Avocaţii fostului primar din Baia Mare Cristian Anghel îi acuză pe procurorii DNA de abuzuri

Avocaţii fostului primar din Baia Mare Cristian Anghel îi acuză pe procurorii DNA de abuzuri, susţinând că aceştia "tergiversează" motivarea recursului privind eliberarea condiţionată a fostului edil, în timp ce DNA Cluj susţine că recursul a fost motivat şi trimis instanţei în 2 februarie.

Urmărește
19 afișări

Conform unui comunicat de presă transmis, marţi, de casa de avocatură Iordăchescu, Udrescu şi asociaţii, DNA a fost de acord, iniţial, cu eliberarea condiţionată a lui Cristian Anghel, dar apoi a înaintat recurs la această decizie, fără a depune motivele de recurs, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Culmea abuzurilor DNA s-a înregistrat însă în ultima lună. La data de 12 ianuarie 2011, Judecătoria Baia Mare a admis propunerea de eliberare condiţionată a lui Cristian Anghel, propunere formulată de Comisia competentă din cadrul Penitenciarului Baia Mare. La judecarea propunerii a fost prezent şi un procuror DNA, care a solicitat instanţei admiterea propunerii şi eliberarea domnului Anghel. Cu toate acestea, la două zile distanţă, cu trei ore înainte de expirarea termenului, DNA a formulat recurs împotriva sentinţei Judecătoriei Baia Mare", se arată în comunicat.

Conform sursei citate, în 17 ianuarie, dosarul cauzei a fost trimis DNA - Serviciul Teritorial Cluj în vederea redactării motivelor de recurs, iar de la acea dată procurorii DNA "tergiversează" redactarea motivelor de recurs, astfel că dosarul nu poate fi înregistrat la Tribunalul Maramureş pentru judecarea recursului.

"Astfel, ca urmare a atitudinii vădit abuzive a procurorilor DNA, domnul Anghel continuă să fie deţinut, deşi îndeplineşte toate condiţiile legale pentru a fi eliberat condiţionat şi există o sentinţă a Judecătoriei Baia Mare în acest sens. La solicitările noastre repetate de redactare a motivelor şi de înaintare a acestora către instanţa competentă, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Cluj al DNA au denaturat adevărul, susţinând că acestea au fost redactate şi expediate Judecătoriei Baia Mare", se arată în comunicat.

Conform avocaţilor, DNA nu se poate sustrage "presiunilor de ordin politic" în acest dosar.

"Modul în care DNA înţelege să trateze acest dosar demonstrează faptul că această direcţie nu poate să se sustragă presiunilor şi influenţelor de ordin politic care au marcat dosarul privitor la Cristian Anghel. Întreg acest dosar a fost un şir de abuzuri care au culminat cu tergiversarea eliberării acestuia, afectând grav drepturile sale constituţionale. Amintim că, potrivit articolului 131 din Constituţie, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor, nu interesele politice ale unor zone de influenţă şi nici propriile interese ori imagine", se mai arată în comunicat.

În replică, Elena Botezan, procuror şef DNA Cluj, a declarat corespondentului MEDIAFAX că recursul a fost motivat şi trimis instanţei în 2 februarie, în termen.

"Dosarul a ajuns la DNA Cluj în 20 ianuarie, nu în 17 ianuarie, a fost motivat şi trimis instanţei în 2 februarie. Mai precizez că nu au fost solicitări repetate din partea avocaţilor, a fost una singură şi le-am comunicat acest lucru. Nu am încălcat niciun drept şi nu am comis abuzuri", a precizat Botezan.

Cristian Anghel a fost condamnat, la jumătatea lunii martie 2010, de Curtea de Apel Cluj, la doi ani şi jumătate de închisoare cu executarea pedepsei, după ce instanţele inferioare îl achitaseră.

Cristian Anghel a depus o contestaţie în anulare împotriva sentinţei Curţii de Apel Cluj, prin care a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în 25 iunie 2010, cererea lui Cristian Anghel de strămutare a procesului său de la Curtea de Apel Cluj. Astfel, instanţa supremă a stabilit ca magistraţii Curţii de Apel Bacău să judece contestaţia în anulare a fostului primar din Baia Mare.

În luna septembrie 2010, magistraţii Curţii de Apel Bacău au respins ca nefondată contestaţia în anulare făcută de acesta.

Judecătorii au pus sechestru pe bunurile primarului, acesta având de plătit Primăriei Baia Mare un prejudiciu de aproximativ 394.000 de euro.

Eugen Iordăchescu, unul dintre avocaţii lui Anghel, declara că fostul primar din Baia Mare s-a îndreptat împotriva statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), susţinând că procesul în care a fost judecat edilul pentru infracţiuni de corupţie la Curtea de Apel Cluj nu a fost unul echitabil.

În 2 aprilie, Tribunalul Maramureş a decis întreruperea, pentru 30 de zile, a executării pedepsei de doi ani şi şase luni de închisoare a lui Cristian Anghel, pentru rezolvarea unor probleme administrative de la Primăria Baia Mare, ulterior condamnatul fiind reîncarcerat.

Cristian Anghel, primar liberal în Baia Mare, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, la sfârşitul lunii septembrie 2007, fiind acuzat de abuz în serviciu, în legătură cu supraevaluarea unui imobil din localitate, astfel că s-ar fi prejudiciat bugetul administraţiei municipale cu aproape 400.000 de euro.

Cristian Anghel şi-a ispăşit o parte din pedeapsă în Penitenciarul Gherla, iar în 19 octombrie 2010 a fost transferat la Penitenciarul Baia Mare.

Pe toată durata detenţiei, fostul edil a lucrat pentru a putea ieşi mai repede din închisoare.

Cristian Anghel a deţinut funcţia de vicepreşedinte al PNL în mandatul de un an al lui Crin Antonescu la şefia PNL, apoi a fost membru al BPC şi preşedintele filialei Maramureş a partidului. După condamnare, mandatul său de primar a încetat de drept. De asemenea, el a demisionat din PNL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici