Avocaţii lui Mironescu reclamă că nu au fost înştiinţaţi de audierea lui Mircea Toader la DNA
Avocaţii lui Laurenţiu Mironescu susţin că nu au fost înştiinţaţi în legătură cu citarea lui Mircea Toader la DNA, deşi anterior, chiar ei au cerut ca acesta să dea declaraţii în dosar, cererile lor fiind respinse, context în care cer înlocuirea procurorului şef de secţie.
Avocaţii lui Mironescu reclamă că nu au fost înştiinţaţi de audierea lui Mircea Toader la DNA (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)
Cei doi avocaţi ai lui Laurenţiu Mironescu, Cătălin Dancu şi Bogdan Cimbru, scriu, într-un comunicat de presă, că au cerut în apărare audierea lui Mircea Toader şi că solicitarea lor a fost respinsă, în acest sens primind o adresă semnată de procurorul şef de secţie, Lucian Papici.
"Considerăm că, în acest moment al anchetei penale nu se impune audierea numitului Toader Mircea - deputat în Parlamentul României, dar, în funcţie de evoluţia ulterioară a anchetei, nimic nu împiedică procurorii de caz să procedeze la citarea în vederea audierii a celui antemenţionat, sens în care apărătorii vor fi înştiinţaţi în termen util despre acest lucru", potrivit adresei primite de avocaţi, şi anexată în comunicatul transmis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
Cei doi apărători consideră că această situaţie nu s-a respectat, iar "procurorul şef de secţie, în mod abuziv, nelegal şi neprofesional, într-o ţinută care excede oricărei atitudini faţă de lege şi a respectului prezumţiei de nevinovăţie, l-a convocat pe dl deputat la audieri în lipsa apărării".
În acest context, avocaţii solicită oficial procurorului şef al DNA, Daniel Morar, "să întreprindă toate măsurile disciplinare împotriva procurorului şef de secţie, Lucian Papici, inclusiv înlocuirea acestuia din dosar", potrivit sursei citate.
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, s-a prezentat, joi dimineaţă, la DNA, pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul privind afacerile ilegale din Portul Constanţa.
Mircea Toader a spus, la intrarea în sediul DNA, că a fost chemat în calitate de martor.
Toader a precizat că a avut câteva discuţii cu fostul secretar general în Ministerul Administraţiei şi Internelor Laurenţiu Mironecu, în legătură cn un proiect de lege.
La dosar există mai multe interceptări ale convorbirilor telefonice între Laurenţiu Mironescu şi Aurelian Pilcă, inculpaţi în dosarul Portul Constanţa, pe tema sprijinului financiar pentru ca Mironescu să câştige alegeri îm PDL şi a intervenţiilor pentru ca Pilcă să fie numit şef în port sau a eforturilor de a intra în anturajul Ancăi Boagiu.
Într-una dintre convorbiri, din 7 septembrie 2010, Laurenţiu Mironescu îl anunţă pe Pilcă în legătură cu faptul că se va întâlni cu Mircea Toader, lider al deputaţilor PDL, care l-ar fi cooptat pentru a elabora legislaţia în domeniul maritim şi portuar. Mironescu îşi exprimă speranţa că va intra astfel şi în intimitatea ministrului şi precizează că Toader "s-a sfătuit cu Anca". Discuţia se încheie cu formula "Succesuri!".
"Pilcă Aurelian-Cătălin: Alo!
Mironescu Laurenţiu: Da, domnul preşedinte!
Pilcă Aurelian-Cătălin: Salut, uite, fac ordine aici, la dumneavoastră acasă.
Mironescu Laurenţiu: A, la mine acasă?
Pilcă Aurelian-Cătălin: Aha.
Mironescu Laurenţiu: A, vă rog frumos să vă ocupaţi!
Pilcă Aurelian-Cătălin: Păi, da!
Mironescu Laurenţiu: Aha!
Pilcă Aurelian-Cătălin: Ce faci, geamurile, acum? Sau mai ai puţin...
Mironescu Laurenţiu: Nu, mai am, mai am. Săptămâna viitoare.
Pilcă Aurelian-Cătălin: Aha, aha. Tu ce faci?
Mironescu Laurenţiu: Cum eşti?
Pilcă Aurelian-Cătălin: Mă, bine, aşa.
Mironescu Laurenţiu: Da?
Pilcă Aurelian-Cătălin: Una peste alta.
Mironescu Laurenţiu: Vreo veste, ceva?
Pilcă Aurelian-Cătălin: Da, am vorbit azi, e de bine.
Mironescu Laurenţiu: Da?
Pilcă Aurelian-Cătălin: Îhî.
Mironescu Laurenţiu: Eu astăzi mă duc la... la Mircea Toader.
Pilcă Aurelian-Cătălin: Da?
Mironescu Laurenţiu: De fapt, astăzi plec, mâine mă duc la Mircea Toader, care m-a cooptat la modul eu să-i fac legislaţia în domeniul maritim şi portuar.
Pilcă Aurelian-Cătălin: Foarte bine! Dacă te pricepi la asta, de ce să nu-i faci, nu?
Mironescu Laurenţiu: Poftim?
Pilcă Aurelian-Cătălin: Te pricepi la asta, de ce să nu-i faci?
Mironescu Laurenţiu: A, mă pricep, îi fac şi vreau să... Bănuiesc că o să intru şi în intimitatea ministrului, acolo, ştii, adică...
Pilcă Aurelian-Cătălin: Aha, Dar nu zice nimic deocamdată.
Mironescu Laurenţiu: A zis că s-a sfătuit cu Anca. N-am nicio treabă, măi, eu nu ştiu nimic din ce se întâmplă.
Pilcă Aurelian-Cătălin: Da, păi tocmai de asta.
Mironescu Laurenţiu: Doamne fereşte!
Pilcă Aurelian-Cătălin: Aha.
Mironescu Laurenţiu: Înţelegi? Pe de altă parte, tot ce aflu pe subiectul acesta, îţi spun, ca să vezi cum manevrezi.
Pilcă Aurelian-Cătălin: Da, păi, normal, îhî.
Mironescu Laurenţiu: Mda, Bine, Aline.
Pilcă Aurelian-Cătălin: Bine, hai! Succesuri!
Mironescu Laurenţiu: Hai, vorbim! Şi ţie la fel, acolo.
Pilcă Aurelian-Cătălin: Bine, ciao, pa!
Mironescu Laurenţiu: Pa!".
În luna mai, întrebat de către procurorul DNA, în instanţă, despre convorbirea cu Aurelian Pilcă în care este nominalizat Mircea Toader, fostul secretar general în MAI a arătat că din acea convorbire reiese "fără echivoc" dorinţa lui clară de a se retrage din postul de secretar executiv al Biroului Permanent Judeţean al PDL.
Laurenţiu Mironescu, arestat iniţial în dosarul privind afacerile ilegale din Portul Constanţa, a părăsit arestul preventiv în urma deciziei din 21 iunie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Tot atunci au fost eliberaţi şi Liviu Bratu - adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Pătraşcu - ofiţer de poliţie, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi Corneliu Păun.
Dintre cele 21 de persoane arestate în cauză, mai sunt în arest preventiv 14.
În dosar este cercetat şi senatorul PDL Mircea Marius Banias, în cazul acestuia procurorii luând măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru 30 de zile, fiind acuzat de aderare la un grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la delapidare.
Eugen Bogatu, fostul director al Direcţiei Domenii Portuare din Constanţa, este considerat de procurorii anticorupţie "leader" al grupului infracţional, care derulau afaceri ilicite în Portul Constanţa.
"Grupul infracţional organizat" care s-ar fi constituit, potrivit procurorilor DNA, în vama Constanţa, prejudicia bugetul de stat cu sume între 50.000 şi două milioane de euro la fiecare transport.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO