Avocatul lui Adrian Năstase: Procedurile privind eliberarea condiţionată, nejustificat de lungi

Avocatul Ion Cazacu a declarat, marţi, că procedurile privind eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase sunt "extrem şi nejustificat de lungi" şi că speră ca ziua de 18 martie, când se va judeca recursul DNA la decizia de punere în libertate, să fie "ultima din detenţia" fostului premier.

Urmărește
482 afișări
Imaginea articolului Avocatul lui Adrian Năstase: Procedurile privind eliberarea condiţionată, nejustificat de lungi

Adrian Năstase (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Procedurile sunt extrem de lungi şi nejustificat de lungi, pentru că se discută practic de punerea în libertate a unui om. Atenţie, nu era vorba de cererea domnului Adrian Năstase, ci de o propunere făcută de comisia de eliberare din penitenciar. Din acest punct de vedere, mi se pare că procedurile sunt extrem de îndelungate", a spus apărătorul lui Năstase.

Cazacu a mai declarat că, din cauza duratei procedurilor de eliberare, s-au pierdut 73 de zile peste cele "la care domnul Adrian Năstase avea vocaţia, nu dreptul, să fie liber".

Avocatul a precizat, în acelaşi context, că a fost formulată o solicitare de devansare a termenului din 18 martie, însă aceasta a fost respinsă. "Această cerere se judecă în camera de consiliu, să vedem care e motivarea. S-a respins cererea, nu vom mai face alta, în opinia mea. Mă voi consulta şi cu colegii mei. Nu vom mai face pentru că nu mai rămâne timpul necesar pentru îndeplinirea procedurilor. Dacă colegii mei vor aprecia că vom putea face o cerere, vom vedea, dar în opinia mea vom aştepta la termenul din 18 martie să ne judecăm în recurs. Eu sper să fie ultima zi din detenţia domnului Năstase", a adăugat avocatul.

Recursul la eliberarea condiţionată a fostului premier Adrian Năstase va fi judecat în 18 martie, la Tribunalul Bucureşti, care a stabilit acest termen luni, după ce a primit dosarul de la Judecătoria Sectorului 4.

În 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui Adrian Năstase de eliberare din penitenciar înainte de termen.

Decizia Judecătoriei Sector 4 a fost contestată de procurorii DNA, recursul urmând să se judece la Tribunalul Bucureşti.

Instanţa Judecătoriei Sectorului 4 a dat publicităţii miercuri motivarea deciziei din 12 februarie, arătând că Adrian Năstase a avut un comportament conform "întru totul" cu rigorile mediului carceral şi nu a fost niciodată sancţionat, iar regimul de detenţie şi-a atins scopul pentru care fostul premier a fost condamnat.

Totodată, instanţa a arătat că lucrarea ştiinţifică scrisă de Adrian Năstase în penitenciar a fost întocmită conform dispoziţiilor legale, iar cele 45 de zile scăzute din pedeapsă pentru activitatea desfăşurată în detenţie au fost stabilite corect.

Instanţa a notat în motivarea deciziei că lucrarea ştiinţifică "Reprezentarea României la Uniunea Europeană în contextul reglementărilor interne şi europene" a fost scrisă de Adrian Năstase în perioada 10 august - 24 decembrie 2012, constatând astfel că "acordarea a 45 zile câştig s-a făcut în conformitate cu dispoziţiile legale".

"Că lucrurile stau astfel o demonstrează şi aprobarea cererilor formulate de deţinut la 10 şi 21 august 2012, prin care acestuia, conform propunerilor comisiei de selecţie muncă din Penitenciarul Jilava făcute în conformitate cu dispoziţiile articolului 59 alineatele 1 şi 3 din Legea 275/2006, i s-a permis să lucreze la elaborarea lucrării opt ore pe zi (40 de ore/săptămână) şi apoi zece ore pe zi (50 ore pe săptămână)", a precizat judecătorul în documentul citat.

La judecarea cererii de eliberare înainte de termen, procurorul de şedinţă a solicitat instanţei Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti respingerea acesteia, invocând faptul că Adrian Năstase nu a dovedit o atitudine de îndreptare, întrucât a continuat să facă afirmaţii la adresa judecătorilor care l-au condamnat la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii".

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a mai arătat în faţa instanţei că este pusă la îndoială calitatea de operă ştiinţifică a lucrării fostului premier avute în vedere pentru punerea lui în libertate şi a invocat că Judecătoria Sectorului 4 nu este competentă să soluţioneze cererea.

Adrian Năstase este încarcerat din 26 iunie 2012.

În 9 ianuarie, Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a constatat că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă în care Adrian Năstase ar putea fi eliberat şi a dat aviz favorabil.

"Ca urmare a redactării lucrării ştiinţifice şi a implicării în activităţile de educaţie, a obţinut un număr total de 342 de credite şi a fost recompensat de trei ori. Nu a fost sancţionat disciplinar pe perioada detenţiei", se arată în raportul comisiei.

În fişa de caracterizare a lui Adrian Năstase, Comisia de la Jilava a consemnat activităţile prestate de acesta, pentru care a fost recompensat cu 45 de zile reducere a pedepsei de doi ani de închisoare.

După decizia comisiei, avocaţii lui Adrian Năstase au depus la Judecătoria Sectorului 4 cererea de eliberare din penitenciar, care a fost admisă în 12 februarie.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca zilele petrecute de fostul premier în Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, să fie scăzute din condamnare. Instanţa a dispus atunci să fie scăzută perioada din 20 până în 26 iunie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici