Avocatul Poporului: Ordonanţa care permite Guvernului să abroge legi este constituţională
Avocatul Poporului, Ioan Muraru, a declarat, vineri, la Uniunea Juriştilor din România, că a transmis răspunsul către PNL în legătură cu plângerea acestuia faţă de OUG 61/2009, care dă dreptul Guvernului să abroge legi, Muraru apreciind că ordonanţa este constituţională.
Avocatul Poporului Ioan Muraru (Imagine din arhivă; Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
"Azi (vineri-n.r.) am trimis răspunsul către PNL în legătură cu plângerea faţă de Ordonanţa prin care s-a modificat tehnica legislativă. Nu este o problemă de neconstituţionalitate în primul rând, nu în sensul în care am aruncat pisica în curtea vecinilor", a spus Ioan Muraru, fost judecător la Curtea Constituţională.
În 11 iunie, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că ultima "ispravă" a lui Emil Boc, OUG privind abrogarea legilor adoptate de Parlament, este o cenzură asupra puterii Legislative şi a anunţat că liberalii vor sesiza Avocatul Poporului cu privire la neconstituţionalitatea actului normativ.
Actele normative vor putea fi completate sau abrogate şi înainte de data intrării în vigoare, după adoptare, în situaţii temeinic justificate, a decis Guvernul prin Ordonanţă de Urgenţă 61/2009, care modifică Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative. Proiectul de OUG prin care a fost modificată Legea 24 a fost iniţiat de Ministerul Justiţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Documentul introduce astfel o nouă prevedere conform căreia după adoptarea lor, în situaţii temeinic justificate, actele normative pot fi completate sau, după caz, abrogate şi înainte de data intrării lor în vigoare.
Ulterior, Guvernul a precizat că abrogarea sau completarea unor acte normative înainte de intrarea în vigoare este impusă de cazurile din ultimii ani, când s-a constatat că unele documente adoptate, dar neintrate în vigoare nu pot fi aplicate în lipsa instrumentelor necesare sau nu mai reflectă nevoile societăţii.
Legislaţia în vigoare permite modificarea, completarea, abrogarea numai cu privire la actele normative intrate în vigoare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO