supreme în cazul "grupării Mironescu", că afirmaţiile procurorilor că 30 de oameni "au subjugat România" nu pot fi credibile şi sunt exagerate.
Avocat, despre "gruparea Mironescu": Este exagerat să credem că 30 de oameni au subjugat România (Imagine: Cristian Andreescu/Mediafax Foto)
Întrebat cum comentează decizia instanţei de a emite mandate de arestate preventivă pentru toţi cei 29 de acuzaţi din "gruparea Mironescu", avocatul Valeriu Mihai a spus că ar fi trebuit făcută o selecţie, pentru că nu toţi au aceeaşi participaţie şi nu sunt acuzaţii de aceleaşi infracţiuni.
El a precizat că atât el, cât şi ceilalţi avocaţi care îi apără pe cei arestaţi în acest dosar au declarat recurs în sala de judecată, după pronunţarea deciziei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Întrebat dacă la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care va judeca recursul ar putea să fie schimbată decizia, avocatul a arătat că nu crede că sunt şanse.
Avocata Mariana Ştefan, care apără un alt inculpat din acest dosar, a declarat, după pronunţarea soluţiei, că s-au irosit mulţi bani pentru efectuarea acestei anchete şi pentru arestarea inculpaţilor, opinia ei fiind că aceştia puteau fi lăsaţi în libertate, cu interdicţie, la fel ca în cazul senatorului Mircea Banias.
Ea a precizat că pe parcursul audierilor de la instanţa supremă au fost semnalate mai multe vicii de procedură şi s-a arătat încrezătoare în faptul că "în perioada imediat următoare vor fi lăsaţi oameni în libertate".
Judecătorul Iulian Dragomir, de la Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a admis propunerea procurorilor anticorupţie şi a emis mandate de arestare preventivă pentru cele 29 de persoane - una în lipsă - acuzate în cazul importurilor nelegale din Portul Constanţa, audierile şi deliberarea durând în acest caz aproximativ 18 ore.
Instanţa a emis mandate de arestare pentru 28 de persoane reţinute de procurorii anticorupţie în acest caz, printre care Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu Costel Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, precum şi inspectori, lucrători, comisionari şi intermediari vamali, asociaţi şi administratori ai unor firme.
De asemenea, instanţa a emis mandat de arestare preventivă în lipsă pentru El Haj Ahmad, cetăţean libanez, intermediar vamal.
Liviu Durbac a negat, marţi, în timpul audierii sale la ICCJ, că "omul de la capătul tunelului", la care se face referire într-o interceptare existentă la dosarul privind Portul Constanţa, ar fi Sorin Blejnar, iar Laurenţiu Mironescu şi Eugen Bogatu au susţinut că nu au avut legături cu şeful ANAF, potrivit unor avocaţi.
Fostul secretar general al MAI, Laurenţiu Mironescu, a declarat în faţa instanţei că nu îşi dorea funcţia de la minister, ci un post de conducere în Portul Constanţa, el precizând că avea o relaţie bună cu ministrul Transporturilor Anca Boagiu, dar că avusese divergenţe cu Radu Berceanu. În acest context, Mironescu ar fi susţinut că "totul este lucrătura lui Radu Berceanu", conform unor avocaţi.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) fac cercetări penale faţă de 30 de persoane, acuzate de corupţie în legătură cu activităţile de import-export de mărfuri provenite din afara graniţelor Uniunii Europene desfăşurate prin birourile vamale de pe raza Direcţie Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa.
În acest dosar, procurorii DNA au reţinut 28 de persoane, pentru un intermediar vamal au solicitat arestare preventivă în lipsă, iar senatorului Mircea Marius Banias, cercetat şi el în cauză, i-a fost impusă interdicţia de a părăsi ţara pentru 30 de zile.
"Grupul infracţional organizat" care s-ar fi constituit, potrivit procurorilor DNA, în vama Constanţa, din care făceau parte senatorul PDL Mircea Banias şi secretarul general al MAI Laurenţiu Mironescu prejudicia bugetul de stat cu sume între 50.000 şi două milioane de euro la fiecare transport.
"Sumele de bani erau cerute cu o frecvenţă zilnică, în cuantum cuprins între o mie şi 7.000 de dolari pentru fiecare transport. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat, în unele situaţii, cu sume cuprinse între 232.186,12 lei şi 8.280.932 lei pentru fiecare transport de marfă introdus ilegal", se precizează în documentul citat într-un comunicat de marţi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Procurorii anticorupţie afirmă, în documentul citat, că din mai 2010 până în martie 2011, "la nivelul autorităţilor vamale şi portuare din Municipiul Constanţa s-a constituit un grup infracţional organizat ce are scopul de a controla instituţiile Statului Român cu atribuţii în activităţile de import-export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, dar şi din Municipiul Bucureşti".
Totodată, potrivit procurorilor, Laurenţiu Mironescu a cerut, în calitate de lider al PDL Constanţa, suma de 8.000 de lei lui Aurelian Cătălin Pilcă, pentru ca Mironescu să fie ales în conducerea organizaţiei municipale, promiţând că apoi va interveni pentru ca Pilcă să fie numit director în CN Administrarea Porturilor Maritime.
Procurorii mai arată, în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale în acest caz, că în 22 octombrie 2010, senatorul Mircea Marius Banias i-a pretins lui Eugen Bogatu, la vremea respectivă director al Direcţiei Domenii Portuare, din cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa SA, să îi remită cu titlu gratuit mai multe produse provenite din mărfurile confiscate şi aflate în gestiunea Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea.
Banias i-a promis lui Eugen Bogatu, în schimbul acestor foloase materiale, că se va implica personal în blocarea unui proiect de restructurare a autorităţii vamale de pe raza judeţului Constanţa şi a unui ordin ministerial care prevedea obligativitatea scanării tuturor containerelor din Portul Constanţa Sud Agigea, că va interveni pentru ca o persoană, ce nu era agreată de grupul infracţional, să nu fie numită într-o funcţie de conducere în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa şi că îşi va folosi influenţa pentru menţinerea în funcţie a unui fost director al Direcţiei Sanitar Veterinare Constanţa.
De asemenea, acesta ar fi promis că va interveni pentru protejarea lui Liviu Durbac, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO