- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (01.03.2015, 19:50)
- Departamentul Corespondenţi
Avocatul Monicăi Ridzi: Ministrul Justiţiei să iasă din biroul luxos şi să vadă cum stau deţinuţii
Alexandru Chiciu, avocatul Monicăi Iacob Ridzi, a spus, duminică, după ce a vizitat-o pe aceasta în penitenciar, că fac un apel către ministrul Justiţiei să iasă din “biroul său luxos” şi să viziteze penitenciarele, ca să vadă condiţiile în care stau deţinuţii şi în care lucrează personalul.
Urmărește
1217 afișări
Alexandru Chiciu, avocatul Monicăi Iacob Ridzi (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)
După ce a vizitat-o mai bine de două ore pe Monica Iacob Ridzi, la secţia exterioară din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, avocatul Alexandru Chiciu a spus că sistemul penitenciar este “la pământ”, condiţiile nu sunt potrivite pentru deţinuţi, cu atât mai mult pentru un deţinut bolnav, cum este clienta sa, iar ministrul Justiţiei trebuie să găsească o soluţie.
“Se simte rău (n.r. - Monica Iacob Ridzi), nu este absolut niciun fel de exagerare, este o situaţie dificilă, este zguduitor şi pentru mine ca avocat, dincolo de faptul că sunt avocat, sunt şi prieten de familie, este un apel zguduitor pe care îl fac, îl rog pe ministrul Justiţiei să părăsească biroul luxos în care se află şi să vadă cum stau deţinuţii, cum stau cei care au grijă de deţinuţi, pentru că nu este doar o problemă a deţinuţilor, este şi a celor care au grijă de deţinuţi. Sistemul penitenciar este la pământ, oamenii de aici fac tot ce pot să facă în limita legii, de a asigura, nu Monicăi Iacob Ridzi, ci celor din penitenciarele româneşti, să le asigure condiţii decente. Dar oamenii sunt legaţi de fonduri, de imposibilităţi legale şi de nişte ordine aberante. Dacă domnul ministru poate să îşi facă timp să analizeze ordinele care reglementează situaţia penitenciarelor, cred că multă lume i-ar fi recunoscătoare. Însă cred că domnia sa ar trebui să părăsească acel birou şi să vină mai des în penitenciare să vorbească cu cei care asigură paza şi protecţia aici”, a afirmat avocatul.
El a mai spus că Monica Iacob Ridzi este într-o situaţie deplorabilă şi "abia se ţine pe picioare", aflându-se la infirmeria penitenciarului, unde stă în cameră cu o altă femeie, condamnată pentru omor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
-
Un general polonez a fost demis după ce mine antitanc dispărute au fost găsite în depozitul IKEA
“Monica Iacob Ridzi este într-o situaţie deplorabilă, este un om cu 13 boli, care abia se ţine pe picioare. Este la infirmerie, nu există nici un fel de favor pe care acest om să îl primească. Dimpotrivă, starea ei ar impune mult mai multe elemente particulare faţă de starea de sănătate. Nu este tratată favorizat, este tratată la fel ca orice alt deţinut. Primul pas pe care îl vom face va fi o cerere de transfer într-un spital penitenciar, dar vom apela la toate mijloacele legale pe care le avem. Toate cererile pe care le avem de făcut le vom face în perioada următoare, vom duce acest război până la capăt”, a mai afirmat avocatul, adăugând că de când se află în perioada de carantină clienta sa a fost vizitată şi de cei doi copii, pe care i-a văzut “din spatele unui geam”.
Tiberiu Iacob Ridzi, care l-a însoţit pe avocat la penitenciar, spunea că starea de sănătate a soţiei sale s-a agravat şi că acesteia nu îi poate fi administrat în penitenciar tratamentul de care are nevoie.
Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv, în 16 februarie, de instanţa supremă, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului. Fostul ministru s-a predat la Poliţia Judeţeană Cluj, fiind încarcerată la secţia exterioară din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, unde va sta în perioada de carantină.
Citeşte şi:
Boc: Starea de sănătate a Monicăi Iacob Ridzi nu este foarte bună, este internată la infirmerie
Citeşte şi:
Soţul Monicăi Iacob Ridzi: Starea de sănătate a soţiei mele s-a agravat. În penitenciar nu poate primi tratament potrivit
În acelaşi dosar, fosta consilieră a Monicăi Iacob Ridzi, Ioana Vârsta, a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare, tot pentru abuz în serviciu, iar George Răzvan Nica Udangiu, asociat şi administrator la SC Artisan Consulting SRL şi SC Compania de Publicitate Mark SRL, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare şi doi ani interzicerea unor drepturi. De asemenea, Paul Diaconu, fost director al Direcţiei Generale Economice şi Resurse Umane din Ministerul Tineretului şi Sportului, în perioada martie-septembrie 2009, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, după ce judecătorii au constatat că acesta şi-a plătit partea de prejudiciu. La fondul dosarului, Diaconu primise o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare cu executare.
Pedepse cu suspendare au primit şi alţi şase foşti angajaţi ai Ministerului, aceştia rămânând cu condamnările dispuse la judecarea în fond a cauzei.
Potrivit DNA, în perioada 17 martie - 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.
În acest scop a fost alocată firmelor Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată şi aprobată prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului şi Sportului a hotărât, de asemenea, în mod unilateral, ca evenimentele să fie organizate în locuri din Bucureşti, Costineşti şi 39 reşedinţe de judeţ, în care cunoştea că structurile proprii ale ministerului ori alte entităţi publice sau private vor desfăşura manifestări de acest gen, potrivit procurorilor.
De asemenea, procurorii o acuză pe Ridzi că, ulterior declanşării cercetărilor, în 13 iulie 2009, cu ajutorul lui Marius Mihail Mărcuţă, ar fi intervenit să fie şterse din calculatoarele MTS aparţinând unora dintre coinculpaţi date informatice şi fişiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atât din agendele de poştă electronică, cât şi din memoria calculatoarelor, pentru a împiedica aflarea adevărului.
La data trimiterii dosarului în judecată, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului s-a constituit parte civilă cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizând că îşi rezervă dreptul de a o modifica în funcţie de prejudiciul final stabilit pe baza întregului material probator.
Citește pe alephnews.ro: Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Care sunt opțiunile Rusiei după ce Ucraina a închis gazoductul care alimenta Europa, iar Moldova are deja alternative pentru gazul rusesc? Putin se bazează pe marile puteri din Est, cu China în frunte
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe