- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Avocat: Nu consider dreaptă decizia instanţei în cazul asistentei Cîrstea, am declarat recurs
Avocatul Florentinei Cîrstea, asistenta acuzată de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă în legătură cu incendiul de la Maternitatea Giuleşti, a spus, marţi, pentru MEDIAFAX, că decizia instanţei de arestare preventivă a acesteia nu este una dreaptă, precizând că a declarat recurs.
Avocat: Nu consider dreaptă decizia instanţei în cazul asistentei Cîrstea, am declarat recurs (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Avocata Simina Pârvu a declarat că această decizie era de aşteptat, precizând însă că verdictul instanţei Judecătoriei Sectorului 6 nu este unul corect.
Ea a refuzat să facă alte comentarii, arătând doar că aşteaptă decizia în cazul recursului pe care îl va depune la Tribunalul Bucureşti.
Asistenta Florentina Cîrstea, reţinută în urmă cu o zi pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă în legătură cu incendiul de la Maternitatea Giuleşti în care cinci bebeluşi au murit şi alţi şase sunt răniţi grav, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, după ce Judecătoria Sectorului 6 a admis, marţi, propunera procurorilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
Sentinţa poate fi contestată la Tribunalul Bucureşti.
Avocatul asistentei declara, înainte de pronunţarea instanţei, că în faţa judecătorului Florentina Cîrstea s-a declarat vinovată doar într-o anumită măsură.
Ea a spus că asistenta, potrivit fişei postului, pe care a studiat-o în timpul procesului, trebuia să aibă în subordinea sa alte "una sau două asistente debutante şi una sau două infirmiere", aceasta trebuind însă să se ocupe singură de toată secţia de terapie intensivă.
Totodată, avocatul a declarat, marţi, la Judecătoria Sectorului 6, că Florentina Cîrstea are mustrări de conştiinţă în legătură cu tragedia de la Maternitatea Giuleşti. Florentina Cîrstea nu ar fi fost "niciun moment la nicio petrecere", a susţinut apărătorul.
Potrivit avocatului, în cele 12 minute cât a părăsit salonul, asistenta intenţiona să se ducă la toaletă . În drum spre toaletă, aceasta a trecut pe la salonul de cezariene pentru a ruga o colegă să o substituie cât ea va lipsi, moment în care ar fi fost rugată de respectiva colegă să rămână acolo, întrucât ea trebuia să meargă să asiste la o naştere.
Avocatul a explicat că în acest context situaţia a devenit "oarecum imposibilă", astfel că asistenta Cîrstea a renunţat la ideea de a mai merge la toaletă şi a rămas la salonul de cezariene. Simona Pârvu a acuzat "sistemul bolnăvicios din sănătate în care o asistentă are în grijă două saloane", astfel că medicii sau asistenţii nu mai au dreptul nici de a merge la toaletă. Ea a arătat că asistenta îşi recunoaşte partea de vină şi că regretă cu "lacrimi în ochi" ceea ce s-a petrecut.
"Florentina Cîrstea era o persoană exemplară, acesta fiind şi motivul pentru care a fost propusă pentru conducerea secţiei de TI", şi-a caracterizat avocatul clienta, despre care a spus că a refuzat funcţia deoarece "a preferat să îngrijească copii decât să facă birocraţie". Potrivit avocatului, în cariera sa, Florentina Cîrstea a îngrijit "sute poate chiar mii de copii".
Asistenta Florentina Cîrstea şi-a ignorat şi sfidat atribuţiile de serviciu când a lăsat nesupravegheat în mod nejustificat salonul de la Maternitatea Giuleşti şi a fost într-un alt salon şi la toaletă, moartea bebeluşilor fiind violentă, arată procurorii în cererea de arestare a acesteia.
"Astfel, la data de 16 august, la ora 18.24, Florentina Daniela Cîrstea a părăsit salonul de terapie intensivă nou-născuţi şi a intrat în salonul de cezariene, acolo unde se afla martora Daniela Mihăescu. Ulterior, inculpata a ieşit din salonul de cezariene şi a intrat în toaleta situată vizavi. După aproximativ un minut, a ieşit din toaletă şi a revenit în salonul de cezariene, mergând prin uşa comună în salonul de nou-născuţi, unde a discutat cu martora Clemenţa Florea (în acest interval de timp martora Daniela Mihăescu părăsise salonul de cezariene întrucât fusese chemată să asiste la o naştere prin cezariană la etajul 1). În timp ce inculpata discuta cu martora Clemenţa Florea, incendiul a fost constatat de către martora Maria Bulacu, medic rezident, care a sesizat sistemul cu număr unic de urgenţă 112. Ulterior, inculpata, alarmată de ţipetele care se auzeau, a ieşit şi ea pe hol prin uşa salonului de cezariene", se arată în documentul citat.
Moartea bebeluşilor care se aflau în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi a fost violentă.
Procurorii susţin că atitudinea asistentei de sfidare a obligaţiilor şi responsabilităţilor profesionale a culminat cu absenţa nejustificată din salonul ATI, timp de 12 minute, când a izbucnit incendiul, fapt ce a produs consecinţele ireversibile pentru bebeluşii deveniţi victime, care s-a dovedit cu suficientă rezonabilitate că a fost comisă de inculpată.
Mai mult, din imaginile stocate pe camerele de supraveghere reiese că asistenta a părăsit locul de muncă, în mod voluntar, iar în intervalul celor 12 minute cât nu s-a aflat la locul său de muncă s-a declanşat şi amplificat incendiul în salonul unde se aflau cei 11 nou-născuţi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO