Avocatul Poporului a primit 10 petiţii pentru sesizarea CCR pe Codul Administrativ

Avocatul Poporului a primit 10 petiţii de sesizare a Curţii Constituţionale, referitoare la OUG privind Codul Administrativ. Avocatul Poporului a transmis că analizează sesizările, dar deoarece actul normativ are 638 de articole este "o activitate laborioasă, care necesită timp".

Urmărește
290 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului a primit 10 petiţii pentru sesizarea CCR pe Codul Administrativ

Avocatul Poporului a primit 10 petiţii pentru sesizarea CCR pe Codul Administrativ

"Avocatul Poporului a primit, până în prezent, un număr de 10 petiţii, atât de la persoane fizice cât şi de la persoane juridice, având ca obiect sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ. Avocatul Poporului examineaza constituţionalitatea actului normativ criticat, din perspectiva rolului său constituţional de apărător al drepturilor şi libertăţilor persoanelor. Analiza sesizărilor prin care sunt invocate argumente de neconstituţionalitate extrinsecă şi intrinsecă, presupune parcurgerea unui act normativ extrem de complex (638 de articole prin care sunt aduse modificări consistente cadrului legal) şi identificarea eventualelor vicii de constituţionalitate prin raportare la legislaţia incidentă asupra căreia operează modificări actul normativ. Este o activitate laborioasă, care necesită timp, cu atât mai mult cu cât presupune şi analiza jurisprudenţei Curţii Constituţionale şi a Curţii Europene a Drepturilor Omului. Concluziile analizei de constituţionalitate vor fi comunicate atât petenţilor cât şi publicului", arată un comunicat remis, vineri, MEDIAFAX, de Avocatul Poporului.

Săptămâna trecută, liderul PNL Ludovic Orban a anunţat că un grup de lucru al PNL urma să pregătească argumentele necesare pentru a solicita Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu ordonanţa de urgenţă pe Codul administrativ.

De asemenea, şi USR a depus o sesizare prin care îi solicită noului Avocat al Poporului, Renate Weber, să conteste la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă privind Codul administrativ. Printre motivele invocate se numără şi lipsa caracterului de urgenţă a actului normativ adoptat de Guvern.

Pe 7 iulie, peste 100 de persoane au protestat în Piaţa Victoriei din Capitală, faţă de OUG adoptată de Guvern privind Codul Administrativ. Oamenii susţineau că sunt nemulţumiţi că nu a fost introdus un prag pentru a fi folosită limba minorităţilor în consiliile locale şi unităţi administrative.

Ordonanţa de urgenţă privind Codul administrativ a fost publicată, pe 5 iulie, în Monitorul Oficial, la 10 zile după ce a fost adoptată de către Guvern. Executivul a adus modificări actului normativ şi săptămâna aceasta.

În noul Cod Administrativ, Guvernul a adus modificări pentru clarificarea procedurii legate de trecerea unui bun din domeniul public al statului în cel al unităţilor administrativ teritoriale. Astfel ministerele pot iniţiat actul normativ pentru procedura mutării bunului respectiv din domeniul public în cel al unităţilor administrativ teritoriale.

A fost modificat şi articolul 94 referitor la folosirea limbii minorităţilor naţionale, în sensul în care autorităţile locale pot decide, prin hotărâri de consiliu, utilizarea limbii minorităţilor în unităţile administrativ teritoriale şi în cazul în care nu este atinsă ponderea de peste 20% de reprezentare.

Ordonanţa de Urgenţă include şi o prevedere care îl obligă pe şeful statului să se pronunţe în termen de zece zile cu privire la numirea unui membru al Executivului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici