Avocatul Poporului recomandă sesizarea procurorilor în cazul centrului de plasament de la Oradea

Avocatul Poporului (AP) a finalizat ancheta la centrul de plasament din Oradea unde mai mulţi adolescenţi au acuzat abuzuri şi a recomandat directorului DGASPC Bihor să sesizeze organele de urmărire penală, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, adjunctul AP, Ionel Oprea.

Urmărește
309 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului recomandă sesizarea procurorilor în cazul centrului de plasament de la Oradea

Avocatul Poporului recomandă sesizarea procurorilor în cazul centrului de plasament de la Oradea (Imagine: Shutterstock)

Adjunctul Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap, Ionel Oprea, a precizat că, în urma anchetei efectuate, s-a constatat că respectivul centru de plasament din Oradea nu deţine licenţă de funcţionare, ci doar acreditare ca furnizor de servicii sociale, iar între angajaţi şi beneficiari există o stare conflictuală generalizată, la nivel declarativ.

O altă neregulă gravă constă în faptul că centrul de plasament găzduieşte copii cu probleme psihosociale, dar şi copii cu dizabilităţi, semnalează în continuare AP.

"Din declaraţiile copiilor rezultă că până la efectuarea controlului din perioada 21.05.2013 - 28.05.2013 au existat frecvente abuzuri fizice şi verbale asupra beneficiarilor centrului săvârşite de către personalul angajat al centrului. Ulterior, abuzurile fizice au devenit mai rare, însă persistă abuzurile verbale. Hrana, asigurată de o firmă de catering, este porţionată de angajaţii centrului iar copiii afirmă că aceasta este insuficientă, deoare este sustrasă de personalul centrului", a declarat Ionel Oprea.

În raportul întocmit de Avocatul Poporului se mai menţionează că, pe parcursul nopţii, copiii sunt închişi în cameră, aceştia fiind puşi în situaţia de a-şi face nevoile în găleţi şi că sunt folosite metode de pedepsire abuzive.

Ancheta Avocatului Poporului a mai arătat că adolescenţii sunt închişi în centru şi în unele cazuri nu frecventează şcoala, iar dacă copiii întârzie, porţiile de mâncare le sunt aruncate.

"La solicitarea noastră privind registrul de sesizări şi reclamaţii din partea beneficiarilor centrului, şeful de centru ne-a comunicat că acesta a fost ars în urma unui incendiu care a avut loc în centru. Copiii nu au primit banii pentru nevoi personale (28 de lei lunar) de la sfârşitul anului 2012. Din suma acordată pentru anul 2012 le-a fost reţinută suma de 50 de lei/copil pentru reparaţii în centru. Deşi din raport rezultă abuzul, nu au fost sesizate organele de urmărire penală întrucât, cu toate că declaraţiile copiilor se menţin, Comisia de disciplină a concluzionat că abuzurile nu au fost confirmate", se mai arată în documentul întocmit de Avocatul Poporului.

În acest context, Avocatul Poporului a transmis o recomandare directorului de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor.

Acestuia i se recomandă să obţină licenţa de funcţionare a Centrului de plasament pentru copii cu probleme psihosociale Oradea, să evalueze starea de sănătate fizică şi mentală a fiecărui copil instituţionalizat, să efectueze demersurile necesare pentru acoperirea integrală cu personal a posturilor aprobate şi să furnizeze tratament şi suport în mediul adecvat de terapie fiecărui minor consumator de droguri şi alcool.

Instituţia Avocatului Poporului mai recomandă evaluarea stării de sănătate fizică şi mentală a copilului diagnosticat cu elemente de tulburare din spectrul autist şi oferirea de suport de specialitate, acordarea alocaţiei de hrană lunar, asigurarea porţiiilor de mâncare în raport cu necesităţile minorilor, îndepărtarea persoanelor care au săvârşit abuzuri de copiii aflaţi în grija acestora şi sesizarea organelor de urmărire penală în legătură cu abuzurile constatate.

Mai mulţi adolescenţi dintr-o instituţie pentru copiii cu probleme psiho-sociale din Oradea i-au acuzat pe educatori şi chiar pe şeful centrului de acte de cruzime, potrivit stirileprotv.ro.

"Ţi se introduceau degetele de la o mână între uşă şi toc. Aproape că îţi strivea degetul", "Am fost bătut, dat cu capul de pereţi, călcat în picioare. Am un canin care mi-a ieşit prin buză în timp ce m-o lovit. M-a ameninţat că: te omor, te omor, tot aşa urla la mine", "Domnul A m-a luat de cap, m-a zgâriat pe gât şi mi-a dat câteva palme. Domnul M obişnuieste să lovească cu bastonul pe copii în palme, peste spate, alteori ne băga degetele la uşă şi trăgea uşa", sunt unele dintre mărturiile copiilor de la centru.

Acuzaţiile adolescenţilor sunt susţinute şi de o angajată din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Bihor. "De fapt, toţi ştim ce se întâmplă acolo. Ştiu că au fost şi mai sunt agresaţi verbal, fizic, emoţional. Este o situaţie care încă nu s-a soluţionat cu toate că plângerile copiilor au ajuns peste tot", a declarat femeia.

În 28 octombrie, Avocatul Poporului şi Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială au cerut începerea unor anchete la centrul de plasament din Oradea, după ce tineri instituţionalizaţi au spus că sunt bătuţi de angajaţii instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici