- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Avocaţi ai unor suspecţi în cazul de la Vama Siret reclamă abuzuri în ancheta procurorilor DNA
Avocaţii unora dintre poliţiştii şi vameşii de la Vama Siret vizaţi în ancheta privind fapte de corupţie de la această instituţie reclamă abuzuri în ancheta procurorilor DNA, susţinând că deşi clienţii lor au fost audiaţi, aceştia nici nu au fost reţinuţi, dar nici nu au fost lăsaţi să plece.
Avocaţi ai unor suspecţi în cazul de la Vama Siret reclamă abuzuri în ancheta procurorilor DNA (Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Avocatul Mihai Rapcea, care îl reprezintă pe unul dintre vameşii vizaţi în anchetă, a declarat, joi seară, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că procurorii fac un abuz faţă de clientul său, în sensul că nu îi permit acestuia să plece, deşi a fost audiat până la orele 16.50.
Rapcea a precizat că, potrivit procedurii penale, după ce o persoană este audiată de procurori în calitate de învinuit, aceasta fie este lăsată să plece, fie trebuie dispusă o măsură preventivă, precum reţinerea sau una dintre cele două măsuri de interdicţie, de a părăsi ţara sau localitatea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Potrivit avocatului Rapcea, în cazul clientului său procurorii nu au emis ordonanţă de reţinere, dar nici nu îl lasă să plece, considerând această atitudine un abuz al anchetatorilor.
Avocatul unui alt vameş adus, joi după-amiază, la DNA Bucureşti reclamă faptul că în timpul descinderilor la locuinţa acestuia anchetatorii au ridicat mai multe sume de bani, aproximativ 4.500 de euro, pentru care ofiţerii nu ar fi întocmit proces-verbal cu seriile banconotelor, iar la percheziţia domiciliară nu ar fi fost aduşi nici martori.
Potrivit avocatului, în acest caz se poate discuta "chiar de un furt", pentru că nu există un document clar care să ateste ridicarea acestor sume de bani.
Peste 70 de persoane - poliţişti de frontieră, vameşi şi contrabandişti - sunt vizate într-o anchetă derulată de DNA şi DGA privind activitatea de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret.
Unul dintre poliţiştii de frontieră vizaţi în anchetă este comisarul-şef Aurel Anea, de la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava. Aurel Anea a fost şi el ridicat în urma percheziţiilor desfăşurate, joi dimineaţă, la Vama Siret, dar şi la domiciliile celor vizaţi.
Persoanele ridicate în urma descinderilor au fost duse iniţial la sediul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, de unde au fost transportate spre Bucureşti, pentru audieri.
Primul lot, de aproximativ 30 de persoane, a ajuns la DNA Bucureşti, cu două microbuze ale DGA, în jurul orei 16.00, în timp ce următorul lot a ajuns după ora 17.00.
Până în prezent, la DNA Bucureşti au sosit patru microbuze ale DGA cu vameşi şi poliţişti suceveni suspectaţi în acest caz.
Potrivit avocaţilor, un alt lot cu suspecţi ce sunt aduşi la audieri a trecut de Focşani şi urmează să ajungă la DNA Bucureşti în cursul nopţii de joi spre vineri.
Avocaţii mai arată că audierile au început deja şi că ele se vor întinde pe durata întregii nopţi.
Aceştia au precizat că până în prezent nu au fost emise ordonanţe de reţinere în acest dosar.
Toţi suspecţii vor fi duşi în faţa procurorilor anticorupţie pentru a da declaraţii în legătură cu acuzaţiile de contrabandă cu ţigări şi luare de mită.
Ministerul Administraţiei şi Internelor a informat că acţiunea de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret face parte din planul MAI de securizare a frontierelor şi de combatere a corupţiei în rândul personalului şi că, în prezent, în zonă este asigurată continuitatea formalităţilor de control.
Ancheta a fost demarată în urmă cu aproximativ şase luni, la ea participând efective ale Direcţiei Generale Anticorupţie, Poliţiei Române, Jandarmeriei Române, Poliţiei de Frontieră Române, cu sprijinul informativ al Serviciului Român de Informaţii, a mai precizat MAI.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO