Avocat: Florentina Cîrstea are mustrări de conştiinţă şi deplânge moartea bebeluşilor
Florentina Cîrstea va fi apărată în instanţă de Simona Luciana Pârvu, avocat care a spus că asistenta medicală deplânge moartea bebeluşilor pe care-i îngrijea şi că după ce a plecat din salon pentru a merge la toaletă ar fi rugat o colegă să o substituie, care însă a fost chemată în sala de naşteri.
Avocat: Florentina Cîrstea are mustrări de conştiinţă şi deplânge moartea bebeluşilor (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)
Avocatul Simona Luciana Pârvu a declarat, marţi, la Judecătoria Sectorului 6 că Florentina Cîrstea are mustrări de conştiinţă în legătură cu tragedia de la Maternitatea Giuleşti.
Florentina Cîrstea nu ar fi fost "niciun moment la nicio petrecere", a susţinut apărătorul, care a explicat care este strategia de apărare.
Potrivit avocatului, în cele 12 minute cât a părăsit salonul, asistenta intenţiona să se ducă la toaletă. În drum spre toaletă, aceasta a trecut pe la salonul de cezariene pentru a ruga o colegă să o substituie cât ea va lipsi, moment în care ar fi fost rugată de respectiva colegă să rămână acolo, întrucât ea trebuia să meargă să asiste la o naştere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
Avocatul Pârvu a explicat că în acest context situaţia a devenit "oarecum imposibilă', astfel că asistentea Cîrstea a renunţat la ideea de a mai merge la toaletă şi a rămas la salonul de cezariene.
Simona Pârvu a acuzat "sistemul bolnăvicios din sănătate în care o asistentă are în grijă două saloane", astfel că medicii sau asistenţii nu mai au dreptul nici de a merge la toaletă.
Avocatul a arătat că asistenta îşi recunoaşte partea de vină şi că regretă cu "lacrimi în ochi" ceea ce s-a petrecut.
"Florentina Cîrstea era o persoană exemplară acesta fiind şi motivul pentru care a fost propusă pentru conducerea secţiei de TI", şi-a caracterizat avocatul clienta, despre care a spus că a refuzat funcţia deoarece "a preferat să îngrijească copii decât să facă birocraţie". Potrivit avocatului, în cariera sa, Florentina Cîrstea a îngrijit "sute poate chiar mii de copii".
Judecătoria Sectorului 6 va lua în discuţie, marţi, cererea procurorilor de arestare preventivă a Florentinei Cîrstea, reţinută în urmă cu o zi pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă, în legătură cu incendiul de la Maternitatea Giuleşti.
Asistenta Florentina Cîrstea şi-a ignorat şi sfidat atribuţiile de serviciu când a lăsat nesupravegheat în mod nejustificat salonul de la Maternitatea Giuleşti şi a fost într-un alt salon şi la toaletă, moartea bebeluşilor fiind violentă, arată procurorii în cererea de arestare a acesteia.
"Astfel, la data de 16 august, la ora 18.24, Florentina Daniela Cîrstea a părăsit salonul de terapie intensivă nou-născuţi şi a intrat în salonul de cezariene, acolo unde se afla martora Daniela Mihăescu. Ulterior, inculpata a ieşit din salonul de cezariene şi a intrat în toaleta situată vizavi. După aproximativ un minut, a ieşit din toaletă şi a revenit în salonul de cezariene, mergând prin uşa comună în salonul de nou-născuţi, unde a discutat cu martora Clemenţa Florea (în acest interval de timp martora Daniela Mihăescu părăsise salonul de cezariene întrucât fusese chemată să asiste la o naştere prin cezariană la etajul 1). În timp ce inculpata discuta cu martora Clemenţa Florea, incendiul a fost constatat de către martora Maria Bulacu, medic rezident, care a sesizat sistemul cu număr unic de urgenţă 112. Ulterior, inculpata, alarmată de ţipetele care se auzeau, a ieşit şi ea pe hol prin uşa salonului de cezariene", se arată în documentul citat.
Moartea bebeluşilor care se aflau în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi a fost violentă.
Procurorii susţin că atitudinea asistentei de sfidare a obligaţiilor şi responsabilităţilor profesionale a culminat cu absenţa nejustificată din salonul ATI, timp de 12 minute, când a izbucnit incendiul, fapt ce a produs consecinţele ireversibile pentru bebeluşii deveniţi victime, care s-a dovedit cu suficientă rezonabilitate că a fost comisă de inculpată.
Mai mult, din imagininile stocate pe camerele de supraveghere reiese că asistenta a părăsit locul de muncă, în mod voluntar, iar în intervalul celor 12 minute cât nu s-a aflat la locul său de muncă s-a declanşat şi amplificat incendiul în salonul unde se aflau cei 11 nou-născuţi.
Expertiza informatică realizată de Institutul de Tehnologii Avansate al SRI şi raportul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă denotă că incendiul a avut o sursă de aprindere electrică şi a avut două faze. Cea de-a doua fază, cauzată de mediul îmbogăţit cu oxigen, a amplificat rapid şi în interval scurt de timp temperatura, până la un nivel care a generat o căldură atât de mare încât corpurile bebeluşilor, care cântăreau între un kilogram şi maxim 2,5 kilograme au fost arse pe 50-70 la sută din suprafaţa corpului, trei dintre nou-născuţi decedând, iar materialul din care erau confecţionate incubatoarele s-a topit.
Procurorii spun că asistenta, prin fişa postului, a fost învestită cu "un drept profesional" de a veghea la sănătatea şi siguranţa unor nou-născuţi, care necesitau o protecţie medicală profesionistă, permanentă, deoarece erau prematuri, deci fiinţe fragile pentru care din punct de vedere medical sunt prevăzute condiţii şi proceduri speciale de îngrijire şi supraveghere.
"Prin urmare, din întreaga analiză faptică în care a acţionat inculpata, starea de primejdie, de pericol potenţial a existat pe toată durata demersului său de a părăsi salonul, în timpul programului său de muncă, de a ignora normele profesionale (prin faptul că pleca din salon fără drept), apoi pericolul potenţial a devenit actual prin faptul că a izbucnit incendiul în intervalul de timp în care inculpata şi-a părăsit locul de muncă fără drept. Această atitudine, această sfidare a normelor de conduită profesională legală a inculpatei are, potrivit probelor administrate, menţionate anterior, legătură de cauzalitate cu producerea consecinţelor ireversibile, pentru cinci nou născuţi şi a celor foarte grave, de vătămare corporală pentru şase nou născuţi. Faptul că urmările reprezintă fapte din culpă nu atenuează şi nu minimalizează pericolul şi periculozitatea, prin faptele de ucidere din culpă şi de vătămare corporală din culpă gravă, starea de primejdie a devenit concretă prin rezultat", se mai precizează în referat.
Un alt argument adus de procurori în faţa instanţei este că doctrina şi practica judiciară au susţinut constant ca pentru infracţiuni deosebit de grave, cum sunt cele care determină moartea fiinţei umane, ori vătămarea (mutilarea) fiinţei umane, pericolul concret pentru ordinea publică este implicit, deoarece prin natura lor aceste fapte au rezonanţă negativă.
"Când victimele sunt copii, în speţă nou-născuţi, bebeluşi, se creează o stare emoţională deosebită în rândul societăţii şi se trezeşte îngrijorare dar şi o reacţie particulară a opiniei publice, deoarece fapte de natura celei reţinute în sarcina inculpatei suscită tulburare şi determină pierderea încrederii în sistemul sanitar", se mai specifică în referatul cu propunere de arestare preventivă a asistentei medicale Florentina Cîrstea.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO