- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Avocatul Poporului: Primăria Municipiului Bucureşti, campioană în soluţionarea cu întârziere a dosarelor de retrocedare
Avocatul Poporului susţine, într-un raport transmis conducerii Senatului, că Primăria Municipiului Bucureşti este "campioană" la soluţionarea cu întârziere a dosarelor de retrocedare a bunurilor imobile.
Avocatul Poporului: Primăria Municipiului Bucureşt, campioană în soluţionarea cu întârziere a dosarelor de retrocedare (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)
Raportul special privind evidenţierea dificultăţilor în desfăşurarea procesului de constituire şi reconstituire a dreptului de proprietate privată este semnat de Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu.
"Apreciem că nu numai o simplificare a procedurilor este de natură să rezolve soluţionarea cu celeritate a dosarelor, ci se impune şi suplimentarea personalului specializat, dar şi instituirea unor termene precise", se arată în documentul citat.
Avocatul Poporului arată că sunt multe dosare în care timp de 10 ani nu s-a făcut niciun act administrativ, nici de respingere, nici de admitere, nici de completare a dosarului. Explicaţia dedusă în urma demersurilor întreprinse de Avocatul Poporului pare a fi că termenul de 60 de zile este considerat un termen "de recomandare".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
"Se impune, în acest caz, modificarea legislaţiei în sensul în care , în termen de 60 de zile, instituţiile şi autorităţile publice implicate în procedura de retrocedare a bunurilor imobile să soluţioneze notificările depuse de persoanele îndreptăţite", susţine instituţia Avocatului Poporului.
În raport se mai arată că este absolut necesară impunerea unui timp efectiv în care să aibă loc procedura administrativă de despăgubire, termene precise în rezolvarea dosarelor, urmărirea transparentă a procesului şi sancţiuni în cazul încălcării acestora.
De asemenea, controlul de legalitate realizat potrivit legii de prefect apare ca o tergiversare în soluţionarea dosarelor.
"În acest context, considerăm că se impune renunţarea la revizuirea realizată de către prefect şi nu se mai justifică o centralizare a dosarelor la nivelul prefecturilor, cu atât mai mult cu cât decizia finală aparţine Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor", mai susţine Gheorghe Iancu.
Potrivit raportului, lipsa termenelor stabilite pentru soluţionarea dosarelor de către ANRP reprezintă un punct slab în mecanismul intern de compensare, ceea ce duce la lipsa celerităţii şi încălcarea termenului rezonabil.
Autorii raportului arată că procedura de despăgubire de la ANRP este netransparentă, ceea ce a creat suspiciuni de corupţie, sesizate de petenţi instituţiei Avocatului Poporului.
Instituţia Avocatului Poporului propune, pentru simplificarea procedurii de soluţionare a dosarelor naţional, transformarea ANRP într-un corp de control şi constituirea la nivelul instituţiei prefectului din fiecare judeţ şi la nivelul Municipiului Bucureşti a unor comisii cu competenţe depline în soluţionarea dosarelor care ajund, în prezent, potrivit legii, la ANRP.
"Cei mai mulţi petenţi acuză, de cele mai multe ori îndreptăţit, disfuncţionalităţi în activitatea de informare a cetăţenilor, lipsa de comunicare a funcţionarilor, reaua-credinţă a acestora, care uneori merge până la refuzul de a pune în aplicare hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. De asemenea, petenţii reclamă faptul că la ANRP soluţionarea dosarelor întârzie nepermis de mult şi nu li se comunică stadiul rezolvării acestora", mai informează Avocatul Poporului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.