- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Avocatul Poporului a contestat la CC ordonanţa privind cumulul pensiei cu salariul
Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 230 prin care a fost interzisă cumularea pensiei cu salariul de la stat.
Ioan Muraru, Avocatul Poporului (Imagine: Mediafax Foto)
Unul dintre motivele pe care le contestă Avocatul Poporului este retroactivitatea actului normativ, în sensul că aceasta nu poate avea efecte anterioare datei adoptării ei, precum şi încălcarea altor principii constituţionale.
Avocatul Poporului arată, în contestaţia împotriva Ordonanţei 230/2008, că acest act normativ încalcă drepturi fundamentale stabilite prin Constituţie, între care dreptul la muncă, dreptul la pensie şi ar putea desfiinţa un drept câştigat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
Potrivit contestaţiei postate pe site-ul Avocatului Poporului, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 230/2008 care interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat contravine dispoziţiilor articolului 115 alineatul 6 din Constituţie potrivit cărora ordonanţele de urgenţă nu pot afecta drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie.
"Este evident aşadar că prevederile actului normativ indicat, instituind în cazul pensionarilor pentru limită de vârstă, precum şi al celor ai instituţiilor din sistemul justiţiei, de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională interdicţia de a cumula pensia cu veniturile obţinute dintr-o funcţie remunerată de la bugetul de stat, afectează în substanţa lor atât dreptul la muncă prevăzut de articolul 41 din Constituţie, potrivit căruia «Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă», cât şi dreptul la pensie, prevăzut de articolul 47 alineatul 2 teza I, potrivit căruia cetăţenii au dreptul la pensie şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private", se arată în contestaţie.
De asemenea, Avocatul Poporului apreciază că prin conţinutul lor, acestea sunt drepturi complexe care includ şi dreptul la salariu, dreptul la condiţii rezonabile de viaţă, care să asigure un trai civilizat şi decent cetăţenilor.
În acelaşi timp, dispoziţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 230/2008 contravin şi prevederilor articolului 6 punctul 1 din Pactul internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale, care prevede că statele părţi recunosc dreptul la muncă, ce cuprinde dreptul pe care îl are orice persoană de a obţine posibilitatea să-şi câştige existenţa printr-o muncă liber aleasă şi acceptată şi se obligă să ia măsuri pentru garantarea acestui drept.
Un alt argument care ar susţine neconstituţionalitatea actului normativ este încălcarea dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor stipulate de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care România este parte.
"În lumina tuturor acestor texte, este de reţinut că dreptul la muncă al unei persoane nu poate forma obiectul vreunei îngrădiri sau limitări, fiecare persoană fiind liberă să muncească în măsura posibilităţilor sale fizice şi intelectuale pe care doar singură le poate aprecia. Prin urmare, dreptul la muncă şi dreptul la pensie, fiind prevăzute în Constituţie, intră în categoria drepturilor fundamentale, care nu pot fi afectate prin adoptarea ordonanţelor de urgenţă", mai arată Avocatul Poporului.
În al doilea rând, Avocatul Poporului susţine că Ordonanţa încalcă şi dispoziţiile articolului 135 alineatul 2 litera f) din Legea fundamentală, care stabilesc în sarcina statului obligaţia de a crea condiţiile necesare pentru creşterea calităţii vieţii, dar şi cu articolului 44 din Constituţie, referitor la dreptul de proprietate privată.
"Totodată, faptul că potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 230/2008 pensionarii nu pot cumula pensia cu veniturile obţinute dintr-o funcţie remunerată de la bugetul de stat este contrar articolul 1 paragraful 1 din Primul Protocol Adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale", se mai precizează în documentul citat.
Avocatul Poporului citează din jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului în care noţiunea de "bun" înglobează orice interes al unei persoane de drept privat ce are o valoare economică, apreciind astfel că salariul şi pensia pot fi asimilate unui drept de proprietate.
"Interdicţia de a cumula pensia cu salariul echivalează practic cu o expropriere", apreciază Avocatul Poporului, arătând că acest lucru contravine cu articolul 44 din Constituţie care stabileşte că "nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire".
În final, Avocatul Poporului mai critică faptul că Ordonanţa 230/2008 nu poate desfiinţa un drept câştigat, de vreme ce dreptul la pensie este garantat de Legea fundamentală.
"Motivaţia dată de Guvern pentru adoptarea ordonanţei de urgenţă, în sensul că actuala situaţie financiară reclamă constrângeri de ordin bugetar, o reducere a cheltuielilor publice de personal, nu poate justifica încălcarea dispoziţiilor constituţionale menţionate. Emiterea acestei ordonanţe, prin nerespectarea evidentă a dispoziţiilor constituţionale, ar prejudicia segmente mari de populaţie şi ar pune în real pericol buna funcţionare a multor instituţii şi structuri statale", se arată în finalul documentului.
Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că liberalii solicită imperativ lui Ioan Muraru, Avocatul Poporului, să sesizeze la Curtea Constituţională neconstituţionalitatea OUG nr. 230 privind interzicerea cumulului dintre pensie şi salariu.
Citeşte şi:
Guvernul obligă pensionarii angajaţi în instituţii publice să opteze între pensie şi salariu - surse
Pensionarii care au primit compensaţii trebuie să restituie banii la reangajarea în sistemul public
PNL cere Avocatului Poporului să sesizeze CC în cazul OUG 230
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:03
-
ieri, 23:10