Avocata Alinei Bica, Laura Vicol, achitată pentru favorizarea infractorului. Decizia, contestabilă

Avocata Alinei Bica, Laura Vicol, a fost achitată pentru favorizarea infractorului, printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti (CAB), în dosarul în care este acuzată de procurorii DNA că a împuternicit un bărbat să participe la acte de urmărire penală, deşi acesta nu avea acest drept.

Urmărește
439 afișări
Imaginea articolului Avocata Alinei Bica, Laura Vicol, achitată pentru favorizarea infractorului. Decizia, contestabilă

Avocata Alinei Bica, Laura Vicol, achitată pentru favorizarea infractorului. Decizia, contestabilă

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis să nu aplice nicio pedeapsă faţă de Laura Vicol pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la exercitarea fără drept a unei profesii şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

„Aplică inculpatei Vicol (fostă Voicu) Laura-Cătălina un avertisment, (...) achită pe inculpata Vicol (fostă Voicu) Laura-Cătălina pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului (...). Constată că inculpata Vicol (fostă Voicu) Laura-Cătălina a fost reţinută 24 h, începând cu data de 19.03.2015, ora 19,20 şi până la data de 20.03.2015 ora 19,20”, conform minutei instanţei de judecată.

În acelaşi dosar, s-a dispus şi renunţarea la aplicarea unei pedepse în ceea ce îl priveşte pe Niculae Learciu, bărbatul care ar fi fost împuternicit de avocată, în mod nelegal, să participe la acte de urmărire penală în dosare instrumentate de DNA şi DIICOT. El a primit un avertisment, în urma faptelor sale.

Instanţa a decis şi confiscarea unei ştampile şi a cardului de identitate pentru avocat emis de Baroul Bota, ambele pe numele lui Learciu. De asemenea, au fost desfiinţate mai multe împuterniciri avocaţiale.

Decizia de marţi a judecătorilor nu este definitivă şi poate fi contestată de procurori la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), prin care s-a dispus trimiterea în judecată a celor doi, în 4 aprilie 2016, „Laura Vicol, deşi cunoştea că Learciu Niculae nu deţine calitatea de avocat, l-a ajutat să exercite fără drept această profesie, prin aceea că i-a pus la dispoziţie împuterniciri avocaţiale care atestau calitatea sa de avocat şi care i-au permis să îndeplinească unele sarcini şi activităţi specifice acestei profesii, şi anume să participe, fără drept, la acte de urmărire penală în dosare aflate în instrumentarea DIICOT sau DNA”.

Mai exact, arată anchetatorii, în martie 2015, Laura Voicu, în calitate de avocat al Georgiei Ioana Deaconu, care era arestată, cunoscând faptul că Learciu Niculae nu deţine calitatea de avocat, fiind înscris în aşa numitul „Barou constituţional”, l-a desemnat să participe la activităţi de urmărire penală ce urmau a se desfăşura la sediul DNA în dosarul femeii, precum şi, în repetate rânduri, în alte cauze aflate pe rolul DNA.

„În acest mod, prin faptul că l-a trimis la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe Learciu Niculae, pentru a acorda asistenţă juridică unei inculpate aflate în stare de arest preventiv, a cărei apărare este obligatorie potrivit legii, Vicol Laura-Cătălina a provocat, în mod conştient, o stare de pericol pentru înfăptuirea justiţiei. Astfel, aceasta a creat condiţiile ca desfăşurarea urmăririi penale să fie îngreunată prin imposibilitatea folosirii unor probe, despre care s-ar fi putut susţine că au fost obţinute nelegal, riscând chiar declararea nulităţii fazei de urmărire penală în întregul ei, din cauza nerespectării dreptului la apărare, împrejurare care ar fi putut fi constatată ori invocată, conform dispoziţiilor Codului de procedură penală”, susţin procurorii anticorupţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici