- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Avocatul lui Mironescu: Fapta de care este acuzat nu are legătură cu activitatea portuară
Avocatul care îl apără pe Mironescu a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că apărarea nu s-a putut face eficient din cauză că procurorii nu au pus la dispoziţie probele materiale din dosar, ci au făcut doar referiri la ele şi că fapta de care este acuzat nu are legătură cu activitatea portuară.
Avocatul lui Mironescu: Fapta de care este acuzat nu are legătură cu activitatea portuară (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)
"Din păcate nu am avut acces la probele acestui dosar, singurele acte ce ne-au fost prezentate fiind doar rezoluţia de începere a urmăririi penale, care cuprinde încadrarea juridică a faptei, precum şi o descriere sumară a situaţiei de fapt", a declarat avocatul lui Laurenţiu Mironescu, Apostol Armenu.
Avocatul a mai arătat că nu ar fi avut timpul necesar la dispoziţie pentru a vedea dosarul, precizând că acesta a fost pus la dispoziţia apărătorilor de către judecător cu aproximativ trei ore înainte de începerea şedinţei de judecată a propunerii de arestare preventivă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
"Probele care îi vizează pe Mironescu şi Bogatu sunt obţinute exclusiv din interceptări ale telefoanelor, iar noi nu am avut acces la actele ce dovedesc modul în care s-au făcut aceste interceptări", a spus avocatul, precizând că în acest caz este vorba de mandate emise privind infracţiuni la legea siguranţei naţionale, caz în care interceptările au fost făcute de Serviciul Român de Informaţii.
"S-au făcut pe siguranţa naţională, iar noi nu avem certificate ORNISS pentru a le putea vedea, astfel că nu cunoaştem probele dosarului, ci doar referirile făcute de către procuror la ele", a declarat avocatul.
Întrebat despre acuzaţia de trafic de influenţă adusă clientului său, avocatul a precizat că grupul organizat de care vorbesc procurorii anticorupţie se ocupa exclusiv cu activităţi portuare şi că fapta de care este acuzat Mironescu, aceea că a pretins şi primit 8.000 de lei cu promisiunea că va interveni la Ministerul Transporturilor nu are nicio legătură cu activităţile grupului infracţional.
"Se reţine de către procuror iniţierea şi organizarea unui grup infracţional. Grupul avea activităţi portuare; când procurorul a individualizat faptele grupului a reţinut în sarcina lui Laurenţiu Mironescu un trafic de influenţă ce nu are nicio legătură cu vama, ci cu un protocol al PDL din 2010, când i-a cerut lui Pilcă 8.000 de lei pentru a lua mai multe bunuri. Pilcă i-a dat aceşti bani, material sau în bunuri, în contextul în care acesta este acţionar în Tulcea la o podgorie", a precizat avocatul Armeanu.
Potrivit avocatului, care a indicat referirile din referatul procurorilor pentru aceşti bani, clientul său i-ar fi spus lui Pilcă Aurelian Cătălin că are influenţă şi că poate vorbi la Ministerul Transporturilor pentru ca Pilcă să obţină un post de conducere la Compania Naţională Administrarea Porturilor Maritime Constanţa S.A.
Apostol a mai precizat că, "la acel moment, Mironescu nu prea avea influenţă" şi, mai mult de atât, el nu avea o relaţie bună cu ministrul Transporturilor de la acea vreme, Radu Berceanu, astfel că nu înţelege eventuala promisiune făcută ca acesta să intervină la Berceanu.
Singura legătură cu vama a lui Mironescu, a mai precizat avocatul, a fost acest Pilcă, ce dorea să obţină un post de conducere.
Instanţa supremă a decis, miercuri, arestarea preventivă a 28 de persoane reţinute de procurorii anticorupţie în cazul importurilor nelegale din Portul Constanţa. Astfel, au fost arestaţi Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu Costel Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, precum şi inspectori, lucrători, comisionari şi intermediari vamali, asociaţi şi administratori ai unor firme.
De asemenea, instanţa a emis mandat de arestare preventivă în lipsă pentru El Haj Ahmad, cetăţean libanez, intermediar vamal.
În acest dosar este cercetat şi senatorul PDL Mircea Marius Banias, în cazul acestuia procurorii luând măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru 30 de zile.
Procurorii anticorupţie arată, în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale în acest caz, că din mai 2010 până în martie 2011, "la nivelul autorităţilor vamale şi portuare din Municipiul Constanţa s-a constituit un grup infracţional organizat ce are scopul de a controla instituţiile Statului Român cu atribuţii în activităţile de import-export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, dar şi din Municipiul Bucureşti".
Laurenţiu Mironescu este acuzat de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, precum şi pentru trafic de influenţă.
Potrivit procurorilor, Laurenţiu Mironescu a cerut, în calitate de lider al PDL Constanţa, suma de 8.000 de lei lui Aurelian Cătălin Pilcă, arestat şi el în acest dosar, pentru ca Mironescu să fie ales în conducerea organizaţiei municipale, promiţând că apoi va interveni pentru ca Pilcă să fie numit director în CN Administrarea Porturilor Maritime.
"La data de 3 iunie 2010, inculpatul Mironescu Laurenţiu, în calitate de preşedinte al organizaţiei municipale a PDL Constanţa, i-a cerut inculpatului Pilcă Aurelian Cătălin suma de 8.000 RON pentru ca Mironescu Laurenţiu să câştige o funcţie de conducere la nivelul respectivei organizaţii politice. După ce Pilcă Aurelian-Cătălin a promis că îi va da suma de bani cerută, la data de 5 iunie 2010, cu ocazia alegerilor interne desfăşurate la Organizaţia Municipală Constanţa a PDL, Mironescu Laurenţiu a fost ales prim-vicepreşedinte al organizaţiei", precizează DNA într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit DNA, în schimbul sumei de bani plătite de Aurelian-Cătălin Pilcă, Laurenţiu Mironescu a promis să îşi folosească influenţa politică pe lângă factorii decizionali din cadrul Ministerului Transporturilor pentru ca Pilcă să fie numit director în cadrul Companiei Naţionale Administrarea Porturilor Maritime Constanţa S.A., "urmând ca acesta să lase locul unei persoane alese de Pilcă Aurelian-Cătălin şi de către ceilalţi membri ai grupului infracţional".
Laurenţiu Mironescu a declarat, în timpul audierilor la ICCJ, că nu îşi dorea funcţia de la minister, ci un post de conducere în Portul Constanţa, el precizând că avea o relaţie bună cu ministrul Transporturilor Anca Boagiu, dar că avusese divergenţe cu Radu Berceanu. În acest context, Mironescu ar fi susţinut că "totul este lucrătura lui Radu Berceanu", potrivit unor avocaţi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO