Avocatul Poporului recomandă MS cadru legal pentru medici de endocrinologie şi diabet pediatric

Avocatul Poporului recomandă ministrului sănătăţii revizuirea Ordinului nr. 418/2005, precum şi atragerea medicilor specialişti şi primari pentru specializarea endocrinologie şi diabet pediatric, în condiţiile în care copilul trebuie să facă două drumuri la doi specialişti diferiţi.

Urmărește
311 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului recomandă MS cadru legal pentru medici de endocrinologie şi diabet pediatric

Avocatul Poporului recomandă MS cadru legal pentru medici de endocrinologie şi diabet pediatric

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul Spitalului Judeţean de Urgentă „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe şi a făcut demersuri la Spital, dar şi Direcţia de Sănătate Publică Covasna şi Ministerul Sănătăţii.

Una dintre concluziile trase este aceea că Ordinul ministrului sănătăţii nr. 418/2005 pentru aprobarea Catalogului naţional de programe de studii complementare în vederea obţinerii de atestate de către medici, medici dentişti şi farmacişti, precum şi a Normelor metodologice de organizare şi desfăşurare a acestora, care cuprinde specializarea de endocrinologie şi diabet pediatric, specializări clinice şi paraclinice se află în revizuire.

„Cu toate că specialiştii de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice pot acorda asistenţă medicală de specialitate pacienţilor din toate grupele de vârstă, copilul trebuie să facă două drumuri la doi specialişti diferiţi, iar din datele comunicate de către autorităţile sesizate rezultă că specialitatea de diabetolog este o specializare care lipseşte, iar celălalt aspect, care se datorează numărului mic de medici rezidenţi care optează pentru această specializare, constituie încă un impediment în tratarea minorilor cu diabet zaharat de către un singur specialist diabetolog pediatru”, se arată într-un comunicat transmis de Avocatul Poporului.

Pentru tratamentul copiilor cu diabet zaharat ar fi benefice serviciile unor medici specializaţi atât în diabetologie, cât şi în pediatrie, spun cei de la Avocatul Poporului, dar Ordinul nr. 905/2019 pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 1509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală, nu prevede o asemenea dublă specializare.

„În România există Registrul Naţional de Diabet al Copilului, realizat anual de către Organizaţia Naţională Română pentru Ocrotirea Copilului şi Adolescentului cu Diabet Zaharat, cu concursul multor medici. În anul 2019, au contribuit la Registru 68 de medici, din care: 14 pediatri cu supraspecializare în diabet; patru pediatri cu supraspecializare în endocrinologie pediatrică; opt pediatri fără vreo specializare şi 42 specialişti diabetologi. La sfârşitul anului 2019, numărul total al copiilor diagnosticaţi cu diabet în întreaga ţară a fost de 3.359, dintre care 436 diagnosticaţi în anul 2019”, se mai arată în comunicat.

Avocatul Poporului trage şi un semnal de alarmă: în 29 de judeţe din ţară nu există nici măcar un pediatru diabetolog.

Avocatul Poporului recomandă crearea unui cadru legal pentru atragerea medicilor specialişti şi primari în programe de studii complementare, în vederea obţinerii de atestate în specializarea endocrinologie şi diabet pediatric.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici