Avocat: Oprescu este pregătit să dea o declaraţie în faţa anchetatorilor. Anticipăm extinderea cercetărilor

Avocatul Alexandru Chiciu spune că Sorin Oprescu este stabilizat medical şi că luni se va face o cerere la DNA de audiere a edilului, pentru acuzaţiile care i-au fost aduse până acum, apărarea anticipând şi că este posibilă o extindere a cercetărilor în cazul acestuia.

Urmărește
799 afișări
Imaginea articolului Avocat: Oprescu este pregătit să dea o declaraţie în faţa anchetatorilor. Anticipăm extinderea cercetărilor

Avocat: Oprescu este pregătit să dea o declaraţie în faţa anchetatorilor. Anticipăm extinderea cercetărilor

Avocatul lui Sorin Oprescu a declarat sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că a fost la Arestul Capitalei pentru a discuta cu clientul său pe două teme.

"Prima temă este legată de contestaţia la cererea noastră de înlocuire (a arestului preventiv, n.r.) şi a doua temă este legată de fondul cauzei, existând anticiparea apărării că procurorii vor solicita, în perioada următoare, o extindere a cercetărilor faţă de domnia sa. Repet, este o anticipare şi nu o informaţie concretă. Anticiparea este dată de faptul că, analizând evoluţia cauzei, am constatat o serie de acte pe care ei (anchetatorii, n.r.) le-au făcut, paralele de acuzaţiile iniţiale. Nu ştim exact infracţiunea, dar actele făcute în cazul celorlalţi au fost pe linia evaziunii fiscale", a spus Alexandru Chiciu.

Avocatul a explicat că anticipează o posibilă extindere a cercetărilor în cazul lui Oprescu pe baza faptului că procurorii anticorupţie verifică celelalte persoane din dosar cu privire la fapte de evaziune fiscală. Astfel, potrivit lui Chiciu, raportat la mersul anchetei, este posibil ca şi în cazul lui Sorin Oprescu să se facă o extindere a acuzaţiilor, menţionând că anchetatorii nu i-au anunţat despre vreun demers în acest sens.

"În toate dosarele mari, s-a mers iniţial cu o acuzaţie şi, după 30, 40, 50 de zile, procurorii au procedat la extinderi ale acuzaţiilor, în preajma momentelor în care au prelungit arestarea. Miercuri, în mod normal, ar trebui să se facă o nouă cerere de prelungire şi atunci, având în vedere practica procurorilor anticorupţie, la rândul meu, intuiesc faptul că vor proceda în acest sens", a arătat Chiciu.

Avocatul a mai spus că Sorin Oprescu este pregătit să dea prima declaraţie în faţa anchetatorilor DNA în acest dosar, iar o solicitare în acest sens va fi făcut săptămâna viitoare la DNA.

"Voi solicita procurorilor, săptămâna viitoare, audierea lui Sorin Oprescu în legătură cu elementele şi acuzaţiile aduse de DNA până în acest moment, audiere ce nu a avut loc până acum la procuror, ci doar în faţa judecătorilor de depturi şi libertăţi. Este stabilizat medical din acest punct de vedere şi suntem pregătiţi pentru această chestiune", a adăugat Chiciu.

Avocatul a mai arătat că, din punctul de vedere al apărării lui Sorin Oprescu, "ancheta are un curs unidirecţional", în sensul în care, deşi s-au solicitat patru martori ce puteau confirma teza apărării, aceştia au fost respinşi, la fel fiind respinsă şi confruntarea cu denunţătorul. În acest context, apărarea vrea să trimită o sesizare la CEDO.

"Este vorba de cei patru martori care confirmă că este vorba de un împrumut, iar aceştia au fost respinşi de procuror. Procurorul a respins, totodată, şi cererea de confruntare cu denunţătorul. Aceste elemente arată caracterul unidirecţional al anchetei, în sensul exclusiv al strîngerii probelor în acuzare, fapt care contravine deciziei Curţii Europene în cauza "Tărău contra România". Din acest punct de vedere, săptămâna viitoare, având în vedere intuiţia noastră şi practica din alte dosare, precum şi din cauza elementelor de tratament pe care le-a avut în arest, vom trimite CEDO o sesizare", a mai arătat Chiciu.

Avocatul a arătat că pare că practica DNA de aduce la lumină noi acuzaţii chiar înaintea prelungirilor măsurilor preventive se transformă într-o cutumă, dând ca exemple de situaţii de acest gen cazul lui Radu Mazăre şi cel al Elena Udrea. "La Mazăre, înainte de prelungire au scos chestia cu conturile, la Udrea, au scos chestia cu finanţarea partidelor", a adăugat Chiciu.

Avocatul a precizat că, din punctul său de vedere, această modalitate în care procedează anchetatorii DNA ar fi ilegală.

Tribunalul Bucureşti a respins, în 21 octombrie, cereera lui Sorin Oprescu de înlocuire a măsurii arestului preventiv, luată în 6 septembrie, cu arestul la domiciliu sau cu controlul judiciar, în dosarul în care este acuzat de luare de mită, după ce ar fi primit 25.000 de euro. Decizia a fost contestată de Sorin Oprescu şi se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti.

Avocatul Viorel Mocanu spunea că a trimis, în 15 octombrie, o sesizare conducerii Ministerului Afacerilor Interne, în care a acuzat conducerea Arestului Central şi pe şefa cabinetului medical al unităţii că nu respectă măsurile stabilite de medici pentru Sorin Oprescu.

Avocaţii lui Sorin Oprescu au reclamat şi la Ministerul Sănătăţii comportamentul personalului medico-sanitar de la Arestul Capitalei, arătând, într-o sesizare înregistrată în 9 octombrie, că nu se respectă drepturile edilului şi nu i se acordă tratament şi hrană adecvate bolilor de care suferă. Viorel Mocanu preciza că sesizarea făcută la Ministerul Sănătăţii a fost transmisă la Colegiul Medicilor, care urmează să o soluţioneze.

Într-un document transmis în 14 octombrie de Ministerul Sănătăţi avocatului Viorel Mocanu se arată că petiţia din 9 octombrie a fost redirecţionată Ministerului Afacerilor Interne, cu solicitarea informării petentului asupra rezultatelor măsurilor. Petiţia a fost redirecţionată întrucât legea prevede că asigurarea sănătăţii publice în unităţile MAI, în speţă Arestul Central al Poliţiei Capitalei, se face prin reţeaua sanitară a acestei instituţii.

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv în 6 septembrie, de Tribunalul Bucureşti, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care îl acuză de luare de mită. Curtea de Apel Bucureşti a menţinut, în 14 septembrie, decizia Tribunalului Bucureşti, Sorin Oprescu rămânând în arest preventiv şi fiind suspendat din funcţie, din 15 septembrie.

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu de luare de mită, susţinând că în 5 septembrie, în baza unei înţelegeri prealabile cu şeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa, şi cu fostul său şofer Cristian Stanca, zis "Grenadă", a primit de la Popa suma de 25.000 de euro din 60.000 de euro ceruţi de cei doi pentru edil, de la SC Green Line Construct SRL, prin Cristina Giorgiana Gogonea, Teodor Gogonea şi Octavian Alin Petroi, denunţători în dosar. Firma efectua lucrări la Palatul de la Mogoşoaia, iar Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracţională a lui Popa şi l-ar fi menţinut în funcţie, susţin anchetatorii.

Sorin Oprescu a fost dus, în 14 octombrie, înapoi în Arestul Poliţiei Capitalei, după ce i-au fost făcute investigaţii medicale la Centrul Oncologic Fundeni, cerute de avocaţii edilului, care arătau că i-ar fi fost depistat un nodul la un plămân, existând suspiciuni că ar avea cancer.

Primarul suspendat al Capitalei fusese transferta în 8 octombrie, sub pază, din Arestul Capitalei, mai întâi la Institutul Oncologic Bucureşti, apoi la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N. Paulescu", unde a stat cinci zile, din 9 până în 14 octombrie.

Apărătorii lui Sorin Oprescu arătau, în cererea de transfer într-un spital, că, în urma investigaţiilor medicale la care primarul suspendat al Capitalei a fost supus la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, s-ar fi stabilit că ar suferi de 12 afecţiuni, unele grave, fiindu-i depistat şi un nodul la un plămân, care ridică suspiciuni privind un posibil cancer. Potrivit raportului medicilor, lui Sorin Oprescu i-ar fi fost depistat "un nodul pulmonar segment 10 posterior, lob inferior drept", fiind recomandată efectuarea unor investigaţii suplimentare.

Sorin Oprescu a fost transferat şi în 26 septembrie, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a stat internat într-o rezervă la Secţia de Cardiologie, sub pază, până în 29 septembrie. Medicii de la SUUB i-au făcut mai multe investigaţii, printre care şi o coronarografie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici