- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (24.03.2016, 17:15)
- Monica Moanea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Avocatul Poporului: Cristian Borcea a efectuat convorbiri telefonice după ora de stingere
Cristian Borcea "a efectuat convorbiri telefonice după ora de stingere" şi "a primit vizite în afara programului" se precizează în raportul Avocatului Poporului cu privire la regimul de detenţie al omului de afaceri.
Urmărește
672 afișări
Avocatul Poporului: Cristian Borcea a efectuat convorbiri telefonice după ora de stingere (Imagine Liviu Chirica / Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat transmis, joi, Avocatul Poporului, care s-a sesizat din oficiu şi a demarat investigaţii privind deficienţele semnalate cu privire la regimul de detenţie al lui Cristian Borcea, a întocmit un raport cu privire la regimul de detenţie a lui Cristian Borcea.
"Cu privire la efectuarea convorbirilor telefonice de către deţinutul Borcea Cristian, s-a constatat că acesta a efectuat convorbiri telefonice în timpul programului de muncă, în timpul activităţii de apel, după ora de stingere (ora 22.00), precum şi folosindu-se de cardul altui deţinut", se menţionează în raport.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Potrivit Avocatului Poporului au fost deficienţe în ceea ce priveşte: "nerespectarea prevederilor art.118 din OMJ nr. 1676/2010, referitoare la desfăşurarea unor activităţi în timpul activităţii de apel; nerespectarea prevederilor art. 123 lit. l din OMJ nr. 1676/2010, referitoare la desfăşurarea altor activităţi, după ora 22.00; nerespectarea prevederilor art. 114 lit. g din OMJ nr. 1676/2010".
În ceea ce priveşte dreptul la vizită, cumpărături şi pachete pe care Cristian Borcea le-ar fi primit, "s-a constatat că întrevederea cu apărătorii s-a efectuat de obicei în timpul săptămânii (atât în timpul cât şi în afara programului de lucru al deţinutului), în sectorul de vizită, deţinutul a fost prezentat zilnic sau chiar de 2-3 ori pe zi; a primit pachete de la avocat, fără ca acestea să fie consemnate în fişa de vizită, iar în zilele de duminică deţinutul a beneficiat de vizite după ora 16.00, deşi intervalul orar de vizită este 11.00-14.30".
Potrivit raportului au fost încălcate "prevederile art. 5 din OMJ nr. 2714/2008, coroborat cu prevederile Anexei nr.18 din OMJ nr. 1676/2010, în sensul că modalitatea de acordare a vizitei cu apărătorul nu se realizează în conformitate cu acestea; prevederile art. 145 alin.1, lit. c şi j din OMJ nr. 1676/2010, în sensul că nu s-au operat în fişele de vizită pachetele primite de către deţinut, precum şi că acordarea dreptului la vizită s-a efectuat în afara intervalelor orare de vizită aprobate de conducerea penitenciarului; prevederile art. 13, alin.1, din OMJ nr. 2714/2008, privind cantitatea maximă de alimente pe care le poate primi un deţinut în cursul unei luni calendaristice, iar la nivelul sectorului de vizită nu se întocmesc bonuri de primire în păstrare pentru efectele personale primite de către deţinuţi".
Cristian Borcea a primit "un aparat fitness tip bicicletă" în data de 07.11.2014, în baza cererii nr. II 642/07.11.2014.
"Cu privire la introducerea în unitate, prin Postul de control nr.2, gestionat de Penitenciarul Poarta Albă, a aparatului fitness stepper cardio, s-a constatat că şeful postului de control nr.2 a permis accesul acestuia în sectorul de deţinere cu acordul doamnei director, comisar şef de penitenciare, iar ulterior bicicleta a fost urcată/cărată în clubul din cadrul secţiei E3 de câţiva deţinuţi repartizaţi la Deservire. Nu s-a putut stabili cine a adus respectivul aparat, întrucât nu a fost întocmit nici un document în acest sens, însă la acea dată deţinutul Borcea Cristian nu a fost vizitat de către aparţinători", se mai spune în raport.
Din verificări a rezultat că respectivul aparat era folosit şi de către deţinuţii care participă la activităţile sportive organizate la nivelul unităţii.
Avocatul Poporului a constatat defiecienţe privind "folosirea autoturismelor din dotare în alte scopuri decât cele prevăzute de legislaţia specifică" dar şi cu "exercitarea în timpul programului de lucru, de către şef serviciu siguranţă şi regim, şef tură, agent-tehnician constructor şi gospodar a altor activităţi decât cele prevăzute în fişa postului".
De asemenea, "nu au fost respectate în totalitate prevederile art.29 din OMJ nr. 429/C/125/07.02.2012 şi a ghidurilor interne şi internaţionale de specialitate, care prevăd că recuperarea unui bolnav cardiovascular prin exerciţii fizice se face de către personal specializat, cu abilităţi cognitive şi practice exersate pe o perioadă mai lungă de timp".
În urma verificărilor, Avocatul Poporului a dispus mai multe măsuri la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor: "sesizarea ”in rem” a organelor de urmărire penală, prin transmiterea prezentei Note de constatare şi a probatoriului avut la dispoziţie, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa; sesizarea Comisiei de disciplină din cadrul Ministerului Justiţiei de către directorul general al ANP împotriva directorului unităţii, comisar şef de penitenciare, pentru fapte care constituie abateri disciplinare constatate în urma controlului inopinat".
De asemnea s-a cerut "încetarea împuternicirii domnului comisar şef de penitenciare din funcţia de şef serviciu siguranţă şi regim penitenciar şi sesizarea Comisiei de disciplină din cadrul ANP, pentru fapte care constituie abateri disciplinare constatate în urma controlului inopinat; încetarea împuternicirii doamnei comisar de penitenciare, din funcţia de director adjunct pe probleme medicale şi sesizarea Comisiei de disciplină din cadrul ANP, pentru fapte care constituie abateri disciplinare constatate în urma controlului inopinat şi transmiterea unei fotocopii a Notei de constatare către compartimentele de specialitate din cadrul ANP şi Corpul de Control al Ministerului Justiţiei".
Potrivit comunicatului s-au luat măsuri şi la nivelul Penitenciarului Spital Poarta Albă, acestea fiind "remedierea deficienţelor în termen de 3 luni de la primirea Notei de constatare; sesizarea Comisiei de disciplină împotriva persoanelor care s-au făcut vinovate de neajunsurile constatate; atenţionarea celorlalte persoane responsabile cu privire la deficienţele reţinute în Nota de constatare, referitoare la obligativitatea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, a dispoziţiilor legale sau a celor primite de la şefii ierarhici ori de la autorităţile anume abilitate de lege, precum şi a consecinţelor nerespectării acestor prevederi".
Citeşte şi: Complexul Energetic Oltenia propune disponibilizarea a 800 de angajaţi ai Minprest Rovinari
Citeşte şi: DNA: Senatorul Andrei Volosevici, urmărit penal pentru luare de mită şi abuz în serviciu
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Suceava: Nouă localităţi fără energie electrică şi drumuri blocate din cauza vântului şi a zăpezii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe