- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Avocaţii acuzaţilor din cazul privind traficul cu ovule reclamă tergiversarea unor cereri
Avocaţii acuzaţilor din cazul privind traficul cu ovule de la clinica Sabyc, reclamă procurorului general al României, Codruţa Kovesi, şi procurorului şef al DIICOT, Codruţ Olaru, tergiversarea soluţionării unor cereri în instanţă, în lipsa unor copii a dosarului care să fie trimise judecătorilor.
Avocaţii acuzaţilor din cazul privind traficul cu ovule reclamă tergiversarea unor cereri (Imagine: Mediafax Foto)
Avocaţii Viorel Spânu şi Ion Cazacu, apărători aleşi ai inculpaţilor Mironescu Harry, Miron Yair şi Borza Cecilia, cercetaţi în stare de arest preventiv de la data de 19 iulie 2009, pentru trafic de organe şi constituire de grup infracţional organizat, susţin că în dosarul penal 143/D/P/2009 al Serviciului Teritorial Bucureşti - DIICOT, "au constatat tergiversarea soluţionării unor cereri formulate de inculpaţi, în timpul urmăririi penale".
Codul de procedură penală, respectiv articolul 205, alineatul 3, obligă procurorul ca, în cazul în care, în cursul urmăririi penale, dosarul cauzei este solicitat în acelaşi timp de instanţe diferite, să înainteze originalul dosarului instanţei mai întâi sesizate, iar celorlalte instanţe, copii de pe actele dosarului, certificate de către acesta şi ştampilate cu ştampila Parchetului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Această dispoziţie a fost introdusă prin articolul 1, punctul 115, din Legea 356/2006, pentru a se asigura egalitatea de şanse şi accesul la justiţie a inculpaţilor pe tot parcursul urmăririi penale şi, totdeauna, a se preîntâmpina tergiversarea soluţionării unei cereri formulate de aceştia.
În speţă, constatăm că aceste dispoziţii au fost ignorate de către procuror întrucât, pentru soluţionarea cererilor de liberare sub control judiciar sau pe cauţiune, acesta nu a pus la dispoziţia instanţelor de judecată dosarul original sau copii ale acestuia.
Considerăm că, în acest fel, sunt obstrucţionate drepturile legitime ale celor 3 inculpaţi care nu au acces la justiţie într-un termen rezonabil.
Astfel, la 7 august, cererile inculpaţilor Mironescu Harry şi Borza Cecilia au fost amânate pentru termenul din 28 august, în vederea soluţionării cererilor pentru liberare provizorie sub control judiciar, pentru lipsa dosarului de urmărire penală. O situaţie inedită, în condiţiile în care, la acea dată, pe rolul instanţelor nu se aflau alte cereri formulate de cei doi inculpaţi.
De asemenea, cererile privind liberarea pe cauţiune formulate de Miron Yair şi Borza Cecilia au fost amânate de la 11 august la 25 august, tot pentru lipsa dosarului de urmărire penală, fie el în original sau în copie certificată.
La data de 17 august 2009, nu s-a putut soluţiona cererea formulată de Mironescu Harry pentru liberare provizorie pe cauţiune, pentru că procurorul nu a depus instanţei o copie a dosarului de urmărire penală, originalul aflându-se la Curtea de Apel Bucureşti, în vederea judecării recursului inculpaţilor. Instanţa a fost astfel obligată să acorde un nou termen la 19 august 2009.
Avocaţii arată că pentru termenul din 14 august, când procurorul a fost interesat de soluţionarea cererii de prelungire a arestării preventive, a înaintat Tribunalului Bucureşti referatul împreună cu dosarul de urmărire penală.
"Solicităm procurorului de caz şi procurorilor ierarhic superiori să ia măsuri în vederea aplicării dispoziţiilor legale prevăzute de articolului 205, alineatul 3, Cod procedură penală, pentru evitarea unor asemenea situaţii", spun apărătorii.
În contextul amânării repetate a procedurilor legate de responsabilitatea punerii în libertate a celor trei inculpaţi, avocaţii arată că îşi exprimă îngrijorarea pentru starea sănătăţii inculpatului Mironescu Harry care suferă de afecţiuni cardiace, starea de detenţie accentuând gravitatea acestora.
"Pentru constatarea afecţiunilor şi pentru o opinie medicală privind influenţa pe care starea de detenţie o are asupra sănătăţii inculpatului, s-a solicitat, la data de 29 iulie, o expertiză medico-legală, neefectuată până în prezent", susţin avocaţii Ion Cazacu şi Viorel Spânu.
Yair Mironescu este în arest preventiv din 20 iulie, alături de tatăl său, Harry Mironescu, şi de Cecilia Borza, în dosarul de trafic de ovule instrumentat de procurorii DIICOT. Cei trei sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi de organizarea traficului de celule de origine umană în scopul obţinerii unui folos material.
Alţi doi medici israelieni - Nathan Levitt şi Genya Ziskind - sunt cercetaţi în libertate în acest dosar.
Centrul Medical Sabyc a fost acreditat din 15 iulie 2009, pentru activitatea de bancă şi utilizator de celule reproductive, după ce timp de doi ani a depus 14 cereri în acest sens, respinse de către Agenţia Naţională de Transplant.
Patru zile mai târziu, în noaptea de 19 spre 20 iulie, procurorii DIICOT au făcut percheziţii la clinica Sabyc şi au audiat mai multe persoane, în cazul unei anchete privind traficul de ovule.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO