Avocatul Poporului: Cristian Borcea a efectuat convorbiri telefonice după ora de stingere

Cristian Borcea "a efectuat convorbiri telefonice după ora de stingere" şi "a primit vizite în afara programului" se precizează în raportul Avocatului Poporului cu privire la regimul de detenţie al omului de afaceri.

Urmărește
672 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului: Cristian Borcea a efectuat convorbiri telefonice după ora de stingere

Avocatul Poporului: Cristian Borcea a efectuat convorbiri telefonice după ora de stingere (Imagine Liviu Chirica / Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat transmis, joi, Avocatul Poporului, care s-a sesizat din oficiu şi a demarat investigaţii privind deficienţele semnalate cu privire la regimul de detenţie al lui Cristian Borcea, a întocmit un raport cu privire la regimul de detenţie a lui Cristian Borcea.

"Cu privire la efectuarea convorbirilor telefonice de către deţinutul Borcea Cristian, s-a constatat că acesta a efectuat convorbiri telefonice în timpul programului de muncă, în timpul activităţii de apel, după ora de stingere (ora 22.00), precum şi folosindu-se de cardul altui deţinut", se menţionează în raport.

Potrivit Avocatului Poporului au fost deficienţe în ceea ce priveşte: "nerespectarea prevederilor art.118 din OMJ nr. 1676/2010, referitoare la desfăşurarea unor activităţi în timpul activităţii de apel; nerespectarea prevederilor art. 123 lit. l din OMJ nr. 1676/2010, referitoare la desfăşurarea altor activităţi, după ora 22.00; nerespectarea prevederilor art. 114 lit. g din OMJ nr. 1676/2010".

În ceea ce priveşte dreptul la vizită, cumpărături şi pachete pe care Cristian Borcea le-ar fi primit, "s-a constatat că întrevederea cu apărătorii s-a efectuat de obicei în timpul săptămânii (atât în timpul cât şi în afara programului de lucru al deţinutului), în sectorul de vizită, deţinutul a fost prezentat zilnic sau chiar de 2-3 ori pe zi; a primit pachete de la avocat, fără ca acestea să fie consemnate în fişa de vizită, iar în zilele de duminică deţinutul a beneficiat de vizite după ora 16.00, deşi intervalul orar de vizită este 11.00-14.30".

Potrivit raportului au fost încălcate "prevederile art. 5 din OMJ nr. 2714/2008, coroborat cu prevederile Anexei nr.18 din OMJ nr. 1676/2010, în sensul că modalitatea de acordare a vizitei cu apărătorul nu se realizează în conformitate cu acestea; prevederile art. 145 alin.1, lit. c şi j din OMJ nr. 1676/2010, în sensul că nu s-au operat în fişele de vizită pachetele primite de către deţinut, precum şi că acordarea dreptului la vizită s-a efectuat în afara intervalelor orare de vizită aprobate de conducerea penitenciarului; prevederile art. 13, alin.1, din OMJ nr. 2714/2008, privind cantitatea maximă de alimente pe care le poate primi un deţinut în cursul unei luni calendaristice, iar la nivelul sectorului de vizită nu se întocmesc bonuri de primire în păstrare pentru efectele personale primite de către deţinuţi".

Cristian Borcea a primit "un aparat fitness tip bicicletă" în data de 07.11.2014, în baza cererii nr. II 642/07.11.2014.

"Cu privire la introducerea în unitate, prin Postul de control nr.2, gestionat de Penitenciarul Poarta Albă, a aparatului fitness stepper cardio, s-a constatat că şeful postului de control nr.2 a permis accesul acestuia în sectorul de deţinere cu acordul doamnei director, comisar şef de penitenciare, iar ulterior bicicleta a fost urcată/cărată în clubul din cadrul secţiei E3 de câţiva deţinuţi repartizaţi la Deservire. Nu s-a putut stabili cine a adus respectivul aparat, întrucât nu a fost întocmit nici un document în acest sens, însă la acea dată deţinutul Borcea Cristian nu a fost vizitat de către aparţinători", se mai spune în raport.

Din verificări a rezultat că respectivul aparat era folosit şi de către deţinuţii care participă la activităţile sportive organizate la nivelul unităţii.

Avocatul Poporului a constatat defiecienţe privind "folosirea autoturismelor din dotare în alte scopuri decât cele prevăzute de legislaţia specifică" dar şi cu "exercitarea în timpul programului de lucru, de către şef serviciu siguranţă şi regim, şef tură, agent-tehnician constructor şi gospodar a altor activităţi decât cele prevăzute în fişa postului".

De asemenea, "nu au fost respectate în totalitate prevederile art.29 din OMJ nr. 429/C/125/07.02.2012 şi a ghidurilor interne şi internaţionale de specialitate, care prevăd că recuperarea unui bolnav cardiovascular prin exerciţii fizice se face de către personal specializat, cu abilităţi cognitive şi practice exersate pe o perioadă mai lungă de timp".

În urma verificărilor, Avocatul Poporului a dispus mai multe măsuri la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor: "sesizarea ”in rem” a organelor de urmărire penală, prin transmiterea prezentei Note de constatare şi a probatoriului avut la dispoziţie, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa; sesizarea Comisiei de disciplină din cadrul Ministerului Justiţiei de către directorul general al ANP împotriva directorului unităţii, comisar şef de penitenciare, pentru fapte care constituie abateri disciplinare constatate în urma controlului inopinat".

De asemnea s-a cerut "încetarea împuternicirii domnului comisar şef de penitenciare din funcţia de şef serviciu siguranţă şi regim penitenciar şi sesizarea Comisiei de disciplină din cadrul ANP, pentru fapte care constituie abateri disciplinare constatate în urma controlului inopinat; încetarea împuternicirii doamnei comisar de penitenciare, din funcţia de director adjunct pe probleme medicale şi sesizarea Comisiei de disciplină din cadrul ANP, pentru fapte care constituie abateri disciplinare constatate în urma controlului inopinat şi transmiterea unei fotocopii a Notei de constatare către compartimentele de specialitate din cadrul ANP şi Corpul de Control al Ministerului Justiţiei".

Potrivit comunicatului s-au luat măsuri şi la nivelul Penitenciarului Spital Poarta Albă, acestea fiind "remedierea deficienţelor în termen de 3 luni de la primirea Notei de constatare; sesizarea Comisiei de disciplină împotriva persoanelor care s-au făcut vinovate de neajunsurile constatate; atenţionarea celorlalte persoane responsabile cu privire la deficienţele reţinute în Nota de constatare, referitoare la obligativitatea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, a dispoziţiilor legale sau a celor primite de la şefii ierarhici ori de la autorităţile anume abilitate de lege, precum şi a consecinţelor nerespectării acestor prevederi".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici